Gæsteskribent: Mads Øland, Spillerforeningen

20.04.2001 00:00

Det nye internationale transfersystem

?Vil du ikke skrive om det nye internationale transfersystem, som gæsteskribent på brondby.com??, blev jeg spurgt. ?Jo, det vil jeg gerne?, svarede jeg straks. Det er altid rart at få lejlighed til at argumentere nærmere for sin sag. Tak for det.

Emnet har påkaldt sig stor interesse og en glødende debat i ind- og udland. Efter lange og tunge forhandlinger mellem FIFA, UEFA, ligaforeninger og FIFPro under EU Kommissionens ledelse, kom der et resultat 5. marts. Spillerforeningen og FIFPro tog del i forhandlingerne, men måtte undervejs konstatere, at de øvrige parter slet ikke var indstillet på at tage spillernes forslag alvorligt. Og så kunne Sepp Blatter og Lennart Johansson fejre aftalen ved at spille ?fodbold? med Schröder, Blair og svenske Persson, ved sidste EU topmøde foran snurrende kameraer. Ikke en fodboldspiller i sigte selvfølgelig.

Lad mig slå fast, at vi i Spillerforeningen er stærke modstandere af især den del af det nye system, hvorved transferbetalinger efter en spillers kontraktudløb indføres. Vi mener, at genindførelsen af dette system fra før Bosman-dommen er unødvendigt og til skade for danske spillere og dansk fodbold i sin helhed.

En gennemgang af aftalen i grove hovedtræk:

  • For spillere mellem 12 og 23 år skal der betales transfer ved internationale klubskifter uanset om spilleren er amatør eller ved kontraktudløb. Omfanget af kompensationen fastsættes ud fra en beregningsmodel, som endnu ikke er fastlagt i detaljer.
  • Internationale klubskifter kan kun ske i to perioder om året.
  • For spillere under 18 år kan et internationalt klubskifte kun ske på specielle betingelser.
  • Kontrakter skal minimum være af 1 års længde og maksimum på 5 år.
  • Ved kontraktbrud, indføres der voldsomme sanktioner i form af udelukkelse af spillere i op til 6 måneder. For klubber som bryder en kontrakt eller som opfordre til kontraktbrud kan der blive tale om forbud imod at skrive nye spillerkontraker, bøder, udelukkelse fra turneringer etc. Også agenter der deltager i kontraktbrud kan få sanktioner på nakken.
  • Der oprettes en voldgiftsret under FIFA med repræsentation af spillere og klubber med en uafhængig dommer. Uanset denne voldgift kan parterne altid gå til national domstole.

Disse hovedprincipper, som til vores store forundring alle er blevet accepteret af EU Kommissionen, er kun rammen for et nyt system. Det endelige nye internationale transfersystem er nu under udarbejdelse af FIFA, og vil blive vedtaget på FIFAs kongres den 5.-6. juli i Argentina.

Det nye system gælder ikke straks ved klubskifter fra i de enkelte lande. National lov og overenskomster skal tages i ed.

I Danmark har vi en overenskomst, som sikrer frihed efter kontraktudløb for alle spillere, også for klubskifter ud af landet. Men overenskomsten skal nu fornys, og dette transferspørgsmål vil uden tvivl skabe en del debat ved de forestående forhandlinger mellem Spillerforeningen og Divisionsforeningen. Vi håber, at vi i forhandlingerne kan holde fokus på det væsentlige for danske klubber og spillere,- nemlig at sikre kontraktstabilitet i et nødvendigt omfang. Det er ikke nødvendigt at pålægge unge spillere urimelige byrder, efter at deres kontrakt er løbet ud.

Det er vigtigt at slå fast, at Spillerforeningen er for, at økonomisk støtte kan gives til de klubber, som er dygtige til talentarbejde. Det skal dog ikke ske i form af transferbetalinger, som vil hindrer spillerens fri bevægelighed som arbejdstagere. En klub skal belønnes for sit gode og seriøse arbejde, ikke fordi en spiller tilfældigvis skifter klub.

Det sidste ord i sagen er ikke sagt. Det er givet, at enkelt spillere og de forskellige spillerforeninger vil starte retssager, hvor spillere bliver låst eller i øvrigt påvirket negativt af det nye internationale transfersystem.

Fortsættelse følger...

Af Mads Øland, direktør i Spillerforeningen