Rundt om Auri, Del 1

16.12.2002 00:00

Fodbold i Brøndby har forsøgt at gøre det, som sjældent lykkes for modstandernes angribere: At komme rundt om Auri Skabalius. Brondby.com bringer her interviewet med Årets Spiller i Brøndby IF 2002, Auri Skarbalius, oven på hans måske bedste år i klubben.

I efteråret 1995 fik Brøndby IF øje på Aurelius Skarbalius i en UEFA Cup-kamp mod Inkaras Grifas fra Kaunas i Litauen. Da først Brøndby viste interesse, var der ikke megen tvivl i hans sind.

- På det tidspunkt var jeg en af de bedste spillere i vores liga i Litauen og ville gerne til udlandet. Jeg havde hørt lidt om Brøndby i forvejen. Det eneste jeg kendte til dansk fodbold var Brøndby og landsholdet. Jeg så det danske landshold vinde EM i 1992, og så kendte jeg til Brøndbys gode resultater i Europa Cuppen. Så jeg vidste, at Brøndby måtte være et hold med gode spillere.

Omvæltninger en masse

Brøndby og Auri, som han blev døbt, da han kom til Danmark, fik papir på hinanden, og bekendtskabet har været et lykkeligt et af slagsen. Omvæltningen var dog stor for Auri i starten.

- Spillemæssigt foregik det hele i et højere tempo i Brøndby, både med og uden bold. Jeg skulle også vænne mig til at tænke på en helt anden måde. Det tog noget tid, før jeg kunne følge med i det høje tempo.

Der er sket en del på det spillemæssige plan for Auri siden ankomsten til Danmark i 1995.

- Mit venstreben er blevet meget bedre, og taktisk er jeg også blevet meget bedre. I Danmark kom jeg til at spille zoneopdækning, mens jeg var vant til næsten kun at spille med personlig markering. Her i Danmark skulle jeg så til at lære at ligge på linje i forsvaret og skifte mand hele tiden.

Det var dog også en stor omvæltning for Auri på det familiemæssige plan at flytte til Danmark. I efteråret 1995 flyttede Auri med sin kone og sin datter på 1 år til et helt fremmed land, hvor de ikke forstod en lyd af sproget.

- Det var meget hårdt; men det vidste vi godt på forhånd, at det ville blive. Lige pludselig var man i et andet land uden venner, uden familie og kunne ikke sproget. Så måtte vi jo selv tage initiativ for at blive en del af det hele. Siden, synes jeg, det er gået stærkt med at få venner og lære sproget. Vi føler os mere og mere hjemme i Danmark nu. Det var dog meget hårdt i starten. Vores datter var kun 1 år, da vi flyttede hertil. Min kone var hjemme og passede vores datter. Når jeg så kom træt hjem, ville min kone gerne ud, mens jeg gerne ville slappe af. Det var ikke så nemt i starten.

Det er dog ikke kun Auri, der har gennemgået en udvikling siden 1995; det har Brøndby IF som helhed også.

- Hvis man kigger tilbage på de år, jeg har været i klubben, er det gået meget op og ned. I 1996 ? 1998 gik det hele opad; det var nogle meget gode sæsoner. Vi mistede nogle gode spillere, men fik egentlig også nogle gode i stedet. Forskellen var nok, at de andre klubber blev bedre. Det tog dog også noget tid for os at få spillet nye spillere ind. Vi har også skiftet træner nogle gange de seneste år, og det skaber altid noget uro. Da Ebbe Skovdahl var træner, vidste alle spillerne, hvad de skulle gøre. Hver gang man skifter spillere og træner, tager det tid. Nogle gange er klubben nødt til at skifte ud. Det er svært at finde en balance mellem økonomi og fodbold; men jeg synes, det lykkes godt i Brøndby.

Auri og systemerne

Da Auri spillede i Litauen, var han midtbanespiller eller wingback i et 3-5-2-system, i Brøndby har han dog spillet venstre back det meste af tiden.

- Ja, jeg har mest spillet venstre back; men jeg foretrækker at spille højre back, da jeg er højrebenet. Nu er det dog lidt mærkeligt at spille i højre side, lige når man skifter derover. Når jeg spiller i højre side, er jeg bedre i det offensive. Jeg kan slå nogle bedre indlæg, og jeg kan bedre slå førstegangsafleveringer op ad linjen med højrebenet, fordi de drejer ind i banen.

I efterårets anden hjemmekamp mod Esbjerg spillede Auri i midterforsvaret; men det er ikke hans yndlingsplads.

- Michael (Laudrup, red.) foretrækker spillere, der kan spille flere pladser. Mod Esbjerg var der brug for Morten (Wieghorst ?red.) på midtbanen, og så røg jeg ind i midterforsvaret. Jeg synes, at det gik ok; men jeg foretrækker at spille back. Det er en mere dynamisk plads, hvor man er mere med i det offensive. Det er mere taktisk at spille i midterforsvaret, og det er heller ikke så fysisk krævende. Jeg foretrækker at spille back; men hvis træneren synes, at jeg skal spille i midterforsvaret, så gør jeg da det. Jeg synes også, at det gik ok; men man skal spille flere kampe på en plads, før man rigtigt kan bedømme det.

Mr. 100 procent

Nu har vi andetsteds her på siderne bedt andre om at vurdere Auris styrker og svagheder, og han er da heller ikke meget for at gøre det selv.

- Jeg synes, at andre må vurdere mig. Jeg vil sige, at min force er, at jeg altid giver mig 100%. Jeg giver mig 100%, uanset om det er træning eller kamp. Hvis man giver sig 100%, bliver man også bedre både teknisk, taktisk og fysisk.

Tjek Auris SpillerProfil

Fortsættes i morgen...