13. JUNI 2017 kl. 19:30
Rundt om Magnus Warming

Der var ikke lang tid til at fordøje informationerne, han fik om lørdagen. Dagen efter skulle han sidde med i bussen på vej mod Haderslev og Alka Superligaens opgør mellem SønderjyskE og Brøndby IF. Endnu mindre tid var der til at vænne sig til et nyt faktum, da han blev bedt om at smide overtrækstrøjen og løbe på banen med 10 minutter tilbage af kampen.

16 år og 348 dage gammel. Den yngste debutant nogensinde.

Da Magnus Warming krydsede sidelinjen iført Brøndby IF’s gule trøje, var der mange foran tv-skærmene, der kunne trække på smilebåndet og glæde sig over det unge talents debut. Historien om Magnus Warming er nemlig historien om et talent, der har været igennem hele Brøndby Masterclass’ system. Et talent, der har fået vejledning og træning af mange forskellige mennesker på sin vej. Fra Nykøbing Falster til Superliga-debut i Haderslev. En debut, der er kommet tidligt, men har været lang tid undervejs.

Det er historien om en stille dreng, der har skullet lære en masse nyt på banen. Og endnu mere udenfor.

Og så er det en historie, der allerbedst fortælles af dem, der har hjulpet Magnus Warming på vejen.

Masterclass-spilleren Magnus Warming
Magnus Warming begyndte fodboldkarrieren i hjembyen Nykøbing Falster og det lokale hold Nykøbing FC. Som samarbejdsklub for Brøndby IF var der natuligt opmærksomhed på den lille ø-klub, og for små fire år siden blev den opmærksomhed rettet mere specifikt mod den unge offensivspiller. Magnus Warming var blot 13 år dengang, og han begyndte derfor et prøveforløb i Brøndby Masterclass, hvor han kom op og trænede med for at få en fornemmelse af, hvad Brøndby IF var for en klub. 

Prøveforløbet gav Warming mulighed for at vise sine evner frem for Masterclass-trænerne – evner, der ifølge Frank Hjortebjerg til tider ”skreg til himlen” – og som 15-årig kunne Magnus Warming sætte underskrift på en blågul kontrakt sammen med lederen af Brøndby Masterclass, Kim Vilfort. Han var nu en fast del af Brøndby IF’s talentafdeling.


Som 15-årig blev Magnus Warming præsenteret i Brøndby IF.

- Han har fået en rigtig god overgang fra en mindre klub til en stor én. Han har fået lov til at sluse sig stille og roligt ind og vænne sig til tingene her, fortæller Vilfort, der ikke er bange for, at Superliga-debuten i Haderslev vil komme til at stige Warming til hovedet. Måske netop på grund af den tålmodige opbygning.

- Hans hoved er godt skruet på, og han har ikke travlt, men er derimod meget realistisk omkring sin fodboldkarriere. For det er en stor opgave for sådan en ung mand, og det kan være hårdt, hvis det ikke lige kører derudaf hele tiden. Så kan man godt glemme lidt, at der først er 10 år til, at han skal toppe som fodboldspiller. Så nu skal han jo bare putte en masse i bagagen, og det tror jeg, han har den rette mentalitet og indstilling til at vide.

Til trods for at være den yngste debutant i Brøndby IF’s historie har nøgleordet i Magnus Warmings udvikling været netop tålmodighed. Både fra spilleren selv, men også fra trænerteamet, der har været meget opmærksomme på, at de her har haft med et stort talent at gøre. Men samtidig et talent, der har krævet opmærksomhed og tid.

- I år har han arbejdet tæt sammen med Martin Jensen på U17-holdet, og de har startet et forløb omkring hans styrker og svagheder. Martin har været enormt god til at gå på ham og presse ham til at få rykket nogle grænser, så Martin fortjener også stor kredit for Warmings personlige og individuelle succes, fortæller Frank Hjortebjerg, U17-holdets cheftræner, der har fulgt Warming tæt, da de begge startede i Brøndby IF på samme tid.

- Fra starten da han lejlighedsvis trænede med hos mig og var med på ture, kunne man se, at han havde noget ekstraordinært. Men man kunne også se, at der var nogle ting, han ville komme til at have nogle udfordringer med – både fodboldmæssigt, men også menneskeligt og personligt. Så det har hele tiden været en snak om, hvordan vi kunne få ham til at føle sig tryg og tilpas, så han kunne indfri det potentiale, der skreg til himlen, når man så ham spille.

Og i en fodboldverden hvor man hele tiden skal præstere, er det en svær balancegang at give sig tid til at få et talent udfoldet.

- Det fortæller noget om styrken ved vores miljø, at vi kan løfte sådan en spiller som Warming. At vi kan udvikle ham på en måde, så hans styrker blomstrer. Det kan man godt tillade sig at klappe sig selv på skulderen over – både os, men også efterskolen, Warming selv, hans forældre og Nykøbing, der var meget fleksible. 

Efterskoleeleven Magnus Warming
Netop efterskolen, som Frank Hjortebjerg refererer til, har spillet en stor rolle i Warmings udvikling. Brøndby Idrætsefterskole er ligesom Nykøbing FC samarbejdspartner i Brøndby IF, og da Magnus Warming som 15-årig kom til Brøndby, indlogerede han sig på efterskolen på den anden side af Brøndbyvester Boulevard. Lige over for Brøndby Stadion.

Her har han boet sammen med fire andre Masterclass-spillere - Mads Hermansen, Muamer Brajanac, Jacob Rasmussen, Gustav Steener – og en masse andre unge mennesker. Ud over idrætsefterskolens samarbejde med Brøndby IF tæller skolen nemlig også bordtennins- og ishockeyspillere og mange andre sportsgrene. Men selvom lærerne har med mange talentfulde sportsudøvere at gøre til hverdag, og der derfor er et naturligt fokus på sport, handler meget af arbejdet også om alt det, der omgiver unge mennesker i hverdagen. 

- Vi ved jo godt, at når vi får nogle elever ind – om det er elite- eller breddeudøvere –så er det de unges behov for tillid, tryghed og stærke relationer, der er det vigtigste for dem. Gennem vores efterhånden mange års erfaringer i arbejdet med unge sportsudøvere, ved vi, hvor vigtigt det er at hjælpe de unge med at skabe helhed i deres liv. Fokus må og skal være på også at udvikle talenternes sociale og menneskelige kompetencer samtidig med deres sportslige evner, fortæller viceforstander Martin Lund, som har fulgt Magnus Warmings udvikling tæt, siden han stemplede ind på efterskolen for små to år siden.

- Hvis man kommer hjem fra træning, og man er blevet småskadet, eller det i det hele taget er gået dårligt, skal man være vant til at dele det med sine venner eller familie og få støtte. Det kan man kun, hvis man ser det som én helhed, der hænger sammen, og ikke prøver at glemme det indtil næste træning. At have et sted, hvor der er andre mennesker og andre ting at forholde sig til, har været afgørende vigtige for Magnus’ udvikling.

Én, der har fulgt Magnus Warming endnu tættere, er Jesper Bundgaard, som er Warmings kontaktlærer. Det er altså ham, der har den daglige kontakt til den unge Brøndby-spiller, og som det har været gennemgående i Warmings udvikling, har Jesper været meget opmærksom på at skræddersy et forløb til sin talentfulde elev. 

- Jeg snakker med Magnus mange gange hver uge. Vi har snakket meget om, hvad man skal gøre, når man eksempelvis bliver træt i hovedet. Skal man lægge sig ned og slappe af, eller skal man presse grænsen for, hvornår man bliver træt? Og det er forskelligt for hver enkelt, hvad der er bedst for dem. Man kan ikke lave en opskrift og sige: ”så er det sådan, vi gør her”.

- Fordelen, vi har her, er, at vi er der, når udviklingsmuligheden er der. Jeg kender Magnus så godt, at jeg kan se på hans øjne, hvis det er ved at koge over for ham. Så nytter det ikke noget, at jeg siger ”den ta’r vi på søndag”. Det er afgørende at være der, når behovet opstår, og det kan vi her. Det er i den dialog, at Magnus har lært rigtig meget om sig selv – det er der, det virkelig rykker, fortæller Jesper Bundgaard, der især har arbejdet med persontypologier sammen med Magnus Warming. Her har han kunnet få en større erkendelse af, hvem han er, og hvad hans motivation er – hvad der kan slukke den, og hvad der kan tænde den.

På Brøndby Idrætsefterskole er de ikke i tvivl om, at det i Warmings tilfælde har været vigtigt at lære noget om livet uden for fodboldbanen. At han besidder store evner på banen er hverken Martin Lund eller Jesper Bundgaard i tvivl om, men det talent lader de Frank Hjortebjerg og de andre Masterclass-trænere om at udvikle. På den anden side af Brøndbyvester Boulevard skal det nemlig handle om 17-årige Magnus fra Nykøbing Falster.

- Vi har som samarbejdspartner rigtig meget at byde på i forhold til at udvikle "det hele menneske”, man snakker om, fortæller Martin Lund og fortsætter: - Vi kan have et andet fokus, der ikke handler om at lægge indersideafleveringer og sparke frispark, men mere om at lære noget om sig selv. Og det kan klubben helt naturligt ikke tilbyde, for de har dem jo ikke hele tiden.

- Her møder han nogle, der danser, spiller ishockey, dyrker fitness og alt muligt andet. Normalitetsbegrebet kan godt blive lidt flyvsk, når man bevæger sig i et elitemiljø, og man får Superliga-debut som 16-årig, og så er er det godt at komme hen til sine venner og få lov til at være Magnus. Og ikke ”Magnus Warming, der debuterede på Brøndby IF’s Superligahold”. 


På Brøndby Idrætsefterskole bliver der sunget fødselsdagssang for Magnus Warming, der fylder 17 år.

Superliga-spilleren Magnus Warming?
Magnus Warmings rekord som yngste debutant står dog stadig, ligesom hans billede hænger på talentvæggen i Brøndby Masterclass – side om side med Brøndby-koryfæer som Daniel Agger, Thomas Kahlenberg og Michael Laudrup. Men i talentafdelingen er man ikke bange for, at deres talent mister jordforbindelsen. 


Med holdkammeraterne som tilskuerne kan Magnus Warming afsløre det seneste billede på Brøndby Masterclass' talentvæg.

- Jeg tror ikke, vi skal holde ham nede på jorden efter debuten, for der plejer han egentlig at være ganske godt plantet selv. Men vi skal blive ved med at skubbe ham, for når man først får skubbet dem på nogle parametre, skal man blive ved. Nu har han snuset lidt til det, og det er jo efterfølgende også gået op for ham, at grænserne skal flyttes endnu mere, for nu oplever han, hvordan det er at være Superliga-spiller, fortæller træneren Frank Hjortebjerg.

Næste skridt for Warming er Frederik Birks U19-hold, hvor han skal prøve at bide sig fast – og muligvis få endnu flere kampe på Zornigers Superliga-mandskab.

- Der er større krav til en ung, offensiv spiller, for når de kommer op på Superliga-niveau, møder de store og stærke forsvarsspillere. Så vi har fokus på, at han – i det rigtige tempo – får prøvet, hvor dygtige forsvarsspillere kan være på seniorniveau. Så i første omgang betyder det, at han skal blive en fast del af U19-holdet, for det er her, at forsvarsspillerne begynder at blive mere kyniske og hårde. Og det kan lære ham rigtig meget, slår Kim Vilfort fast.

Om han igen sidder med i bussen, når Alexander Zorniger i den nye sæson skal sætte hold, vil tiden vise. Men for Magnus Warming er det ikke noget problem. Tid har han rigeligt af.