Vilfort à la Europa del 1
26.08.2003 00:00
Med mere end 50 europæiske optrædener for Brøndby har Kim Vilfort alle forudsætninger for at bedømme klubbens internationale styrke netop nu ? og han har også alle de gode historier... - De europæiske kampe er noget særligt. Selv om der efterhånden er kommet mere pressedækning på SAS Ligaen, så er det alligevel noget andet, når de danske hold møder udenlandske modstandere, forklarer den nuværende talentchef.
Kim Vilfort ved, hvad han taler om. Han var med fra begyndelsen, da Brøndby måtte trække på Toto-cup-erfaring for at ruste sig til den allerførste kamp i mesterholdenes turnering mod Honved Budapest for snart 20 år siden. En europæisk debut, hvis lige ikke er set siden. Brøndby nåede kvartfinalen i første hug.
- Vi slog nogle gode hold i den turnering. Først Honved og derefter Dynamo Berlin, som var Østtysklands helt store europæiske magtfaktor. De nåede langt hver gang, de deltog i de europæiske turneringer. Alligevel kan jeg huske, at vi var skuffede efter hjemmesejren på 2-1. Vi var meget bedre end dem, men gik ned til sidst, hvor de fik et let udebanemål.
- I returopgøret spillede vi 1-1 i en kamp, som jeg husker tilbage på med glæde. Da vi så trak FC Porto i kvartfinalen, spillede vi to meget lige kampe, og når jeg tænker tilbage, så kunne det lige så godt have været os, der gik videre. Vi tabte 0-1 i Porto for øjnene af 70.000 tilskuere ? vist nok det højeste tilskuertal til en Brøndbykamp nogensinde ? og spillede 1-1 hjemme.
Altid svært på udebane
Der er ingen tvivl om, at Kim Vilfort husker tilbage på starten af Brøndbys europæiske eventyr med en god fornemmelse. Helt fra begyndelsen etablerede Brøndby et renommé som en uhyggelig modstander på hjemmebane. Over de følgende seks-syv sæsoner knuste Brøndby imponerende modstandere som Frankfurt, Leverkusen, IFK Gøteborg (regerende UEFA cup mestre) og det dengang frygtede ungarske hold Ferencvaros på eget græs. Men på udebane...
- Ja, hjemme og ude var to forskellige ting. Det var der nok to gode grunde til. For det første ordnede vi ofte modstandere med tre mål eller flere på hjemmebane, så det hele var næsten afgjort, når vi skulle spille returkampe. Den anden grund er, at vi bevidst trak os tilbage på udebane. Det presspil, som vi havde stor succes med på hjemmebane, brugte vi ikke i udekampene, og der gik lang tid, før vi vandt en udekamp. Det var det tilskuerløse returopgør i Ferencvaros, hvor Bent Christensen sørgede for en 1-0 sejr til os.
Ufine tricks
Nogle ville måske gerne have set Brøndby praktisere det succesrige presspil også på udebane, men faktum står tilbage, at Brøndby tordnede frem på den internationale scene. Det var noget, der blev lagt mærke til blandt de modstandere, der var så uheldige, at trække Brøndby i de europæiske turneringer. Intet middel blev skyet for at bringe de blå-gule ud af fatning.
- Der blev brugt nogle ufine tricks ind imellem. Vi kom ud for, at vores hotel til en udebanekamp blev belejret af larmende mennesker, så det stort set var umuligt at få lukket et øje natten før kampen. Da vi spillede mod FC Porto, blev vores fly omdirigeret til Lissabon, så vi måtte køre en lang bustur for at komme frem. Sponsorer og tilskuere kunne godt lande i Porto.
- I Marseille kom vi først ud for at varme op til kampen. Da Marseille kom ud, brugte de den samme banehalvdel som os til at varme op på. Så stod Schmeichel og Marseilles målmand og blev varmet op på det samme mål, indtil vi til sidst ? under en enorm pibekoncert måtte fortrække ned på den tomme banehalvdel. Vi har også været ude for, at lyset blev slukket på stadion ti minutter inde i vores afsluttende træning før en udekamp ? og sådan har det været tit, forklarer Vilfort.
I dag har Vilfort mest smil til overs for disse episoder, men han medgiver, at vi er ualmindelig flinke til at afholde os fra den slags i Danmark.