Søndag den 17. juli gjaldt det en ny sæson, hvor holdet op til sommerferien var gået ubesejret i fire kampe i streg, og havde sluttet sæsonen på fjerdepladsen. Vi skulle dermed forsøge at tage de gode takter med videre ind i 2022/23-sæsonen.

Niels Frederiksen havde i sin fjerde sæson i spidsen for Brøndby IF fået tilføjelser til truppen i form af Nicolai Vallys, Daniel Wass, Ohi Omoijuanfo, Sebastian Sebulonsen, som dog alle kom efter den europæiske kampagne.

Omvendt måtte vi sige farvel til Andreas Bruus, Andrija Pavlovic og Ante Erceg i starten af sæsonen.

Derudover var der på forhånd lagt op til en noget speciel efterårssæson, da et kontroversielt VM i Qatar betød, at ligaerne rundt omkring i verden, herunder Superligaen, gik på vinterpause en måned før tid.

Europæisk drama i Schweiz
Forrige sæsons fornuftige afslutning blev fulgt op i sæsonåbneren med en 1-0-sejr over AGF foran 17.022 tilskuere hjemme på Brøndby Stadion.

Derefter ventede fire uger med to kampe om ugen, da vi qua vores fjerdeplads i sidste sæson havde fået billet til UEFA Conference League-kvalifikationens anden runde.

I første omgang drog vi til Polen, hvor der ventede et opgør mod Pogon Szczecin. Her så det længe ud til, at vi skulle gå fra banen som sejrherrer, men kort før slutfløjt udlignede hjemmeholdet til slutresultatet 1-1. Det betød, at vi med en sejr på Brøndby Stadion en uge senere kunne spille os videre til næste kvalifikationsrunde.

Et stemningsfyldt Brøndby Stadion støttede de blågule spillere frem til en storsejr på 4-0, og dermed stod det klart, at vi den efterfølgende uge skulle møde FC Basel fra Schweiz i tredje kvalifikationsrunde.

Første opgør blev spillet på Brøndby Stadion, hvor en brandvarm Marko Divkovic sendte sejren til Vestegnen med sin scoring til 1-0 i anden halvleg. Der var dermed lagt op til en spændende returkamp i Basel ugen efter.

Sent i første halvleg fik schweizerne bragt sig på 1-0 via et straffespark, og der var dermed balance i det samlede resultat. Få minutter senere dukkede Mathias Kvistgaarden dog op og scorede til 1-1. Men dybt inde i første halvlegs tillægstid headede hjemmeholdet sig på 2-1.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Reduceringen betød dermed, at der stod 2-2 i den samlede stilling. Der blev ikke scoret yderligere i hverken ordinær- eller forlænget spilletid, og dermed skulle vores europæiske skæbne afgøres fra straffesparkspletten.

Her havde schweizerne mest is i maven, og dermed sendte de os ud af Conference League-kvalifikationen. Det var samtidig enden på vores europæiske kampagne for denne sæson.

Svær indledning på Superligaen
Imellem de fire europæiske opgør spillede vi ligeledes Superliga-kampe, og udfordringen ved at deltage i to turneringer samtidig kom her til udtryk, da vi måtte lide nederlag på henholdsvis 1-3 hjemme mod FC Nordsjælland, 2-0 ude mod Silkeborg samt 4-1 i sæsonens første Derby ude mod FC København på trods af en tidlig udligning af Christian Cappis.

Dermed indtog vi en 9. plads i Superligaen ved udgangen af vores europæiske kampagne med tre point i de første fire kampe. Vi kunne dog efterfølgende rette vores fulde fokus på den hjemlige liga, og det gav pote, da vi i runde 5 vandt 2-0 over OB på Brøndby Stadion.

De efterfølgende kampe bød på blandede resultater. Først et par smalle nederlag mod AaB og FC Midtjylland, men sidenhen en ubesejret stime af seks kampe, hvor det heriblandt blev til sejre mod AC Horsens og Randers FC.

Første hjemme-Derby endte i skuffelse
Sæsonens andet Derby, som blev spillet på Brøndby Stadion, endte 1-1. Trods en hæderlig indsats, som nok mest af alt fortjente at kaste tre point af sig, blev det alligevel ikke til fuldt udbytte, da FC København i overtiden kunne udligne.

Den efterfølgende midtugekamp satte en brat stopper for den ubesejrede stime. Her indtrådte vi den 19. oktober i Oddset Pokalen, hvor vi gæstede Aarhus Fremad på Riisvangen Stadion. Vi tabte kampen 4-0 og røg dermed ud af sæsonens pokalturnering.

I Superligaen fortsatte vi dog de ubesejrede takter ved først at spille 2-2 ude mod AGF, vinde 3-2 hjemme mod AaB samt spille 1-1 ude mod OB.

Dermed gik vi ind til 2022’s sidste kamp mod Viborg FF som ubesejrede i de seneste ni ligakampe. Hele 21.020 tilskuere havde fundet vej til Brøndby Stadion, som desværre måtte være vidne til et 0-2-nederlag.

Da årets VM-slutrunde var placeret med start i slutningen af november, kunne vi dermed gå på vinterpause allerede den 13. november. Her måtte vi overvintre på 10.-pladsen i Superligaen med fem sejre, seks uafgjorte og seks nederlag i de første 17 kampe.

Den tidligere slutning på Superligaen gjorde også, at truppen drog på en ekstra træningslejr i midten af november til Tenerife, inden spillerne blev sendt på juleferie.

Trænerskifte i slutningen af året
På bagkant af nogle forkølede resultater i efterårets Superliga samt et tidligt exit i pokalturneringen måtte vi dagen efter årets sidste kamp sige farvel til Niels Frederiksen efter tre og et halvt år og en plads i historiebøgerne med den første Superliga-titel i 16 år.

- Niels har været den helt rigtige træner for Brøndby IF, siden han kom til klubben tilbage i 2019, og han har i perioden gjort et rigtig flot stykke arbejde. Niels har skrevet sig ind i historiebøgerne som den cheftræner, der hjemtog mesterskabet til Vestegnen efter 16 års fravær, og derfor fortjener Niels størst mulig tak for hans store bidrag, fortalte Carsten V. Jensen dengang om Niels Frederiksens afsked.

Dermed skulle arvtageren på cheftrænerposten findes. Valget faldt på Danmarks U21-landstræner Jesper Sørensen, som blev offentliggjort 2. januar.

Jesper Sørensen havde inden sin ansættelse som cheftræner haft en fortid i Brøndby IF som assistenttræner under Niels Frederiksen.

Travlt vintertransfervindue
Den nye cheftræner tiltrådte som bekendt ved årsskiftet og kunne dermed se frem til et vinter-transfervindue, som bød på tilkomster i form af Rasmus Lauritsen, Håkon Evjen samt en lejeaftale med Frederik Winther.

Omvendt måtte vi sige farvel til Andreas Maxsø og Sigurd Rosted, som begge skiftede over Atlanten til henholdsvis de to MLS-klubber Colorado Rapids og Toronto FC.

Også Oskar Fallenius forlod klubben med sit skifte til svenske Djurgården, mens Peter Bjur byttede Vestegnen ud med AGF, foruden Jens Martin Gammelby som skiftede til norske Hamkam på en permanent aftale. Desuden blev Henrik Heggheim udlånt til Vålerenga for resten af sæsonen.

Efter transfervinduet smækkede i, tog truppen igen i år til Portugal, hvor vinterens træningslejr fandt sted med deltagelse i Atlantic Cup.

Mesterskabsspillet blev afgjort i sidste runde
På bagkant af en fremragende vinteropstart, hvor vi gik ubesejret gennem alle testkampene, blev forårssæsonen også indledt på fremragende vis, da Jesper Sørensens første kamp i spidsen for Brøndby IF blev vundet 5-2 over AC Horsens.

I den efterfølgende kamp mødte vi FC Midtjylland i en vigtig kamp i Herning. Her blev Ohi Omoijuanfo matchvinder i en 1-0-sejr, og på turen hjem til Vestegnen kunne spillerne læse, at vi var rykket op i top 6 - nærmere bestemt på femtepladsen. Og med kun tre kampe tilbage i Grundspillet begyndte udsigterne til efterfølgende at skulle spille med i Mesterskabsspillet for alvor at se gode ud.

Efterfølgende tabte vi dog 1-0 til Lyngby BK og røg ned på 8.-pladsen. Dermed var den efterfølgende kamp mod Silkeborg IF en nøglekamp med henblik på at nå top 6, da modstanderne fra Søhøjlandet inden opgøret lå på 6.-pladsen med kun et point mere end os.

I første halvleg sparkede Nikolai Vallys os foran, inden silkeborgenserne fik reduceret midt i anden halvleg. Men i det 79. minut blev Ohi Omoijuanfo endnu engang matchvinder, da han headede os på 2-1 til stor jubel for de 19.232 tilskuere på Brøndby Stadion.

Inden Grundspillets sidste runde var vi dermed tilbage på 5.-pladsen og kunne selv afgøre vores videre skæbne i Superligaen, da vi skulle møde FC Nordsjælland i en nervepirrende kamp på udebane.

Kampen i Farum blev dog indledt på fornemmeste vis, da Håkon Evjen i slutningen af første halvleg sparkede os foran 1-0, og dermed så vi ud til at klare skærene og spille os i Mesterskabsspillet.

Men kort inde i anden halvleg udlignede hjemmeholdet, og så var skæbnen ikke i egne hænder længere.

Men grundet stillingen i Superligaens andre kampe, som blev spillet på samme tid, var et uafgjort resultat lige nøjagtigt tilstrækkeligt til en plads i top 6.

I det 89. minut fik FC Nordsjælland dog tilkendt et straffespark, men her diskede Mads Hermansen op med sin famøse tripel-redning, og det ene point var stadig i vores hænder. To minutter senere lykkedes det dog hjemmeholdet at passere vores stærke keeper, og vi tabte dermed kampen 2-1.

Udviklingen i de resterende Superligakampe gjorde dog, at vi til trods for nederlaget alligevel kvalificerede os til Mesterskabsspillet, da vi afsluttede Grundspillet på 6. pladsen med 30 point efter de første 22 spillerunder.

Svær start på Mesterskabsspillet efterfulgt af Derby-sejr
Da kalenderbladet for marts blev vendt ud med april, skulle vi sparke Mesterskabsspillet i gang.

Vi skulle dog frem til tredje spillerunde, før vores første sejr kom i hus efter to nederlag til Viborg FF og FC Nordsjælland.

Det var Sebastian Seboulonsen, som sendte de første tre point i Mesterskabsspillet til Vestegnen, da han blev matchvinder i en 1-0-sejr hjemme mod AGF efter et fremragende hug udefra buen af feltet.

Derefter røg vi ind i yderligere et nederlag til Randers, inden sæsonens tredje Derby stod for døren - og det andet af slagsen inde i Parken.

Efter et tæt opgør lignede det længe en pointdeler i Parken, men omkring ti minutter før tid satte Ohi Omoijuanfo en kold inderside på Nicolai Vallys’ tværpasning og sikrede os dermed sejren og tre vigtige point.

På bagkant af Derby-sejren bød de efterfølgende tre kampe på blandede resultater med fire point til følge. De tre af dem kom i Kronjylland, da vi på udebane slog Randers med 1-3.

Med blot to kampe tilbage lakkede sæsonen dermed mod enden.

Målfest i sidste hjemmekamp
Sæsonens næstsidste kamp var samtidig den sidste hjemmekamp i sæsonen. Her ventede FC Nordsjælland hjemme på et solbeskinnet Brøndby Stadion, som udover solstråler var udsmykket med gulklædte Brøndby-fans fra top til tå i anledning af Gult Stadion.

De var vidne til, at Ohi Omoijuanfo allerede i det 2. minut bragte os foran med en kølig afslutning.

Derfra gik Mathias Kvistgaarden målamok med først en hovedstødsscoring midtvejs i første halvleg og siden et mål med højrefoden til 3-0 få minutter efter pausen. Angriberen fuldførte sit perfekte hattrick, da han et kvarter før slutfløjt scorede til 4-1.

Kvistgaarden var senere assistmager, da han i overtiden lagde bolden skråt tilbage til Oscar Schwartau, som sluttede målfesten med sin scoring til 5-1 og satte prikken over i’et ved en fantastisk sæsonafrundning på Brøndby Stadion.

Mærkværdig afslutning på sæsonen i Aarhus
Vi havde dog stadig en kamp mod AGF i Aarhus til gode få dage senere, som var sæsonens sidste kamp, inden spillerne kunne tage på ferie.

Ligesom i den forrige kamp åbnede Ohi Omoijuanfo målscoringen, da han tidligt i første halvleg bragte os foran med 1-0. Da både Josip Radosevic og Mathias Kvistgaarden efterfølgende udbyggede føringen, så det ud til, at sejren blot skulle cruises hjem.

Men et tvivlsomt rødt kort til Kevin Mensah sent i opgøret og efterfølgende straffespark gav AGF-mandskabet en tiltrængt saltvandsindsprøjtning, som gjorde, at aarhusianerne lavede et comeback af dimensioner, da de på 11 minutter lavede tre mål og dermed fik et enkelt point med sig i 3-3-kampen.

Dermed blev der sat punktum for 2022/2023-sæsonen. Over de 32 spillerunder havde vi skrabet 44 point sammen, og det rakte til en 5. plads i 3F Superligaen.