Sæsonstatus: Fantastisk efterår

15.12.2003 00:00

Efterårssæsonen 2003 har på mange måder været helt fantastisk. Klarest i erindringen står selvfølgelig gyseren mod Schalke 04 i UEFA Cuppen, men de seneste seks måneder har budt på rigtig mange oplevelser. Hjemmekampene mod Esbjerg, F.C. København, Schalke for blot at nævne nogle.

Forventningerne til de blå-gule var store forud for denne sæson, for siden Laudrup og Faxes tilgang sidste sommer, har udvikling kun gået én vej, og det har været fremad. Karim Zaza og Andreas Jakobsson har vist sig at være nøjagtig de profiler man havde håbet på, da der blev skrevet kontrakt med dem, og specielt sidstnævnte har været helt suveræn ved siden af Per Nielsen i midterforsvaret.

Udover at være ligaens måske bedste forsvarsspiller, har Andreas Jakobsson meget store kvaliteter i det opbyggende spil, og tilfører angrebsspillet en helt ny dimension. Derudover er den stærke svensker utrolig farlig i hovedspillet, ligesom han sparker nogle giftige frispark, hvilket ikke mindst F.C. Københavns keeper kan berette om?

18-årige er Lorentzen fik i efterårsæsonen sin længe ventede 1.holds debut i den blå-gule trøje. Lorentzen er her i selskab med Andreas Jakobsson, der har været helt suveræn i forsvaret.

Gennembrud på fløjen

Som ventet fik Jonas Kamper sit helt store gennembrud på den danske fodboldscene. Han startede efterårssæsonen i samme høje tempo som han huserer på højrekanten, men har forståeligt nok ikke formået at holde samme høje standard hele efteråret. Med til historien hører dog at han igennem en periode har spillet med en brækket tå, men Kampers efterårssæson har absolut givet løfter om en meget stor fremtid under Laudrups ledelse, ligesom Kamper på sigt vil være aktuel for A-landsholdet.

I løbet af efteråret har Niki Zimling spillet over et dusin kampe, hvilket i sig selv er imponerende med tanke på at knægten blot er 18 år, ligesom stortalentet er Lorentzen for nylig har fået sin debut i SAS Ligaen. Derudover har unge Thomas Hansen optrådt med succes i midterforsvaret, og Laudrup og Faxe har fortsat linien med ikke at tøve med at give unge spillere chancen. Helt overraskende er det ikke hvis blot en af de tre ovennævnte er det nyeste talent der springer i fuld flor i forårssæsonen.

Jonas Kamper startede efterårssæsonen helt forrygende.

Rekorders efterår

Efterårssæsonen har på mange måde været rekordernes efterår for Brøndbyholdet. Aldrig har et tophold skrabet så mange point sammen efter turneringens første 19 runder, som tilfældet har været med Laudrups drenge i år. Derudover har holdet fortsat din enestående rekord med snart 50 udebanekampe i træk hvor holdet har scoret. Samlet set er det blevet til 25 kampe i SAS Ligaen og UEFA Cuppen, hvoraf Brøndbyspillerne har vundet de 19, mens det blot er blevet til tre nederlag. Målscoreren er på imponerende 44-15.

Stabilitet har for alvor været nøgleordet i en efterårssæson der har budt på mange sejre i tætte kampe, hvilket er den største forskel i forhold til sidste sæson, hvor holdet manglede evnen til at lukke kampene. Det er dog stadigvæk et punkt hvor Laudrups drenge har noget at lære, men i kraft af en noget stærkere defensiv, behøver de offensive kræfter ikke score to eller tre mål i hver kamp.

Ideel rollemodel

Holdets topscorer i efteråret er Thomas Kahlenberg, der tidligt i sæsonen endelig fik hul på de scoringer, som havde været længe undervejs. Kahlenberg har været meget stabil og en meget vigtig brik på den centrale midtbane, hvor Morten Wieghorst og Martin Retov helt suverænt har haft overtaget i langt de fleste kampe. Derudover har Martin Retov i flere kampe haft et større fysisk overskud, så han har været mere angrebsivrig end tidligere, mens Morten Wieghorst er den ideelle rollemodel for de unge spillere.

Ellers er det også værd at bemærke, at Dan Anton Johansen har spillet en meget flot halvsæson, og den 24-årige forsvarsspiller har aldrig været bedre, end tilfældet er nu.

Martin Retov og Thomas Kahlenberg har spillet et flot efterår på Brøndbys midtbane.

Bestået!

Som også flere af spillerne har meldt ud, har efterårssæsonen været helt fantastisk. Ikke alene fører holdet SAS Ligaen, men også den spillemæssige udvikling har været stor. En forholdsvis ung spillertrup har stået sin prøve på fornemt vis, for både Ruben Bagger, ar Dalgas og Auri har haft døjet med alvorlige skader, og al kritik om en alt for smal trup er blevet gjort til skamme.

Optakten til den nye sæson bliver kortere end nogensinde før, for med den samlede sejr over Schalke 04, skal Brøndby IF allerede spille i UEFA Cup?en i slutningen af februar måned. Med muligheden for at skulle møde attraktive modstandere som FC Barcelona, Liverpool, Roma osv. bliver den sure vintertræning med garanti langt mere spændende for spillerne, der kan se frem mod et stort forår.

Karim Zaza redder her et straffespark mod FC Schalke, og sender Brøndby IF videre til UEFA Cuppens 3. runde.

Spændende forår i vente

En ny europæisk æra blev indledt i klubbens europæiske kamp nr. 100, samtidig med at Laudrups drenge stormer mod klubbens 10. mesterskab siden 1985.

Jo, efteråret 2003 har været fantastisk, men foråret 2004 bliver endnu større!

Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 4, december 2003