Romerlys er et 'brandvarmt' emne for DBU!!

06.12.2002 00:00

Vi har modtaget et bødeforlæg fra DBU for de romerlys der var med til gøre afskeden med Krogh, Ravn og Lindrup festlig efter deres sidste kamp mod Farum på Brøndby Stadion lørdag den 23. november 2002. Dette har allerede medført omtale i DBU's medie 'Bulletin'.

Hvad der ikke fremgår, af DBU's medie er, at vi prompte efter at have modtaget 'dommen' protesterede, og gentog vores besked om at vi ikke mener der er en sag som DBU overhovedet bør behandle. Her en redegørelse for sagen som vi ser den:

Det er rigtigt at chefen for DBU's turneringsafdeling efter vores kampe mod OB dels i Dong-Cuppen og dels i turneringen kontaktede undertegnede, og spurgte til vores afbrænding af romerlys før kampen. Jeg meddelte, at det var korrekt at vi efter aftale med Brøndby Support, kampens dommer og os selv, i lighed med hvad vi har gjort 2-3 gange i hver af de sidste 4-5 sæsoner, havde haft bl.a. romerlys som et festligt indslag før kampen blev fløjtet i gang. Hertil skal nævnes at det også har været suppleret med stjernekastere, røg og tifo på tribunen.

Disse arrangementer er altid blevet afviklet under hensyntagen til sikkerhed, vejr og først og fremmest med dommers accept af dette, og for det meste uden at afstedkomme problemer.

Vi er enige i, at romerlys er farlige og at disse naturligvis ikke må anvendes under kampens afvikling, men det er heller ikke tilfældet i vores sag, her er der tale om, at disse først blev antændt efter at kampens var færdigspillet (min. 10 minutter efter), og efter at modstander, dommere, øvrige officials samt en stor del af tilskuerne havde forladt stadion, og efter at vi efter bedste evne forsøgte at iagttage de strengeste sikkerhedsforhold. Derfor er der ingen sag hvilket vi 2 gange har meddelt DBU, uden at dette har medført at de har meddelt os hvorfor og hvem der konkret har ønsket denne sag behandlet.

Det er selvfølgelig meget uheldigt, at vi efter kampen mod Farum havde en tilskuer der var blevet forbrændt at et romerlys - en episode vi selvsagt er meget kede af. Vi havde også efterfølgende melding om en tilskuer der efter at have forladt stadion blev slået ned i nærheden af stadion, dette er selvsagt også en episode vi er meget kede af, og også noget der løbende gør at vi tænker over - kunne vi havde gjort noget for at undgå dette.

Vi ved at fan's syntes at romerlys bør være en naturlig del af en fodboldkamp, heri er vi ikke enige idet vi klart mener, at det er for farligt at romerlys 'ukontrolleret' antændes i blandt en stor forsamling af mennesker, men vi syntes selvsagt at de er et festligt indslag i lighed med hvad fyrværkeri, røg m.m. er, og derfor er vi positive overfor at der fra tid til anden under kontrollerede forhold åbnes op for at lave arrangementer hvori disse elementer indgår, og det har vi indtryk af at fans'ene respekter som en acceptabel løsning om end modvilligt. Og det har så været vor praksis igennem en længere periode til stor glæde for alle på stadion.

Det komiske omkring sikkerhedscirkulæret er endvidere at Brøndby IF, har været en endda meget aktiv medspiller omkring indholdet af dette. Vi har også hele tiden følt at vi klart vidste hvad betydningen af ordene i dette havde, men vi må konstatere at der tilsyneladende er nogen der ikke er enige i den fortolkning som vi har.
Det har altid har ligget os på sinde, at sikkerheden skal være i top i forbindelse med afvikling af
fodboldkampe, dette selvfølgelig både før, under og efter kampen, men det betyder ikke at man ikke også kan anvende 'forbudte' elementer i og omkring en kamp til markering af specielle dage / eller til at skabe en god stemning før og efter kampene.

Det er også en tanke værd, at når man har 'voldelige' tilskuere inde på banen så får man 5.000 kr. i bøde, normalt når der har været sager af relevans med romerlys så har det alene givet anledning til påtale. Hvilken straf skal Køge have? De overtrådte helt klart sikkerhedscirkulæret ved vores kamp i lørdags på Køge Stadion - uha uha!!

Til sidst, vi har kraftigt bedt DBU om, at tilbagekalde deres afgørelse således, at det også i fremtiden er muligt at lave festlige arrangementer i forbindelse med optakt til kampe, ved afsked med spillere og eksempelvis i forbindelse med fejring af vundne sejre såsom DM - Dong-Cup etc.

Emil Bakkendorff