Ebbe Sand om at vende hjem: Den helt rigtige fornemmelse

31.10.2018 12:16

Som det offentliggjort i morges, er Ebbe Sand kommende sportsdirektør i Brøndby IF. Han tager over efter Troels Bech, der efter eget ønske stopper med udgangen af 2018, og Ebbe Sand glæder sig til at komme i arbejdstøjet på Vestegnen igen.

Ebbe, hvordan er det at vende hjem?
- Det er altid spændende at mærke efter, og jeg må sige, at det er den helt rigtige fornemmelse. Jeg har set en hel del kampe live på det seneste, og det føles ligesom at vende “hjem.” Jeg glæder mig derfor utroligt meget, og jeg er meget taknemlig og beæret over, at klubben har peget på mig som den næste sportsdirektør. Den tillid vil jeg arbejde hårdt for at gøre mig fortjent til.

- Jeg føler, jeg har meget at byde ind med og glæder mig til at komme i gang. Gennem mine mange år i udlandet har jeg i dag et stort netværk i det internationale fodboldmiljø, ligesom jeg har praktisk erfaring fra træningsbanen som bl.a. angrebstræner for A-landsholdet i en årrække.

Hvad gik gennem dit hoved, da Jan Bech Andersen ringede til dig?
- Jeg blev selvfølgelig rigtig glad og var ikke i tvivl om, at det var et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til. Vi bor jo i Dubai, så der var en masse der lige skulle på plads først, men jeg er utroligt beæret og stolt over at få denne mulighed og kunne som sagt med det samme mærke, at det var det jeg ville.

Hvad tænker du om at overtage rollen som sportsdirektør efter Troels Bech?
- Jeg glæder mig over at kunne tage over på et tidspunkt, hvor klubben igen hører med til toppen af dansk fodbold. Troels har siden 2015 været med til at bringe klubben tilbage på vinderkurs og fået genskabt vindermentaliteten i Brøndby IF. Den vindermentalitet, der igennem mange år gennemsyrerede hele klubben og skabte unikke resultater, vil gøre det igen, så længe vi holder fast i den og dyrker den.

- Vindermentalitet kan ikke italesættes, det sker igennem lang tids arbejde og ved at arbejde med sultne, ærgerrige og målrettede spillere, som vil vinde lidt mere end modstanderne. Har vi det DNA, så vindes fodboldkampe og selv uden de største individualister. Jeg glæder mig utrolig meget til at arbejde videre i den gode retning og ser frem til et tæt samarbejde med Troels de næste par måneder, inden han kaster sig ud i en ny spændende udfordring, som jeg ønsker ham al mulig held og lykke med – og som jeg er sikker på, han får stor succes med.

Hvad kan du bidrage med som sportsdirektør?
- Jeg kommer til Brøndby IF som sportsdirektør med den samme sult, jeg havde som spiller. Jeg ønsker ambitiøse, ærgerrige og sultne spillere, som trods individuelle målsætninger gør alt for holdets resultater. For mig er nøgleordet vindermentalitet, hvilket jeg vil gøre en dyd ud af at fremelske, og som jeg også selv står for.

- Gennem passion, glæde og hårdt arbejde ønsker jeg at videreføre det arbejde, Troels har lagt for dagen og skabe de perfekte rammer for at udvikle vores spillere på og til førsteholdet. Min egen rejse som fodboldspiller viser, at er man som spiller i det rette miljø og arbejder hårdt nok for det, så er alt muligt. Jeg glæder mig til at være med til at skabe de samme muligheder for de næste generationer her i Brøndby IF. Vi skaber de perfekte rammer, og så er det op til den enkelte spiller at gribe denne enestående mulighed for at gøre drømmen til virkelighed.

Har du gjort dig tanker om, hvordan du vil gribe rollen an?
- Først og fremmest er det vigtigt for mig at komme rundt i hele klubben og lære alle at kende. Jeg kommer også til at bruge en del tid på at lære Masterclass trænerne at kende og vurdere niveauet her. For mig er netop Masterclass et særdeles vigtigt område, som skal have stor fokus på at udvikle yderligere, så vi fremover vil se flere slippe igennem det berømte nåleøje.

- Da jeg selv spillede i klubben, var vi mange spillere, der kom igennem talenttruppen under Tom Køhlert. Det skal vi finde tilbage til, og det kræver, der trænes på så højt et niveau som muligt, og at spillerne får Brøndby-DNA’en ind under huden og skoles i, hvad der kræves for at nå drømmen. I dag er der indført en gennemgående spillestil ned gennem systemet. Vi skal skabe de perfekte rammer for dem, så der ikke er nogen som helst undskyldning for ikke at få det maksimale ud af talentet. Jeg vil gøre en dyd ud af at gøre det super attraktivt at vælge Brøndbys Masterclass. Hvem ønsker ikke at spille på Brøndby stadion foran Danmarks bedst fans? Vi skal kunne tiltrække de største talenter i Danmark.

Hvad kan du tage med dig som tidligere spiller ind i rollen?
- Fundamentet til min karriere i Schalke blev støbt her i Brøndby fra 1992 - 1999 gennem et fantastisk miljø og en uovertruffen vindermentalitet, som gjorde det “let” for os unge at få det maksimale ud af talentet, hvis “blot” vi arbejdede hårdt nok og havde ærgerrigheden til hele tiden at ville blive bedre. De rammer og det miljø glæder jeg mig til at være med til at skabe for vores nuværende og kommende spillere til vores førstehold, og det ser jeg som min fornemste opgave. Der er optimale betingelser for de unge i dag i forhold til trænere, træningsfaciliteter, skolegang og så videre, og alle har mere eller mindre samme forudsætninger. Dem, som skiller sig ud og når længst er dem, som vil det mest. Den mentalitet vil jeg være med til at fremelske. At være professionel fodboldspiller er verdens fedeste job, men med 46 år på bagen må jeg nu tage mig til takke med det næstbedste.

Hvad er det vigtigste fokusområde for dig?
- Strategi 6.4 definerer mine fokusområder, og her vil Superliga-truppens resultater naturligvis vægte højt i dagligdagen. Vi skal spille med i toppen hvert år, og sideløbende skal vi have et ligeså stort fokus på Brøndby Masterclass, som på den lange bane kommer til at være afgørende for vores sportslige og økonomiske succes.

Hvordan vil du/I gribe det kommende transfervindue an?
- Troels og jeg vil nogle gange i løbet af efteråret, sætte os ned og sammen planlægge vinduet. Der er allerede lavet rigtig mange forberedelser, som jeg glæder mig til at følge op på og komme med input til.

Du har selv haft en del tyske trænere. Hvad tænker du om dit kommende samarbejde med Alexander Zorniger?
- Zorniger er kompromisløs og ikke bange for at sige tingene lige ud. Han forlanger en 100% arbejdsindsats af alle hver dag, hvilket også er nødvendigt på det her niveau. Det gør, at spillerne ved, hvor de har ham, men i perioder med dårlige resultater kan det for enkelte spillere naturligvis være hårdt at få sandheden at vide i forhold til præstationen. Jeg har selv haft mange tyske trænere, så jeg ser frem til samarbejdet med Zorniger.

Ud over det sportslige kan du så også bidrage til den kommercielle udvikling af Brøndby IF?
- Jeg har de sidste mange år arbejdet meget med det kommercielle, så det føler jeg absolut jeg har noget at bidrage med. Det kommercielle skal gå hånd i hånd med det sportslige. Siden 2017 har jeg været en del af det, der hedder Inspirationsrådet i Brøndby IF, som består af en række kommercielle personligheder der giver sparring til direktionen i klubben. Derfor har jeg fulgt tæt med på sidelinjen på mange af de projekter, der p.t. er i klubben. Troels og direktionen har sammen med medarbejderne gjort et fantastisk stykke arbejde de sidste par år med at løfte klubben kommercielt, og det ser jeg frem til at bidrage til. Og selvom det er 19 år siden, jeg sagde farvel til Brøndby IF, så er det glædeligt at se, at der stadig er mange af de samme partnere i klubben, som dengang jeg selv rendte rundt inde på grønsværen. Det understreger blot det fællesskab, der er på Vestegnen.

Hvorfor bliver du ikke i udlandet?
- Som sagt er jobbet simpelthen for godt at sige nej til. Timingen er derudover også næsten perfekt i forhold til børnenes skolegang, og vi er nu klar til en ny spændende udfordring. Ud over det synes jeg, det er et utroligt spændende tidspunkt at blive en del af klubben igen efter nogle mindre succesfulde år, men nu igen med gode resultater de seneste tre år, så jeg ser store muligheder og et stort potentiale, som jeg glæder mig til at være en del af og forløse sammen med resten af den meget kompetente sportslige og kommercielle organisation i klubben.

Flytter hele familien tilbage til Danmark?
- Vi har alle fire haft en super god og spændende tid igennem fem år i Dubai, men glæder os nu også til at vende hjem igen. Min kone og vores yngste søn kommer til Danmark i starten af april næste år, og Lasse fortsætter sin skolegang på CIS. Trine har altid bakket mig op i min karriere og gør det også denne gang, så vi glæder os begge over nu at blive en integreret del af Brøndby igen.

En af grundende til at I flyttede ud af Danmark var sygdom i familien. Hvad er status på det?
- Min søn Mikkel har det fremragende og har haft det, siden vi flyttede til Dubai, så det har været det hele værd. Han har i dag ingen problemer med sin skimmelsvampeallergi og færdiggør skolen til sommer, hvorefter han vil læse videre på universitet i Florida. Han er sund og rask, så vi vil altid tænke tilbage på Dubai, som virkelig hjalp os som familie og løste et meget langt sygdomsforløb.

Du har også dit fodboldakademi, Ebbe Sand Soccer Academy, i Shanghai. Hvordan vil du få tid til det i forhold til et krævende sportsdirektør-job i Brøndby IF?
- Det er min partner, som er bosiddende i Shanghai, der står for den daglige drift, og derfor kræver det ikke meget deltagelse fra min side, selvom det naturligvis fortsat er vigtigt for mig at sikre mig et højt fagligt træningsmiljø for vores ca. 500 spillere, eftersom mit navn står på vores trøjer. Men driften står min partner i Shanghai som sagt for.

Hvad sker der med dit Dubai-projekt?
- Efter at have prøvet alt er jeg desværre nødt til at indse, at vi ikke har været i stand til at lande en passende aftale på en attraktiv grund til Green Sports Hub. Alle er begejstrede for konceptet, men jeg må desværre sande, at de store ejendomsudvikler ikke ønsker at allokere så meget jord til sport, men i stedet fokuserer på at bygge huse, lejligheder og hoteller.

- I min verden giver det ikke mening at udvikle hele bydele med flere tusinde boliger uden at tænke sport ind for at kunne skabe de fysiske og sociale samlingssteder, men der er naturligvis alle de kulturelle forskelle, som gør det svært at overbevise de lokale myndigheder om, at klubkultur og sport er vejen frem. Havde jeg været længere i processen med GSH, kunne jeg ikke have takket ja til jobbet, så der har åbenbart været en højere mening med, at det ikke lykkedes. Jeg fortryder det absolut ikke, og jeg tror stadig på konceptet. Nu glæder jeg mig bare over at tiltræde som sportsdirektør i Brøndby IF til årsskiftet.