Rundens modstander: Viborg

15.08.2003 00:00

Torsdagtog Brøndby IF for alvor tog hul på efterårets europæiske turnering og dét med manér. Modstanderen, Dinamo Minsk Hviderusland, blev sendt hjem med et nederlag på 3-0. Så har de lidt at tænke over, inden det igen går løs om 14 dage i returopgøret i Minsk.

Den hjemlige liga fortsætter ufortrødent allerede på søndag. Brøndby IF skal til Viborg, hvor de lokale værter tager imod. Sidste gang Per Nielsen& Co. gæstede Viborg FF, kunne kun en storspillende Arek Onyszko i Viborg FF målet forhindre en storsejr, og på trods af storspil og masser af chancer måtte Brøndby IF nøjes med 1-1.

Det blev samtidig vendepunktet for Viborg FF der kæmpede alt hvad de havde lært for at undgå nedrykning, og på en god stime lykkedes det for den jyske klub at redde eksistensen i den bedste række i endnu en sæson.

Per Nielsen når som sædvanligt højst

Det har ellers været op af bakke for viborgenserne i de sidste sæsoner, de tunge skyer der har varslet nedrykning, har hængt over klubben de seneste to år, hvor det kun med nød og næppe er lykkedes for det midtjyske hold, at fastholde eksistensen i den bedste danske fodboldrække.

Det ville være synd at sige, at den position har ændret sig her fra sæsonstarten. Således har Viborg FF med den nye træner Ove Christensen i front spillet 2 kampe uafgjort, mens den seneste kamp mod Herfølge blev tabt. Samlet set placerer det Viborg FF på en foreløbig 10. plads i dette års SAS Liga med 2 point i bagagen.

Auri måtte låne Wieghorsts turban

Historien om Viborg FF

Viborg FF blev stiftet i 1896, og i starten var der, udover fodbold, også gymnastik, cricket, hockey, boksning, atletik, skiløb, vægtløftning og brydning på programmet i foreningen. Viborg FF stod (og står stadig) for Viborg Fodsports Forening. I 1959 rykkede Viborg FF?s fodboldhold for første gang op i divisionerne, og der har foreningen med ganske få undtagelser befundet sig siden.

I 1980 vandt Viborg FF 2. division og rykkede dermed for første gang op i landets række. Besøget i den bedste række blev dog i første omgang ganske kortvarigt, da man året efter sluttede som nummer 16 og sidst i 1. division. I 1989 gav en 2. plads i 2. division klubben endnu en chance i den bedste række, men også denne gang blev fornøjelsen kortvarig, da man året efter sluttede som nummer 14 i 1. division og dermed rykkede ned.

Storspil af Arek Onyzko reddede Viborg fra nederlag

Efter indførslen af Superligaen er det gået klubben noget bedre. I 1993 gav en 2. plads i Kvalligaen et halvt år i Superligaen, hvor man dog endte som nummer 10 og sidst. Anden omgang i Superligaen gik straks bedre, da klubben i 1995/96 sikrede sig en 8. plads og dermed overlevelse i Superligaen.

Året efter blev Viborg FF dog nummer 11 i Superligaen og måtte en tur ned i 1. division, som den næstbedste række nu hed. Det blev dog kun til en fransk visit i 1. division, hvor man sikrede sig 1. pladsen. Siden 1998/99-sæsonen har klubben været i Superligaen, hvor man dog stadig har det første medaljesæt til gode. Det var dog meget tæt på medaljer i 1999/00, hvor det blev til en 4. plads i Superligaen, mens man vandt pokalturneringen, klubbens første, og hidtil eneste titel.

Hævnen er sød, men?

Der er som tidligere skrevet et regnskab der skal gøres op når kampen fløjtes i gang på søndag kl. 15.00. Såfremt Brøndby IF kan finde de samme takter frem som i gårsdagens kvalifikationskamp til UEFA Cup?en, vil en forrygende målmandspræstation ikke være nok.

Dog har Brøndby IF det traditionelt svært på Viborg Stadion, hvor det kun er lykkedes Brøndby IF at vinde 4 kampe, 8 er endt uafgjort og Viborg FF har ligeledes vundet 4 gange. Hvis man derimod ser på de 34 gange de to hold har mødtes, har Brøndby IF vundet de 17, hvor Viborg kun har vundet 6 gange.

Altid hurtige Kamper huserer på fløjen

Forsvaret har, bortset fra de første 60 sekunder af kampen mod Dinamo Minsk, fungeret upåklageligt, og Brøndby IF har endnu ikke ladet nogle mål gå ind. Det er et rigtigt godt udgangspunkt mod viborgenserne, der har den evig farlige Søren Frederiksen i front. Det er dog ekstremt sjældent, at en enkelt mand kan gøre udslaget i en kamp, og det vil nok være forkert at forvente andet end at Viborg FF kommer på en alvorlig opgave, en opgave der nok under alle omstændigheder, er større end de kan klare.

Seneste fem indbyrdes kampe

01-06-2003 Viborg- Brøndby 1-1
15-03-2003 Brøndby- Viborg 2-1
18-08-2002 Brøndby- Viborg 4-0
01-05-2002 Viborg- Brøndby 1-1
10-03-2002 Brøndby- Viborg 2-2

Kampen

Viborg FF ? Brøndby IF, SAS Liga. Søndag den 17. aug. kl. 15:00 på Viborg Stadion.