21. DECEMBER 2016 kl. 10:45
Nyt fyrværkeri kan stoppe bøderegn

Fyrværkeri – eller pyroteknik, som det også kaldes – er ulovligt på de danske fodboldstadioner. Det faktum ændrer dog ikke på, at flere fangrupperinger trods en konstant stigende sikkerhedsindsats på området alligevel har taget det i brug på tribunerne, og at klubberne efterfølgende er blevet ramt af bøder.

Derfor er der igennem de seneste 12 måneder blevet lagt mange kræfter i at udvikle en ny og lovlig udgave af pyroteknik. De første produkter kan brondby.com præsentere i dag.

Brøndby IF har i forening med både Danske Fodbold Fanklubber (DFF), Brøndby IF’s fangrupper og pyrotekniker Tommy Cordsen forsøgt at komme alle parter i møde og samtidig tilgodese: 

- Sikkerheden for alle til stede på stadion
- Fansenes ønsker og muligheder med hensyn til brug af pyroteknik
- Lovgivningen 

Indtil videre har det ikke været muligt at forene disse punkter, og derfor har man forsøgt at forbyde og regulere sig ud af det. Brøndby IF ser processen anderledes. Vi ønsker at udvikle og samarbejde.

Pyroteknik med lavere temperatur
Efter samtaler med DFF har Brøndby IF taget teten og er i samarbejde med pyroteknikeren Tommy Cordsen i færd med at udvikle et pyroteknisk produkt, der er sikkert i brug og lovligt i forhold til fyrværkerilovgivningen.

Brøndby IF’s sikkerhedschef, Mickel Lauritsen, fortæller:

- Vores målsætning har været at finde frem til et produkt, der fuldt ud kan erstatte de pyrotekniske produkter, der bruges i dag. Dette arbejde har foreløbig resulteret i et produkt, der imødekommer en række af de krav, der stilles af de forskellige interessenter. Det er vi meget stolte af at kunne være med til at præsentere.  

Lasse Bauer, der er SLO i Brøndby IF, supplerer:

- Vi er meget tilfredse med det foreløbige produkt, og vi ser det som et naturligt første skridt på vejen til at sikre fantastiske rammer omkring Brøndby IF’s kampe. 

- Det nye fyrværkeri vil, når det kommer i brug, kunne anvendes på tribunerne, og det kan fås i forskellige farver, som passer til klubfarverne. Temperaturen i produktet er så lav, at man kan køre en hånd igennem flammen. Projektet skal ses som første skridt på vej mod at løse de problemer, man har med pyroteknik i dag, og mod udviklingen af endnu bedre pyroteknik på lang sigt.

Kun første skridt – produktet videreudvikles
Brøndby IF og fyrværkerne har arbejdet på at udvikle de lovlige nødblus/romerlys i 12 måneder, men selv om man er kommet frem til et godt produkt, som lovgivningen accepterer, er projektet endnu ikke i mål. Det nuværende produkt dækker ikke hele det behov, der ligger i de nuværende og benyttede produkter. Derfor fortsætter arbejdet for at komme i mål med et produkt, der fuldt ud kan erstatte de nuværende og benyttede romerlys/nødblus.

Pyrotekniker og opfinder Tommy Cordsen fortæller:

- ”Nu er alt opfundet,” sagde Lord Kelvin sidst i 1800-tallet. Det fik han heldigvis ikke ret i. Og hvis man ikke påbegynder en udvikling, sker der ikke noget. Men nu vil flere muligheder med tiden stå åbne, og dem skal man være klar til at gribe, lyder det fra Tommy Cordsen, der i samarbejde med Brøndby IF har udviklet det nye romerlys.

- Det nyudviklede produkt er både røgsvagt og brænder ved en så lav temperatur, at det hører til i den lave fareklasse. På den måde er det lovligt at anvende under gældende dansk lovgivning.  

- Med de midler og den teknik, der findes i den pyrotekniske branche lige nu, kan vi ikke nå en lige så kraftig lysudvikling ved lav varme, som de romerlys, der p.t. bliver brugt ulovligt på fodboldstadioner, men vi er meget tilfredse med det resultat, vi har opnået indtil videre, da det giver fodboldfans helt nye muligheder, siger Tommy Cordsen.

Sikkerhedschef Mickel Lauritsen glæder sig til, at arbejdet fortsætter med at forbedre de lovlige produkter.

- Vi arbejder altid på at give alle de bedst mulige betingelser inden for den ramme, der er dikteret af lovgivningen. Vi ønsker, at vores kampe skal kunne afvikles med de bedste rammer og muligheder for vores fans, men også for de sikkerhedsmæssige aspekter. Vi har taget et nyt skridt for at skabe en festlig ramme omkring Brøndby IF’s fodboldkampe, og det betyder, at vi nu rent faktisk kan byde på mulighed for at bruge pyroteknik under lovlige rammer på Brøndby Stadion.

- Det er vi stolte over og glade for, men vi hviler ikke på laurbærrene. Vi vil gerne videreudvikle det nye produkt og på den måde forbedre mulighederne for en flot og festlig stemning i forbindelse med vores kampe inden for de sikkerhedsmæssige rammer, siger Mickel Lauritsen.

Det arbejde går nu i gang, og både Brøndby IF, pyrotekniker Tommy Cordsen, Brøndby IF’s fans og DFF er fortsat en del af processen. Samtidig vil Brøndby IF tage initiativ til at inkludere alle interessenter i dette arbejde, så vi kan få den bedst tænkelige udviklingsproces og de bedste rammer for alle.

Baggrund
I årevis har det været en udfordring for klubber i ind- og udland, at mange fangrupper ser pyroteknik som en markant del af stemningen. Lovgivningsmæssigt forbyder både danske og udenlandske myndigheder brugen af fyrværkeri i forbindelse med fodboldkampe – i særdeleshed nødblus, der på grund af dets varmeudvikling kan være farlige i større menneskeforsamlinger.  

Brugen udgør en større udfordring både sikkerhedsmæssigt og på grund af de beløb, der årligt afsættes til både bekæmpelse af udfordringen og til de bøder, der udstedes af DBU/UEFA. Det er p.t. en kamp uden vindere, og som billedet har været i mange år, så har parterne ikke kunnet finde fælles fodslag, og udfordringerne bliver stadig større. 

Brøndby IF er en af de klubber, hvor fansene ynder brug af pyrotekniske artikler, hvilket giver udfordringer i hverdagen. Brøndby IF har en passioneret og stor fangruppe rundt omkring i Danmark, hvor brug af pyrotekniske artikler er en bestanddel af de virkemidler, de ynder at benytte for at støtte og bakke holdet op. Fangrupperne har i dialogen givet udtryk for, at de ikke ser brugen som en protest, en provokation, noget rebelsk eller lignende, men at de bruger det som en del af identiteten og den måde, man mener, man kan give den bedste effekt og bedste opbakning til holdet og klubben. 

Brøndby IF har arbejdet længe med forbedringer på sikkerhedsområdet og følger som alle ansvarlige klubber lovgivningen og søger at forhindre brug af pyrotekniske artikler ved brug af forskellige sikkerhedsmæssige initiativer. Det kræver mange ressourcer og tid til både kampe og i hverdagen, hvor der konstant arbejdes med forbedringer og med udvikling på de forskellige fronter. Vi må dog samtidig erkende, at det er en kamp, der er vanskelig at ”vinde”, og som det ser ud nu, er det en situation uden vindere, der giver flere udfordringer:

- Ventetider ved indgangene til stadion bliver forlænget med dertilhørende sikkerhedsmæssige udfordringer.
- Visitation er virksomt, men det vil aldrig være muligt at finde 100 % af de ulovlige genstande, og brugerne går længere og længere for at forhindre kontrollørerne i det.
- Klubberne bruger store beløb årligt på forbedringer på sikkerhedsområdet, men effekterne kommer stadig ind på stadion.
- Klubberne bruger fortsat store beløb på bøder fra DBU og UEFA, til trods for at man gør alt, hvad der er muligt, for at holde genstandene ude fra stadion.
- På tribunerne kan kontrollører og politi mange gange se på, mens der foregår større ”pyroshows”, hvorunder maskeringer og de mange mennesker gør det farligt at bryde ind.
- Ved fjernelse/bortvisning af de involverede personer på tribunerne sætter man både andre tilskuere, men også kontrollører og politifolk i fare, idet uro og slagsmål mange gange følger med.

Det er med dette i baghovedet, at Brøndby IF i forening med både DFF, Brøndby IF’s fangrupper og pyrotekniker Tommy Cordsen har sat fokus på udfordringen og påbegyndt udviklingen af et lovligt, forsvarligt alternativ til den nuværende pyroteknik.