2011/12

Der skete adskillige ændringer i truppen, inden sæsonen gik i gang.

Peter Madsen blev endnu en gang udlejet til Lyngby, mens Daniel Wass udnyttede sin status som transferfri til at drage til portugisiske Benfica. Andre spillere som eksempelvis Ousman Jallow og Mikkel Bischoff fik ikke forlænget kontrakterne med Brøndby IF.

Til gengæld lavede sportschef Ole Bjur en treårig aftale med Mikkel Thygesen, som kunne rejse med sine nye holdkammerater på træningslejr ved Vejle Fjord i slutningen af juni. Opstartstræningen blev fulgt op af adskillige træningskampe, men de blågule måtte gå ind til Superligapremieren imod AaB med tre nederlag - 2-1 til FC Roskilde, 2-0 til St. Pauli, 2-1 til Hansa Rostock - og en 1-0-sejr over tyrkiske Samsunspor i bagagen.
- Der er stor forskel på træningskampe og turneringskampe, så det betyder selvfølgelig ikke alverden, at vi vinder over Samsunspor, men det giver alligevel lidt ekstra selvtillid med en sejr og et clean sheet, sagde cheftræner Henrik Jensen efter 1-0-sejren i Kjeld Rasmussen Cup.
Den efterfølgende Superligapremiere kastede et enkelt point af sig, da Mike Jensen udlignede til 2-2 i overtiden imod AaB på Brøndby Stadion. I næste runde hentede cheftræner Henrik Jensen & co. tre point i Silkeborg, men den gode start blev efterfulgt af fem Superligakampe uden sejr. Undervejs var de blågule imidlertid tæt på at spille sig videre i Europa League. Efter at have tabt det første opgør i tredje kvalifikationsrunde på udebane med 2-0 til østrigske SV Ried, vendte de toptændte Brøndby-spillere det hele på hovedet i returkampen på Brøndby Stadion. Jan Kristiansen og Michael Krohn-Dehli sikrede en pauseføring på 2-0, og det tog ikke engang 10 minutter af anden halvleg for Osama Akharraz at øge til både 3-0 og 4-0. To østrigske mål inden for de sidste 20 minutter spolerede imidlertid den blågule fest og sendte SV Ried videre  i turneringen.
Femi, Oke og Rommedahl ind - Stephan Andersen ud
I løbet af august styrkede Ole Bjur truppen med tre spillere. Først blev Oluwafemi Ajilore, som tidligere havde bevist sit værd i Superligaen for FC Midtjylland, hentet på en lejeaftale i hollandske Groningen, og kort efter fulgte den 19-årige nigerianske angriber Oke Akpoveta på en fire-årig kontrakt. Den 31. august blev den rutinerede landsholdsspiller Dennis Rommedahl  tilknyttet på en fri transfer:
- Der er ingen tvivl om, at Brøndby IF er den rigtige klub for mig lige nu. For mig er Brøndby IF fortsat også den største klub i Danmark, når man kigger på historien og opmærksomheden fra omverdenen. Det er en klub, der altid har store ambitioner, og det passer godt til mig, da jeg også vil være med, hvor det er sjovt og spændende. Brøndby IF viste en stor tro på mig i forhandlingerne, og derfor var jeg aldrig i tvivl. Jeg tror også på Brøndby IF, udtalte Dennis Rommedahl fra landsholdslejren i Helsingør, hvor det obligatoriske lægetjek blev gennemført og kontrakten underskrevet.
Den hurtige fløjspiller fik en fantastisk debut på Brøndby Stadion, da HB Køge blev sendt hjem med 5-0. Dennis Rommedahl markerede sig blandt andet ved at lægge op til Martin Bernburgs 3-0-scoring og selv smække bolden knaldhårdt på overliggeren.
Desværre nåede nyindkøbte Oke Akpoveta dårligt at komme i gang, inden han blev ramt af en korsbåndsskade, der holdt ham ude resten af sæsonen. Målmand Stephan Andersen nåede også blot at spille fire Superligakampe i løbet af 2011/2012-sæsonen - dog ikke på grund af en skade. Den 16. august solgte Brøndby IF således den danske landsholdsmålmand til franske Evian Thonon Gaillard FC.
Ny cheftræner - Auri Skarbalius
Det var imidlertid ikke kun spillertruppen, der blev justeret i denne periode. Den 1.  september - dagen  efter  Dennis  Rommedahls underskrift - kunne Ole Bjur fortælle, at Kim Daugaard og René Skovdahl ikke længere ville fungere som assistenttrænere for Henrik Jensen. De nye ansigter i trænertemaet blev tidligere U19-træner Bent Christensen Arensøe og amerikanske Ahron Thode, der tiltrådte som henholdsvis assistenttræner og fysisk træner.
Sportschefen forklarede følgende om trænerrokaden  på brondby.com:
- Hvad angår René Skovdahl, har han skrevet kontrakt med en udenlandsk klub fra 1. januar 2012, og indtil da kan han på scouting-siden bidrage med betydelig analytisk viden og flere års erfaring i at scoute på modstandere og en- keltspillere. For Kim Daugaards vedkommende er han i spil til at udfylde det hul, som Bent (Christensen Arensøe, red.) efterlader på U19-holdet, og han vil træffe en beslutning hen over weekenden, forklarede Ole Bjur og tilføjede:
- Bent Christensen Arensøe bliver ny assistenttræner efter i seks år at have været en særdeles succesfuld U-træner i klubben. Bent har spillererfaring fra højeste niveau, er P-træner samt en udpræget vindertype. Kombineret med betydelig taktisk forståelse gør det ham til en stærk figur i vores trænerteam.
Det nye trænerteam fik en god start med førnævnte 5-0-sejr over HB Køge. Fire af de fem efterfølgende kampe endte til gengæld med nederlag, og det resulterede i en udskiftning på cheftrænerposten. 2-1-nederlaget til Silkeborg søndag den 23. oktober blev således Henrik Jensens sidste kamp i spidsen for Brøndby IF, som på daværende tidspunkt havde høstet 12 point i 13 kampe (3 sejre, 3 uafgjorte og 7 nederlag).
I stedet hentede man Auri Skarbalius ind fra HB Køge. Den tidligere Brøndby-back havde allerede indgået en aftale om at tiltræde som assistenttræner pr. 1. januar 2012, men i første omgang overtog han altså cheftøjlerne efteråret ud.
- Auri er struktureret, ekstremt ambitiøs, dedikeret og indeholder vindermentalitet ud over det sædvanlige, så det skal holdet og hele klubben nok få meget glæde af, lød det blandt andet fra Ole Bjur til pressemødet på Brøndby Stadion.
Dagen efter ansættelsen af Auri Skarbalius blev endnu en ændring i trænerteamet offentliggjort, da Brøndby IF valgte at opsige samarbejdet med assistenttræner Peer F. Hansen.
Den nye cheftræner fik noget af en ilddåb. Blot tre dage efter pressemødet skulle han for første gang lede holdet i kamp i et pokalopgør imod ærkerivalen FC København. De blågule tabte 3-0, og den unge reservemålmand Michael Falkesgaard fik debut, da Michael Tørnes sad over med en skade.
Herefter ventede fem opgør i Superligaen inden vinterpausen. Udbyttet blev seks point i form af tre uafgjorte, et nederlag og en sejr, da Brøndby IF fik revanche over FC København med 2-1 på mål af Clarence Goodson og Thomas Rasmussen.
Inden juleferien skrev Brøndby IF en ny kontrakt med Auri Skarbalius, så den korte cheftræner-rolle blev forlænget med to år. Dermed havde sportschef Ole Bjur fået sammensat det ønskede trænerteam pr. 1. januar 2012 bestående af Auri Skarbalius, assistenttræner Bent Christensen Arensøe, målmandstræner Jan Hoffmann og fysisk træner Ahron Thode.
- Vi har fået sammensat et utrolig kompetent og meget dynamisk trænerteam, der har alle de faglige egenskaber, der skal til for at skabe et stærkt sportsligt fundament, som vi kan bygge fremtiden på, lød det fra Ole Bjur i en fondsbørsmeddelelse den 9. december 2011.
Nyt år, ny start, ny spiller
2011 var knapt blevet til 2012, før Auri Skarbalius kaldte tropperne sammen. Den 4. januar var første træningsdag, og tre døgn senere var trup og stab på vej til Gran Canaria, hvor en uges træningslejr og to træningskampe ventede. Norske Aalesund blev besejret med 1-0 på mål af Brent McGrath, mens finalen imod FC Lausanne-Sport endte med et nederlag i straffesparkskonkurrence efter 0-0 i ordinær spilletid.
Max von Schlebrügge og Thomas Rasmussen var ikke med på turen, da de begge havde forladt klubben i vinterpausen efter kontraktudløb. Til gengæld var der gensyn med Nicolaj Agger, der havde tilbragt efteråret som lejesvend i svenske Djurgården.
Den 28. januar fik tilbagevendte Agger ny konkurrence i angrebet. U21-landsholdsspilleren Simon Makienok Christoffersen fra HB Køge skrev under på en 4 ½-årig kontrakt med Brøndby IF og blev dermed genforenet med cheftræner Auri Skarbalius. Tre dage senere blev truppen en spiller mindre, da klubben og Paul Jatta efter fælles ønske ophævede den gambiske midtbanespillers kontrakt.
Masser af mål i træningskampene
Optakten til forårssæsonen forløb med god succes. Træningslejren på Gran Canaria blev fulgt op med sejre på 4-0, 2-0 og 2-1 over henholdsvis Hvidovre, svenske Mjällby og Næstved BK. I mellemtiden var januar blevet til februar, og træningsbanerne omkring Brøndby Stadion blev byttet ud med ti dages træningslejr i Tyrkiet.
Turen bød på opgør imod FC Dacia fra Moldova og Chernomorets Odessa fra Ukraine. Den første test endte 3-3, hvor Simon Makienok, Mikkel Thygesen og Nicolaj Agger kom på tavlen, mens Dennis Rommedahl stod bag den blågule scoring i det andet opgør, som sluttede  1-1.
Efter hjemkomsten ventede en sidste test inden forårspremieren. Michael Krohn-Dehli kom på tavlen i 3-1-sejren den 25. februar over Randers FC, og Nicolaj Agger og Simon Makienok viste endnu en gang målnæse.
- Personligt synes jeg, det gik fint. Jeg får en del at arbejde med og får vist prøver på det, jeg kan. Derudover var det selvfølgelig dejligt med mit første mål på Brøndby Stadion - oven i købet foran 1618 tilskuere til en træningskamp. Det er ret imponerende, sagde Simon Makienok efter kampen.
Flot start - skuffende slutning
Foråret 2012 skulle dog vise sig at blive en blandet fornøjelse for både klub, trænere, spillere og fans. Umiddelbart fortsatte holdet de flotte takter fra opstartsprogrammet og hev 13 point ud af 15 mulige i land i løbet af de første fem forårsrunder i Superligaen (fire sejre og en uafgjort). FC Nordsjælland, som senere endte med at vinde DM-guld, blev blandt andet besejret i  en flot blågul indsats på Farum Park, hvor Simon Makienok bankede bolden op i målhjørnet til 1-0, og Clarence Goodson blev matchvinder med et knaldhårdt hovedstød.
Pressen lavede statistikker over holdenes pointhøst i ligaen og udnævnte Auri Skarbalius’ tropper til ”Forårets hold”. Desværre gik gassen af ballonen efter et besøg i Parken i sjette forårs-runde.
De blågule tabte til mesterskabskandidaterne fra FC København, og selv om ingen kunne klandre spillerne for at tabe til så stærk en modstander, syntes holdet at miste den genvundne selvtillid og evne til at sikre en stabil pointhøst. Det blev således kun til en enkelt sejr - 3-2 over Silkeborg den 3. maj 2012 - i de ni resterende Superliga- kampe.
Undervejs fik flere af klubbens talenter debut i Superligaen. Der var tale om Jannik Skov Hansen, Patrick Olsen, René Joensen og blot 17- årige Frederik Holst.
- Det var en stor oplevelse at få debut, og jeg kæmpede det bedste, jeg kunne, da jeg kom ind, sagde Frederik Holst efter sin debut med knap fem minutter på banen i 5-1-nederlaget til AGF.
- Forskellen er enorm på det, jeg er vant til, og så Superligaen. Der bliver gået meget mere til den på det her niveau, og man har slet ikke så meget tid, som man er vant til.
”Det, man ikke dør af, gør én stærkere”
Resultatet af den pointfattige slutning på foråret blev en skuffende placering som nummer ni i tabellen. Cheftræneren evaluerede herefter foråret 2012:
- Med en ny træner kommer også nye input, og det tager noget tid at vænne sig til som spiller. Man bliver udfordret i de perioder, hvor tingene ikke lykkes, og så skal man finde tilbage igen. Der er mange mekanismer i opbygningen af et fodboldhold. FC Nordsjælland er et godt eksempel, for de har også været igennem en lang rejse. De tog en beslutning om, hvordan det skulle hænge sammen, og gav det tid. Ros til dem. Derfor er det også vigtigt, at vi ikke flakker til højre og venstre. Jeg er fuldstændig fortrøstningsfuld, og jeg ryster ikke på hånden. Jeg har fuld tro på tingene.
- Internt er vi helt afklarede med, hvordan vi vil gøre det, og vi har hele tiden sagt, at der vil komme perioder med modgang, og at vi skal lære at bekæmpe det. Samtidig skal vi passe på, at forventningerne ikke er højere end det, vi kan leve op til. Det skal vi huske, for vi har påbegyndt en rejse.
- Tabellen lyver aldrig. Vi slutter, som vi fortjener, og næste år skal vi så vise, at vi er bedre. Det er positivt, at vi beviste i begyndelsen af foråret, at det kan lade sig gøre at få point og vinde kampe. Fremover skal vi måske indstille os på, at det ikke bliver poleret spil. Det bliver ikke sådan, at vi spiller helstøbte kampe. Vi skal acceptere, at vi er i gang med en proces, hvor vi kommer til at svinge lidt. Men vi har bevist, at vi kan vinde kampe.
- Jeg kan mærke, at holdet står sammen. At holdånden er der. Vi har været en hård tur igen- nem, men der er ingen, der smider håndklædet i ringen. Alle glæder sig faktisk til en frisk start  og muligheden for at vise bedre takter. Husk: “Det, man ikke dør af, gør én stærkere”, og vi har overlevet.