23. DECEMBER 2020 kl. 09:45
Maxsø: De unge har lært, at det kræver noget ekstra

2020 er ved at rinde ud. Spillerne er taget på en fortjent vinterferie, hvor der skal samles kræfter til foråret 2021. Men inden fokus rettes mod det nye år, kigger Andreas Maxsø tilbage på det snart gamle år, hvor de unge de unge i truppen og fansene er det, der har imponeret anføreren mest

- De unge spillere er vokset de sidste par år. Det er, som om at det er gået op for dem, at det kræver noget ekstra af dem, hvis de skal udvikle sig, være med og holde niveau. Dem af de unge, der gør det rigtig godt lige nu, har set, at det kræver noget ekstra. Det er dejligt at se, og dem, der ikke har fået så meget spilletid, er kommet ind og har grebet chancen, når de har fået minutter. Det er meget imponerende, men det er også lettere at komme ind på et hold, hvor tingene fungerer. Det er en stor ros til hele holdet og staben.

Selv om han stadig kun er 26 år, er han blandt de ældste og mest rutinerede spillere i truppen. Men anførerbindet og det tilhørende ansvar ligger naturligt for ham. Og han har blandt oplevelser fra udlandet, der har været med til at gøre ham endnu mere robust – både som spiller og person.

- Det er noget helt andet i udlandet i forhold til Danmark. Tyrkiet var noget helt andet. Der skete nogle ting dernede, der gør, at der skal rigtig, rigtig meget til at ryste mig herhjemme. Jeg har prøvet nogle forskellige kulturer, og hvad det kræver at være ude, men jeg er ikke den eneste, som de unge kan læne sig op ad. Der er andre i truppen, der også har nået en alder, hvor de hjælpe med det. Tony (Jung, red.), Kev (Mensah, red.) og Josip på sin egen måde kan også være der. Men det er en rolle, jeg gerne tager på mig, og jeg blev ret ung viceanfører i FC Nordsjælland, så jeg kendte godt til opgaverne.

- Anførere er forskellige og er det alle på sin egen måde. Jeg gør det ved at arbejde stenhårdt hver dag. At tale lidt mere er noget, jeg har lagt på, siden jeg kom hjem til Danmark igen. Man skal tage en masse ansvar, også uden for banen hvor der skal planlægges ting, tales med pressen og de andre ting, der følger med, fortæller forsvarsklippen.

Det er svært ikke at tale om Corona, når man kigger tilbage på 2020, og pandemien har sat sit tydelig aftryk på hverdagen i dansk fodbold. Hvor nogle klubber måske har draget en sportslig fordel af de manglende fans på tribunerne, så ser Maxsø det modsatte som tilfældet for Brøndby IF.

- Det er et minus for os, at der ikke er nogen fans. Fordi jeg er sikker på, at f.eks. kampen mod FC Midtjylland, hvor vi har den i egne hænder, havde vi også vundet, hvis fansene havde været der. I de kampe, hvor man rigtig bliver træt, kan man virkelig mærke, at de ikke er der, for de giver noget energi, når man skal grave dybt, siger Andreas Maxsø og bruger seneste kamp som eksempel på fansene unikke opbakning til klub og trup.

- Man kunne mærke energien i bussen, da vi ankom til Horsens. Det er imponerende, at de tager hele den vej en søndag aften for at byde os velkommen til en kamp, de ikke kan komme ind til. Det betyder mere, end de aner.

- Og man siger det samme hver gang; at det er imponerende, det de gør for klubben. Jeg har ikke været i en klub, hvor det har været så stærkt. Jeg tror, man skal til Sydamerika eller Balkan, hvis man skal finde noget, der svarer til det niveau, vores fans lægger for dagen. Det er bare fedt at være en del af det, og det giver også energi til truppen, når man kan mærke, at de er bag os, selv om de ikke kan være på stadion.

5. januar møder spillerne ind til vinterens opstart, men inden da skal benene på langs for anføreren, og han slutter af med en hilsen til højtiden.

- Jeg ønsker alle en god jul og et godt nytår. Nu skal vi lade batterierne op til en ny halvsæson. Den bliver både hård og spændende, så vi skal holde næsen i sporet og arbejde hårdt.

Foto: Getty Images