Kaiser: Havde ingen planer om at blive professionel

29.06.2018 20:20

Dominik Kaiser havde egentlig helt andre planer. Han skulle være skolelærer. Han skulle på universitet og læse matematik og idræt. Undervejs blev tennisketsjeren lagt på hylden, men Dominik kunne ikke slippe fodboldstøvlerne. Eller rettere; fodboldstøvlerne ville ikke slippe ham. For uden en egentlig plan for en fodboldkarriere, så fandt han pludselig sig selv stående over for spillere som Bastian Schweinsteiger og Philipp Lahm i Bundesligaen.
 
- Som ung var tennis faktisk min sport. Jeg spillede langt mere tennis, end jeg spillede fodbold. Jeg havde talent, og jeg rejste rundt i hele Europa og spillede ungdomsturneringer. Jeg var dog meget bevist om at kombinere idræt og uddannelse, for selvom om man er god til noget, så er det jo ikke sikkert, at man kan leve af det. Som jeg blev ældre indså jeg nok, at jeg ikke ville komme til at leve af at spille tennis, og jeg blev i stedet draget af fodbold, som jeg hyggede mig med sammen med mine venner. Jeg lagde tennis på hylden og brugte min fritid på fodbolden, men jeg havde ingen planer om at blive professionel. Jeg havde det bare sjovt med mine venner, gik i skole og dyrkede idræt.
 
Skolen sluttede for Dominik Kaiser og hans venner, og han skulle tage nogle voksne valg. Igen blev fodbolden ikke prioritet højest. Det gjorde derimod ønsket om at uddanne sig. Skolelærer var drømmen.
 
- Da jeg var færdig med min skolegang, gik jeg straks i gang med at undersøge mulighederne for at finde et godt universitet, hvor jeg kunne læse idræt og matematik. For jeg ville ud og undervise. Jeg ville dog stadig gerne kunne spille fodbold på et nogenlunde højt niveau, og muligheden for både at læse på et godt universitet og spille fodbold på et godt niveau fandt jeg i Hoffenheim. Her kunne jeg læse på universitetet og samtidig spille på Hoffenheims U23-hold der spillede i den femte bedste række i Tyskland, hvilket vil sige på amatørbasis, husker Kaiser.

- Det fungerede rigtig godt på universitet, og sportsligt gik det også godt. I mit første år på universitet rykkede vi faktisk op i fjerde bedste række. Hoffenheims førstehold spillede i Bundesligaen, men cheftræner Ralf Rangnick havde lagt mærke til mig, og jeg fik muligheden for at træne med Bundesliga-holdet - og det gik godt. Jeg kunne mærke, at det høje tempo passede mig godt. Jeg kunne følge med! Det var på det tidspunkt, at jeg besluttede mig for at forfølge muligheden for at leve af at spille fodbold helt til dørs. Og så gik det hurtigt. Jeg fik chancen, og når jeg spillede kamp i weekenden, så var det pludselig i Bundesligaen og over for klubber som Bayern München og Schalke 04.


 
- Som helt ny spiller i Bundesligaen var jeg tilfreds med, hvordan det gik mig i mine to første sæsoner. Jeg fik en række kampe, men vi fik en ny træner, og jeg røg lidt ind og ud af holdet. Det er der ikke noget usædvanligt i som ung Bundesliga-spiller, men jeg havde derefter en snak med RB Leipzigs sportsdirektør Ralf Rangnick, som jeg jo kendte fra min tid i Hoffenheim, og måden han så fodbold på tiltalte mig meget.

- Ralf havde lige ansat en ny træner ved navn Alexander Zorniger, som jeg faktisk også kendte fra tidligere i min karriere, og de to var grunden til, at jeg takkede nej til flere tilbud fra højere rækker og skiftede til RB Leipzig, som lå i fjerde division på det tidspunkt.
 
Ja, Dominik Kaiser og Alexander Zorniger havde faktisk allerede stødt på hinanden tidligere. Før Dominik Kaiser flyttede til Hoffenheim og påbegyndte universitetet, spillede han nemlig på amatørbasis i 1. FC Normannia Gmünd sammen med sine kammerater, og der havde de Alexander Zorniger som træner.
 
- Jeg kan huske, at mange tænkte at jeg var skør at skifte Bundesligaen ud med fjerde division, men hele filosofien og spillestilen, som Ralf Rangnick og Alexander Zorniger stod for, tiltalte mig mere end noget andet. Holdet, de havde samlet i RB Leipzig, havde en god chance for at rykke op, og vi kunne udvikle os yderligere, og jeg kunne se mig selv være en vigtig brik i klubbens sportslige udvikling. Jeg havde som sagt andre muligheder, men det var uden tvivl det bedste valg for mig.


 
Beslutningen om at skifte Bundesligaen ud med den fjerde bedste række i Tyskland viste sig at være den helt rigtige for Dominik. De næste seks sæsoner opnåede han og RB Leipzig stor sportslig succes med flere oprykninger og er i dag en etableret Bundesligaklub med flere Champions League-gruppespil bag sig. Det er derfor ikke tilfældigt, at Dominik den dag i dag har opnået legendestatus i den tyske Bundesligaklub.
 
- Fansene i RB Leipzig har været helt utrolige over for mig. Jeg var én af kun to spillere, som var med hele vejen fra fjerde bedste række til Champions League, og det betyder, at der er et helt særligt bånd mellem fansene og mig. De ved, at jeg er loyal, og de har set, at jeg arbejder hårdt for mit hold, uanset hvem modstanderen er.
 
Skiftet fra RB Leipzig til Brøndby IF var derfor heller ikke nemt for den nu 29-årige tysker, og det var endnu et klubskifte i hans karriere, som har fået mange til at stoppe op og spørge "hvorfor?".
 
- Da Alexander kontaktede mig og fortalte om klubben og den udvikling, Brøndby IF er igennem, så kan jeg genkende rigtig meget fra Leipzig, og det tiltalte mig. Klubben har en stor og dedikeret fanskare, der støtter holdet, og der er tegningerne til et hold og en klub, der kan få stor succes. Jeg har selv en stor ambition om at vinde titler i min karriere, og det tror jeg på, at jeg kan i Brøndby IF. Det er derfor, jeg er kommet til Brøndby IF.


 
Dominik mødte ind til sin første træning som Brøndby spiller i søndags, da træningslejren i Østrig begyndte. Og Dominik blev godt modtaget af de nye holdkammerater.
 
- Jeg har fået en rigtig varm velkomst af gutterne og er blevet taget godt imod af alle. Træningen er hård hernede i Østrig med tre træningspas om dagen, men det er vigtigt, at vi har formen på plads, til sæsonen begynder. Koncentrationsniveauet til træning er utrolig højt - faktisk ligesom det er i tennis. I tennis kræver hver bold og hvert slag fuld koncentration, og man kan ikke melde sig ud af en kamp i to minutter, for hvis man gør det, så har man tabt partiet, sættet eller endda kampen.

- Den samme koncentrationsevne kræver vores træninger også. Truppen virker meget fokuseret, og alt er meget professionelt. Alle vil give alt i hvert træningspas, så jeg har et indtryk af et utrolig sammentømret hold med en stærk mentalitet, og det er jeg stolt over at være en del af nu.


Dominik Kaiser har fået trøjenummer 7, og hans kontrakt løber frem til 2020.