I dag for 20 år siden...

25.10.2001 00:00

Søndag den 25. oktober 1981 er en af de største dage i Brøndby IF's korte, men begivenhedsrige historie. I årets mest afgørende kamp vandt Brøndby-mandskabet 6-2 over Gladsaxes hæderkronede og på det tidspunkt noget detroniserede idrætsklub, AB. Dermed sikrede Brøndby IF sig for første gang nogensinde oprykning til landets bedste række der dengang blot og ret hed 1. division. Kun 17 år gammel rykkede landsbyklubben fra Vestegnen ind blandt de traditionsrige fodboldklubber fra København og Jylland.

Jubelscener på Gladsaxe Stadion. Brøndby er i 1. division. Mere end 2.600 medrejsende Brøndby-fans var til stede den efterårsdag i Gladsaxe.

Samme år udsendte Brøndby IF et såkaldt 'Oprykningsskrift' der forsøgte at sætte den store udvikling klubben havde gennemgået på så kort tid, i perspektiv. Blandt bidragyderne til værket var blandt andre den daværende formand for Brøndby Kommunes Idrætsudvalg, Bendt Jørgensen. Han skrev:

- BIF i 1. division - en imponerende præstation, opnået på rekordtid og med et fodboldspil så fornemt, at vi, der elsker det ædle spil, søndag efter søndag har kunnet høre englene synge, når vi har været på stadion i kirketiden.

Formanden - som i dag er direktør - får en lufttur.

Og om fremtiden lød det - dengang i 1981:

- Der er ingen grund til at frygte fremtiden. BIF skal nok klare sig i 1. division, og det næste store mål: et dansk mesterskab til BIF er bestemt ikke utopi.

Det indfandt sig i 1985 efter fire sæsoner med fjerdepladser, og blev gentaget i 1987, 1988, 1990, 1991, 1996, 1997 og 1998.

Rammen for fodbold i Brøndby stod også over for forandringer, og løftet fra Brøndby Kommune var således:

- Tribunen og lysanlægget vil blive fuldt op i 1982 af en udbygning af ståpladserne på østsiden, og et klubhus til BIF på stadion skulle også gerne blive en realitet inden alt for længe.

Mon idrætsudvalgsformanden nogensinde forestillede sig det syn der i dag møder tilskuerne på Brøndby Stadion?

Holdet: Finn Laudrup, Jim Stjerne, John Frandsen, Anders Sundstrup, Flemming Hansen, Preber Lagerbon, John Widell, Ole Østergaard, Lars Vang, Brian Chrøis, Claus Christensen, Lennart Olsen og Bjarne Jensen. Træner: Tom Køhlert. Holdleder: Bent 'Haddock' Jensen.

En slags Faxe Tribune (anno 1981).