BrøndbyFlashback: Skagens-traumet

16.04.2003 00:00

Alle danskere kan sikkert huske hvad de lavede den aften hvor Danmark vandt EM i fodbold. Den lidt ældre generation kan sikkert også tydeligt huske præcis hvordan de hørte budskabet om drabet på præsident John F. Kennedy. På samme måde har vi Brøndbyfolk en meget sikker erindring om hvordan vi oplevede torsdag den 16. april 1987. Veteran-skribent på Brøndby IF's kampprogram, Jan Bentved, beretter:

Selv sad jeg som sædvanlig på min faste siddeplads i 100-mandsklubbens afsnit på den daværende Frisko Tribune - eller siddetribunen som den slet og ret hed dengang.

Lyngby-mand trak lod

Men historien starter egentlig allerede ugen før den skæbnesvangre Skærstorsdag. Om onsdagen havde vi været en tur i Vejle og set Brøndby hive en 3-1 pokalsejr hjem efter forlænget spilletid.

Dagen efter var der så lodtrækning til næste runde. En af mine fodbold-bekendte fra Lyngby Boldklub var toppet op på DBU's kontor og kunne således glædesstrålende ringe til mig på arbejde og fortælle at han egenhændigt havde trukket B1903 til os. Så samme aften drog vil til Gentofte Stadion for at spionere mod B1903, der lige skulle ordne Skagen før turen gik til Brøndby.

Stor var moroen derfor blandt os Brøndbyfolk på tribunerne da Skagen med mirakelredning på mirakelredning overlvede alle fire halvlege og endda også tog sidste stik hjem i straffesparkskonkurrencen. Sikke dog en gave til Brøndby. I stedet for B1903 (for de helt unge skal vi lige minde om at B1903 senere blev til F.C. København), som vi altid havde problemer med, skulle vi møde et hold fra Jyllandsserien!

Omkamp og selvmål

Mens eftertiden synes at have glemt at Skagen faktisk også slog B1903 ud det når, så havde vi tilskuere det jo i frisk erindring da Skagenspillerne tydeligt imponeret entredede Brøndby Stadion til stor jubel for den medbragte supporterskare. Men alligevel. En gang er jo ingen gang, så mon ikke det nok skulle gå. Brøndby kom da også planmæssigt foran 1-0 og sparede måske lidt på kræfterne til det store topopgør mod AGF 2. påskedag. Men to minutter før tid skete det som ikke måtte ske. Pludselig fik Skagen en målchance i venstre side, og Jesper Andersen kunne udligne til 1-1.

Hold kæft hvor var vi sure. Inderst inde regnede vi da nok i vores hovmod med at vi ville vinde. Men alene det at måtte ud i omkamp mod Skagen, var intet mindre end en skandale. Nogle af os var så sure at vi gik over på Codan Tribunens nederste afsnit - eller ståtribunen som den slet og ret hed dengang. Vi kunne simpelt hen ikke holde ud at sidde stille, så sure var vi!

Lige som i den ordinære kamp kom Brøndby også i den forlængede spilletid foran på mål af Claus Nielsen. Så det lignede mest af alt en forskrækkelse som vi trods alt ville slippe levende fra; altså lige indtil vores ellers altid sikre back Ole Østergaard kort før tid scorede karrierens eneste pokalmål - desværre i eget net bag Peter Schmeichel.

Straffesparkskonkurrencen oplevede jeg egentlig slet ikke. Fysisk var jeg til stede, men psykisk befandt jeg mig i en drøm - en rigtigt ond drøm. Hvert øjeblik håbede jeg at vælte ud af sengen for at opdage at det var Kr. Himmelfartsdag, og at vi senere på dagen skulle spille pokalfinale i Idrætsparken. Imens vandt Skagen IK - sikkert fortjent, det må andre bedømme - straffesparkskonkurrencen. Jeg har sidenhen læst et sted at Skagens målmand, Jens Gram, klarede to straffespark, så det skal jo nok passe.

Skagen t/r

Dagene efter Skagens-kampen var Langfredag, og den var i sandhed lang og tung at komme igennem. Mest af alt havde man lyst til at passe sig selv og undgå kontakt med andre mennesker. Men da var det jeg så lyset. Eneste måde at komme over mit Skagens-traume på måtte være at se Skagen tabe. Jeg ringede straks til min fodbold-bekendte fra Lyngby - I ved, ham der trak lod.

I næste pokalkamp skulle Lyngby nemlig til Nørresund, og jeg vidste at at der ikke var arrangeret supporter-bustur, og at han heller ikke havde bil. Så jeg tilbød - mod behørig betaling naturligvis - at køre et par Lyngbyfolk til Aalborg. Betingelsen var blot at vi kørte så betids at jeg efter at have sat dem af i Aalborg kunne nå de sidste 116 km til Skagen, inden det store pokalbrag mod Herfølge.

Som sagt så gjort. Så som den sikkert eneste Brøndbymand befandt jeg mig pludselig på Skagen Stadion den aften hvor Herfølge med en sikker 4-0 sejr kvalificerede sig til semifinalerne, og dermed var mit Skagens-traume behandlet.

Brøndby IF fik dog senere revanche mod Skagen IK. Det skete da 1987-pokalholdet spillede showkamp mod de gamle Skagen IK-drenge som led i indvielsen af det ombyggede Brøndby Stadion i oktober 2000.