Jernvilje

06.02.2002 00:00

Det første som falder fodboldkyndige ind når man nævner Allan Ravns navn er uopslidelig arbejdskraft. Allan er den type spiller som giver sig 110% og kan løbe solen sort - og gør det - hver gang han er på banen. Ganske bemærkelsesværdigt når man tager i betragtning at Allan som 16-årig fik problemer med vejrtrækningen som senere blev diagnosticeret som astma. Det skabte store problemer for Allan i en periode:

- Det tog nogen tid inden vi i samråd med specialister fik kredset os ind på hvordan problemerne skulle løses. Specialisternes første bud var allergisk astma og jeg fik derfor taget en lang række allergitests uden resultat. Først senere fandt vi ud af at det er anstrengelses-astma - eller sportsastma som det også kaldes - som jeg led af.

Allans lungekapacitet har været helt nede at runde 70% så at han på trods af dette kan fungere som sportsmand på højeste niveau er en kombination af jernvilje og god rådgivning. Efterhånden har han også erhvervet sig en solid viden om astma hvilket letter dagligdagen betydeligt:

- Jeg ved efterhånden en hel del om astma. Jeg har blandt andet lært at det er vigtigt at tage forebyggende medicin dagligt for ikke at stresse lungerne. Jeg er ellers ikke meget for at tage medicin forebyggende men i kraft af hvad jeg har lært i forløbet har jeg erkendt at det er nødvendigt når man som jeg dyrker sport på eliteplan. Havde jeg siddet på et kontor hele dagen, ville det sandsynligvis ikke være nødvendigt, alt andet lige er træning jo nok en del mere fysisk krævende end et kontorjob.

Kun en enkelt gang har Allan haft astma-anfald under en kamp. Det var på hjemmebane mod Silkeborg for nogle år siden. Men Allan har lært at læse faresignalerne - pludselige vejrskift er et af dem - således at han kan tage sine forholdsregler og lægge 110% i sin indsats for Brøndby på banen.