25 år med betalt fodbold: Fede 90'ere

20.12.2003 00:00

Bedst som man troede at intet kunne gå galt, og at vi ville ende med at vinde Verdenspokalen, krakelerede glansbilledet. Klubben havde forsøgt at gøre sig økonomisk uafhængig af spillersalg og entréindtægter ved at købe en bank. Hvor vi i mange tidligere situationer havde været tilsmilet af stolpe-ind, blev det nu et bragende stolpe-ud.

Ligesom i Murphys lov gik alt det galt, som kunne gå galt. Heldet tilsmilede os bestemt ikke den sæson i 1992, som senere skulle blive kendt som klubbens Annus Horribilis. Der var klubben meget tæt på at opleve noget den aldrig havde prøvet før (og stadig ikke har 7-9-13) ? nedrykning!

Faxetribunen kom på banen

Vi havde en gang tidligere, i den næstbedste række, været tæt på at rykke ud, men klarede skærene i sidste øjeblik. Nu var situationen langt alvorligere, da der ville blive tale om tvangsnedrykning til Danmarksserien, som følge af de økonomiske problemer, vi var havnet i grundet ufattelig mange uheld, inklusive de selvforskyldte. De samme mennesker, som var tæt på at sejle klubben i sænk, fik rejst klubben igen.

Sideløbende med alt dette virak skete der noget ganske betydningsfuldt for betalt fodbolds fremtid! En exceptionel supportergruppering voksede frem i fuldt flor ? Faxetribunen! Jeg husker selv det rædselsfulde forår som værende ?pokker tog ved alle og enhver?, ?Det her skal være løgn?, ? Skal vi ryge ned, skal det være med blæsende trompeter!

Pludselig var man vidne til en stemning, som var trådt lige ud af Tipslørdag fra den engelske liga. En support som ikke var set magen til i den danske liga før. Eftertiden vil kende den som ?den legendariske Faxetribune?.

Faxe-tribunen som den tog sig ud mod FC Schalke.

En anden meget stærkt medvirkende faktor, foruden modgangen, var ganske sikkert om- og udbygningen af stadion. Mest af alt, at vi fik fjernet løbebanen rundt om græstæppet. Hele stadionet blev langt mere intimt og det gav alt sammen en selvforstærkende virkning, så det blev in at gå fodbold igen. Tilskuertallene i tiden fra 1978 og frem til 1992 havde slet ikke været imponerende.

Heller ikke i de glade amatørdage. Nu begyndte der til gengæld at komme gang i butikken. Hvor man i gamle dage (før 1992), ville have betragtet 8.000-9.000 tilskuere som værende rigtig flot og noget af en publikumstræffer, vil man i dag kalde den en bundskraber, i hvert tilfælde på vores stadion!

1993-1998

Allerede sæsonen efter var klubben tilbage på medaljesporet. I årene 1985-91 fik vi enten guld eller sølv; nu prøvede vi i 1993 at vinde bronze for første gang. I perioden 1993-98 fik vi bygget et ekstremt stærkt hold op, der næsten kunne tåle sammenligning med 1987- & 1990-holdene.

I denne periode prøvede vi både at vinde ?the double? samt mesterskabet 3 sæsoner i træk; noget som kun 3 andre klubber har prøvet siden 1913 (KB, Esbjerg og AGF). Samtidigt blev vi også de første som spillede sig til Champions League gruppespillet. Denne europæiske pengemaskine som fik dansk prof-fodbold til at ligne til at ligne et almindeligt husholdningsregnskab mod AP- Møllers årsomsætning. Måske lidt overdrevet, men det fremmer jo som bekendt forståelsen.

At betalt fodbold og siden fuldtidsprofessionel fodbold har gavnet og styrket dansk fodbold, ses i høj grad også af de internationale resultater klubben har opnået. Hvis nogen i 1970?erne (eller før) ville forudsige, at Brøndby fra vestegnen ville slå storhold som Liverpool, Bayern München, Roma m.fl. ville de tro man var sk?fuld eller på svampe.

1999-2003

Noget andet man også for år tilbage ville have haft svært ved at fatte, var kendsgerningen at Danmark ville få et lokal- og arverival-opgør af international standard med 30-40.000 tilskuere og masser af intensitet, der ikke ville lade andre storopgør i Europa noget efter.

Nu skal der nok være dem, som er ældre end undertegnede, og som kan fortælle om andre store tilskuertal tilbage fra før jeg blev født, og at det ikke er ?betalt fodbolds? skyld at tilskuertallene er steget så kraftigt de seneste år. Til det er der jo kun at sige, at ?betalt fodbold? og fuldtidsprofessionalisme ikke blev skabt ?over natten?.

Det tager tid, og den dag i dag er der langt flere tilbud til den enkelte forbruger end der var for 20-30 år siden, sammenkoblet med at man generelt er blevet mere magelig. Ingen tvivl om at kampen om at nå toppe og fremdeles at blive der, er blevet meget hårdere under betalt fodbold.

Brøndby Stadion har udviklet sig til at være et super moderne stadion.

At tænke sig at vores klub mod Schalke 04 spillede sin kamp nr. 100 i de europæiske turneringer siden 1986. At vi er én guldmedalje fra at være den næstmest vindende klub i Danmark siden 1913. Hvis vi bare får bronze i år sætter vi endnu en enestående rekord i dansk fodbold ved at have vundet medaljer 12 sæsoner i træk. P.t. deler vi rekorden med AB med 11 i træk.

Og sidst men ikke mindst - efter sæsonen 2001/02 fik vi endelig kæmpet os op som værende den bedste og stærkeste klub herhjemme under betalt fodbold. Tag et kig på Top 9-listen herunder og tænk på, at det er vores klub der står øverst, og som har markeret sig bedst i tiden med betalt fodbold.

Brøndby IF ? en klub der kender sin besøgelsestid!

Bragt i Fodbold i Brøndby nr.4, december 2003