2016/17

”Aktion, aktion, aktion”.

Sæsonen 2016/17 startede på tysk og med den disciplin, der så ofte hører med. Den tidligere RB Leipzig- og Stuttgart-træner, Alexander Zorniger, blev i sommeren 2016 præsenteret som ny cheftræner for Brøndby IF, og allerede fra første træningsdag blev spillerne klar over, hvad deres nye chef forlangte af dem.

- Det var en hård fornøjelse, kunne Christian Nørgaard fortælle efter første træning med Zorniger.

- Vi holdt os i gang hele tiden, og mellem øvelserne skulle vi enten lunte eller tage armbøjninger.

Zorniger var dog ikke eneste ændring på holdkortet efter 2015/16-sæsonen, der endte med en fjerdeplads i ligaen. Først måtte Brøndby-fansene tage afsked med to af de helt store legender i klubben. Både Daniel Agger og Johan Elmander havde kontraktudløb med Brøndby IF, og mens Daniel Agger lagde støvlerne på hylden, fortsatte Johan Elmander karrieren i Sverige. Ud over de to koryfæer blev det også et farvel til en anden Brøndby-dreng, Riza Durmisi, der tog turen til den spanske liga og Real Betis.

Men der kom også nye ansigter til Alexander Zornigers trup. Benedikt Röcker og Hjörtur Hermannsson blev hentet i henholdsvis Greuther Fürth og PSV Eindhoven og blev udset til at udgøre det blågule midterforsvar, ligesom den nye træner også skævede til sin tidligere klub VfB Stuttgart, hvor han hentede Jan Kliment på en lejeaftale. Sommerens største transfer – skulle det vise sig – blev dog Hany Mukhtar, der ligeledes kom til på en lejeaftale fra Benfica.

Med kvalifikationskampe i Europa League var der ikke lang tid til at lære Zornigers nye – og krævende – spillestil, men spillerne lærte det overraskende hurtigt og sejrede sig igennem de første tre runder af kvalifikationen, hvor blandt andre Hertha Berlin blev sendt hjem fra Brøndby Stadion med et 3-1-nederlag i en hæsblæsende kamp.

Og Zorniger selv kunne senere på sæsonen afsløre, at han faktisk var overrasket over, hvor hurtigt spillerne havde taget den nye stil til sig.

- Når jeg tænker tilbage, kan jeg ikke helt forklare, hvorfor tingene udviklede sig i den fart, de gjorde. Spillerne lærte den nye spillestil inden for fire-fem uger. Det er måske det mest overraskende ved hele sæsonen”, fortalte cheftræneren.

Flyvende fra start
I den hjemlige Alka Superliga gik tingene også stærkt, og Brøndby IF tog med deres nye, tempofyldte spillestil de fleste hold på sengen. Esbjerg fB blev offer for en blågul 4-0-sejr i sæsondebuten, og da sølvvinderne fra SønderjyskE kom på besøg nogle uger efter, løb de ind i samme skæbne. 4-0 til hjemmeholdet Brøndby IF.

Desværre blev Panathinaikos endestationen i Europa League, hvor Brøndby IF’s deltagelse reelt blev afgjort i Grækenland med et 3-0-nederlag. Men det betød ikke, at luften gik af Brøndby-ballonen. Tværtimod. Blot tre dage efter nederlaget til Panathinaikos gik turen til Aarhus, hvor AGF ventede, og her fik Brøndby-fansene i den grad noget at smile over igen. Syv gange måtte hjemmeholdets tilskuere begrave hovedet i hænderne, og Brøndby IF kunne samtidig sætte ny Superliga-rekord med flest mål i de første seks runder. 22 af slagsen blev det til, og især den polsk/finske-duo i angrebet, Kamil Wilczek og Teemu Pukki, havde stor ære i den rekord.

Efter et par enkelte hop op på førstepladsen, lå Brøndby IF nummer to efter 11 runder i Alka Superliga – og det skulle vise sig, at dén placering skulle holde hele sæsonen ud for Zornigers drenge. Det betød selvsagt, at det blågule mandskab sluttede efteråret på andenpladsen, men ud over det kunne man også se frem til et pokaleventyr på den anden side af vinterpause, efter det blev til en 2-1-sejr over BK Frem på Valby Idrætspark.

Vinterpausen blev brugt på træningslejr til Dubai, men for Troels Bech blev det også brugt på at handle spillere. Ind kom to forstærkninger i forsvaret i form af den finske landsholdsspiller Paulus Arajuuri og Gregor Sikosek, der gik ind i henholdsvis midterforsvaret og på venstre back. Samtidig stødte lynhurtige Kevin Mensah til fra Esbjerg fB, og i RB Leipzig hentede man ungarske Zsolt Kalmár på en lejeaftale.

Der var også trafik den modsatte vej, og efter mange års tro tjeneste valgte Andrew Hjulsager at prøve lykken i udlandet – nærmere bestemt Celta Vigo. Martin Albrechtsen forlod også Brøndby IF og tog i stedet til AC Horsens, mens Christian ”Greko” Jakobsen ligeledes søgte nye græsgange inden for Danmark i form af SønderjyskE.

Dermed var forårssæsonen klar til at blive skudt i gang, og det gjorde den med et Derby i Telia Parken. På grund af for strenge restriktioner var der ingen Brøndby-fans at finde på tribunerne, og om det var af den årsag, skal være usagt, men kampen endte uden mål til nogen af holdene.

Mål var der til gengæld, da BK Marienlyst var på besøg i DBU Pokalen, og med en 4-1-sejr til Brøndby IF strøg de videre til næste runde, hvor Randers FC ventede. Her fik tilskuerne på BioNutria Park for alvor pokalkamp for alle pengene, og da det efter 90 minutter stod 2-2, måtte de to mandskaber ud i forlænget spilletid. Og det er nu, at vi kommer tilbage til føromtalte Hany Mukhtar. Han skulle nemlig ikke bruge lang tid på at bevise sit enorme talent, og blot tre minutter inde i den forlængede spilletid trykkede han af fra midten af Randers FC’s banehalvdel – og bolden strøg ind i nettet bag keeperen. Zsolt Kalmár fuldendte en flot Brøndby-indsats med målet til 4-2, og dermed var gæsterne klar til semifinalen i pokalturneringen.

Debut til ny struktur
I Alka Superligaen var den nye struktur for alvor trådt i kraft, og Brøndby IF skulle spille de sidste 10 kampe mod de fem andre bedste hold efter det indledende grundspil.

- Alle fortalte os, at vi var sikre på at vinde sølvmedaljer efter grundspillet, men jeg var ikke så sikker på det. Ikke på grund af holdets kvalitet, men det var 10 kampe på højeste niveau, og vi havde haft en lang sæson på det tidspunkt, kunne Alexander Zorniger fortælle efter sæsonen.

Som afsløret tidligere skulle det dog vise sig, at Zorniger nok skulle ende med sine sølvmedaljer. Men selvom der kom enkelte sejre i Alka Superligaens Mesterskabsspil, var der især ét fokus, der optog de fleste med blågult hjerte. Pokalturneringen.

Ikke siden 2008 havde Brøndby IF stået i en finale på Kristi himmelfartsdag, men nu begyndte det så småt at lugte af finale på Vestegnen – og det endda mod ærkerivalerne fra FC København. Men inden skulle FC Midtjylland besejres i Herning, og ligesom i Randers lignede det for alvor en forlænget spilletid, da stadionuret rundede 90 med stillingen 1-1. Christian Nørgaard fik dog ændret på det, og med en scoring allersidst i kampen, kunne han sende Brøndby IF i pokalfinalen.

Selve pokalfinalen vil blive husket mange år frem som en folkefest for Brøndby-fans, men selvom Teemu Pukki udlignede til 1-1, og Brøndby IF havde flere store chancer til at afgøre kampen, endte det med et 3-1-nederlag på grønsværen.

Brøndby-fansene kunne derfor ved sæsonens afslutning se tilbage på et år, der havde budt på en ny træner, store europæiske oplevelser og to sæt sølvmedaljer.

Og masser af ”aktion”.