Om lyskeskader - også Peter Graulunds

10.03.2001 00:00

Inden jeg får de af Brøndby Supports 12.000 medlemmer, der læser Berlingske Tidende på nakken på mistanke om, at jeg hverken skulle have tid eller lyst til at behandle Peter Graulunds lyskeskade- (hvor latterlig tanken end måtte forekomme), så synes jeg, der er behov for at skrive et oplysende indlæg om lyskeskader og også Graulunds.

Berlingske Tidende fandt åbenbart ikke anledning til at høre mine meninger om Peters opfattelse af hans skades forløb, derfor må jeg nøjes med 'www. brondby.com' og det er heller ikke så dårligt.

Lyskeskader er fællesbetegnelsen for en række forskellige skader, der specielt rammer fodboldspillere. I takt med, at der trænes mere og spilles flere kampe, ser vi flere og flere lyskeskader. Specielt vinterhalvåret er hårdt i den sammenhæng på grund af den skiftende hårdhed i underlaget spillerne træner og spiller kamp på.

Nogle lyskeskader skyldes brok i pungen, andre skyldes svagheder i bugmuskulaturen, andre igen at en af følenerverne er komme i klemme i bugmuskulaturen ( som f.eks. Per Nielsens skade sidste år) andre inflammation i bækkenknoglerne etc.

Men de allerfleste lyskeskader skyldes kronisk overbelastning. Årsagerne er som anført ovenfor.

Ved lyskeskader er det selvfølgelig vigtigt, at man først finder ud af, hvilken form for lyskeskade det drejer sig om. Når man ved det er behandlingen klar. Nogle af de ovennævnte lyskeskader skal opereres, men alle overbelastningsskaderne skal behandles konservativt som anført nedenfor.

Peter Graulunds lyskeskade er en overbelastningsskade, hvor skaden sidder på sene- muskelovergangen på lårets store indadførere (adduktorgruppens muskler).

Fælles for de lyskeskader, der skyldes overbelastning er, at behandlingen af dem er langvarig.

Behandlingen består i: Aflastning- det vil sige man i en periode holder spilleren væk fra almindelig træning, lader ham eksempelvis træne på cykel i styrketræningsrummet, træne på balanceplade etc. Dertil kommer almindelig fysioterapibehandling i form af massage, udstrækning, ultralyd og genoptræning af muskulaturen. I svære langvarige tilfælde suppleres denne behandling, der er- det skal understreges meget langvarig, og derfor frustrerende for spilleren - med indsprøjtninger i det område, hvor skaden er sket.

Jeg behøver vel ikke at skrive, at Peter Graulund har fået denne behandling incl. indsprøjtninger. Sidstnævnte givet på Speciallægeklinikken i GildhøjCentret.

Behandlingerne som det fremgår er sket dels i klubben hos undertegnede, dels på Danmarks førende Idrætsklinik i GildhøjCentret.

Peter Graulunds skade er irriterende. For Peter, for hans træner, hans fysioterapeut, hans massør, men så sandelig også for de læger, der har været involveret i hans skadebehandling. Lyskeskader er meget irriterende, langvarige og besværlige at behandle.

Peter Graulund deltog i dagens træning med minimale gener. Han er spilleklar til i morgen. Han kan selvfølgelig få tilbagefald i tilstanden, så må vi forfra med behandlingen. Det er betingelserne med den slags skader/behandlinger.

Sportsjournalist Søren Olsen fra Politiken spurgte mig i dag, da jeg havde sagt, at Graulund var klar til at spille: ?Spiller han så ? ?

Meningen var selvfølgeligom hans underlige og lidt voldsomme angreb i Berlingske Tidende var så alvorlige, at han blev udelukket fra holdopstillingen.

Peters udtalelser er udtryk for frustrationer fra en meget ambitiøs fodboldspiller, der gerne vil leve op til de fornemme præstationer han ydede for Brøndby IF i efteråret 2000. Han er ikke læge, kan helt åbenbart ikke overskue situationen og giver i Berlingeren udtryk for sine frustrationer som ambitiøs sportsmand, der vil være helt fit til turneringsstarten.

Selvfølgelig spiller Peter Graulund. !

En klub, der har som motto ?ingen er over klubben? overlever artikler med urimelige angreb som dagens i Berlingske. Vi er ikke tilhængere af, at man som spiller dummer sig mere end højst nødvendigt, når man udtaler sig, men der skal da være plads til det en enkelt gang.

Der er dog ingen tvivl om, at de behandlende læger, fysioterapeuter og massører, der har behandlet Peters skade i månedsvis vil smile lidt hjerteligere til Peter Graulund, hvis ( når !!) han scorer i morgendagens kamp.

Så kære Peter- lad os nu se dig tale med STØVLERNE i morgen !

Per Bjerregaard