Køhlert: Fremtiden tegner godt

28.04.2003 00:00

Meget symbolsk var det en blå- og gul-stribet sofa der dannede rammen da brondby.com satte en yderst veloplagt cheftræner for Brøndby IF´s talenttrup i stævne. Manden hedder Tom Køhlert, og mange mennesker nikker genkendende til det navn. Dels fordi han er manden bag klubbens første mesterskab tilbage i 1985, og dels fordi han også står bag det seneste mesterskab Brøndby IF har vundet, da han 6 kampe før afslutningen i sidste sæson, overtog styringen efter Åge Hareide. Klubben vandt som bekendt mesterskabet, da Lyngby FC blev besejret 2-0 i sidste spillerunde.

Den 55-årige Tom Køhlert står imidlertid bag mere end 2 mesterskaber. I over 30 år har han været træner i Brøndby IF. Desuden var han med da klubben blev i stiftet i slutningen af 1964 og hvis det ikke havde været for en meniskskade, der i 1972 satte en brat stopper for Toms karriere, ville det givetvis også være blevet til flere end de 62 kampe han opnåede for 1.holdet.

I stedet kastede han sig over trænergerningen og blev træner for juniorerne og ynglinge, og det var her han grundlagde kimen til sin lange og glorværdige karriere. I årene 1979-1985 stod han i spidsen for det bedste Brøndby-hold, og i 1985 kulminerede det med mesterskab. Efter et enkelt år i Roskilde Boldklub 06 var han atter tilbage i Brøndby IF for at træne de bedste ungdomsspillere. Han lægger heller ikke skjul på, at arbejdet med de unge talenter passer perfekt til ham.

- Som Per (Bjerregaard, adm. dir. i Brøndby IF A/S, red.) også siger, er de unge mennesker medvirkende til at holde os i gang. Hvis man ikke hele tiden er på mærkerne, render de os over ende. Selv om man har sit at se til, vil jeg hellere det, i stedet for at lulle i søvn et eller andet sted.

Den bedste årgang

Det er dog selve talentudviklingen der ligger ham mest på sinde. Og Tom har trænet de fleste talenter som Brøndby har fostret igennem årene. Han har vundet adskillige medaljer for juniorerne og ynglinge. P.t. er han træner for U-truppen. Og når snakken falder herpå, har han selv mange roser tilovers for sine drenge.

- Jeg vil nok mene, at de spillere jeg har nu, har en fantastisk mulighed for at blive liillere. Rigtig mange spillere har et kæmpe potentiale til at nå rigtig langt. Jeg mener at 1985-årgangen er den stærkeste jeg nogensinde har arbejdet med.

Og det siger ikke så lidt, for Tom har været træner for bl.a. ?73- og ?74-årgangen, som i mange år dannede grundstammen, da Brøndby IF var fodbold-flagskib i Danmark op igennem 1990?erne. Af dem er kun Per Nielsen og Kim Daugaard tilbage. Også ?78- og ?79-årgangene var gode, men heraf er kun Kim Drejs og Peter Foldgast stadig i klubben. Desuden var ?81- og til dels ?82-årgangene så talentfulde, at de kunne have opbygget en ny grundstamme, men kun Allan Olesen fra ?82 er fast mand.

- ?85-årgangen har lige det ekstra som kan gøre forskellen i forhold til fx ?81-årgangen. De har ikke nogen svage sider. Derudover har de 1-2 spidskompetencer. Allerede nu er Niki Zimling og Dennis Cagara rykket op i A-truppen, men i U-truppen har vi stadigvæk er Lorentzen, Henrik Kildentoft og den nytilkomne venstrefløj Johan Absalonsen fra ?85-årgangen. Desuden er der stadigvæk andre som også kan tage det sidste skridt op i A-truppen.

Selv har han et forsigtigt bud på en mulig offensiv konstellation om et par år, men meget afhænger af held.

- Det kunne da være spændene fx at se en Johan Absalonsen på venstre fløj og en Jonas Kamper på højre fløj. Inde på midten er det oplagt at have er Lorentzen og Thomas Kahlenberg som kreatørerne, men det er alt sammen kun forhåbninger. I kampen om en fast plads på holdet er det ofte marginaler der spiller ind. Det kommer også lidt an på hvordan spillermarkedet udvikler sig.

Som det ser ud nu, bliver der ikke rigtig købt nogle nye spillere, og hvis vi samtidigt formår at holde på de store talenter, jah? så ser det altså rigtig lovende ud, slutter Tom Køhlert.