2009

Da nytårsaften bød 2009 velkommen, var det samtidig et velkommen til klubben til den nye Brøndby-træner og tidligere Brøndby-spiller Kent Nielsen. Nielsen havde gennem en årrække vist imponerende resultater i Horsens, hvor han havde bragt det lokale hold op i den bedste danske række og skabt nogle flotte resultater, hvilket resulterede i titlen som "Årets træner i Danmark" i 2006. Nu var tiden kommet til nye og større opgaver med et Brøndby-hold, der var blevet afleveret på førstepladsen i SAS Ligaen. Dermed var ambitionsniveauet lagt fra start, og der var ingen tvivl om, at presset på den nye træner allerede fra dag ét ville blive enormt.

2008 havde på mange måder været et skelsættende år, hvor Brøndby IF's værdier havde stået den ultimative prøve, men hvor sammenholdet blev fundamentet for den genopbygning af klubbens førstehold, som Tom Køhlert havde stået i spidsen for. Der var ingen tvivl om, at arbejdet var nået langt, men at målet endnu ikke var indfriet. Dette blev understreget af daværende anfører Stefan Gislason, der i sin nytårshilsen forklarede:

- Vi har et kæmpe arbejde foran os, men udgangspunktet i dag er et helt andet end for bare et halvt år siden. Det er det, fordi alle i klubben har stået sammen. Alle omkring klubben har bakket op, og alle har haft en ukuelig vilje og tro på det. Det er en kæmpe følelse at være en del af, og jeg er sikker på, vi kan gå hele vejen, hvis vi fortsætter med at trække samme vej.

Truppen forstærket

Der var da heller ikke gået mange dage af det nye år, før Brøndby-spillerne var i fuld sving med forberedelserne til kam-pene om mesterskabet. Årets første træningslejr var på Gran Canaria, hvilket betød sol og sommerlignende tilstande, og ikke mindst, masser af træning. Opholdet på den spanske ferieø bød dog også på en enkelt træningskamp mod Grasshoppers, der blev vundet hele 4-2.

Januar bød dog også på nyheden om en forstærkning af truppen fra sommeren, hvor Jan Frederiksen fra Randers FC ville træde til. Brøndby IF havde gennem en længere periode fulgt den offensive venstreback, og glæden var da også til at tage og føle på fra ligalandsholdsspilleren:

- Jeg har stået på Faxe-tribunen, da jeg var ung og heppet på de blågule, så det er en drøm, der går i opfyldelse, udtalte Jan Frederiksen bl.a. ved skiftet.

Efter træningssejre over hhv. Herfølge, Frem og Tromsø fra Norge gik turen mod det spanske endnu en gang. Med til Spanien var også hollandske Remco van der Schaarf, der var føjet til truppen blot en uge inden - på et halvt års lejekontrakt. Ud over træning stod opholdet i Marbella også på træningskampe, hvor det blev til sejre over ukrainske Metalurg Donetsk og rumænske FC Timisoara.

Dermed begyndte tiden at nærme sig for sæsonopstarten, hvor premierekampen stod mellem de to tophold og rivaler Brøndby IF og F.C. København. Februar blev dog inden da afsluttet med endnu en sejr over Herfølge, en revanchesejr over norske Rosenborg, samt en 5-2 sejr over B 1903.

Andenplads

Kampen mod F.C. København endte dog med at blive træner Kent Nielsens første nederlag som Brøndby træner. Kampen, som blev afviklet på hjemmebanen i Brøndby, bød ellers på et godt spillende Brøndby-hold, men som så mange gange før belønner god fodbold sig ikke altid. Efter at have dominerende i kampen måtte Brøndby-holdet hente bolden i eget net, hvorefter københavnerne trak alle mand tilbage. Den sejrende har altid ret, og F.C. København kunne tage hjem som nyt hold på førstepladsen i SAS Ligaen.
 
Andenpladsen blev dog forsvaret på fineste vis efter en uafgjort kamp i Herning mod FC Midtjylland, hvor Brøndby endda havde fortjent alle tre point på trods af, at man allerede midt i 1. halvleg var blevet reduceret til 10 mand. Brøndby var lige i haserne på ligaens førerhold og bragte sig med en sejr hjemme over de evige rivaler fra AGF a point med F.C. København. Kampen mod AGF var i øvrigt helt speciel, da den markerede Brøndbys engagement i UNICEF og derfor spillede Brøndby-holdet i en unik kamptrøje, der i rekordfart blev revet væk fra hylderne i Brøndby Shoppen. Det samlede resultat var på hele 250.000 kr. til UNICEF, da alt var talt op.

De to hold i front fulgtes ad med sejre på stribe hvor Brøndby vandt både ude og hjemme:
 
210309 Randers FC - Brøndby IF 0-2
050409 Brøndby IF - Esbjerg fB 1-0
090409 Brøndby IF - AaB 2-0

Brat opvågning

Påsken blev dog en brat opvågning for holdet, da Kent Nielsen for første gang vendte tilbage til sin gamle hjemmebane i Horsens. Efter en god start på kampen kom Brøndby bagud på et straffe; en føring som Horsens udnyttede til fulde og med to mål mere vandt Kent Nielsens gamle hold mod et Brøndby-hold, der virkede rystede over at komme bagud. Kampen blev efterfølgende skæmmet af en flok ballademagere, der valgte at bruge nederlaget som undskyldning til at lave hærværk, samt kaste nødblus og andet mod kontrollører og almindelige tilskuere. Som følge af episoden valgte Brøndby IF at tage et helt nyt værktøj i brug, hvor deltagere i balladen blev efterlyst via billeder på klubbens hjemmeside, hvilket glædeligt fulgte til en hurtig identifikation af de pågældende.

I april måned blev antallet af kampe for alvor skruet i vejret. Blot tre dage efter nederlaget i Horsens skulle Brøndby spille første semifinalekamp i pokalturneringen, hvor AaB kom på besøg i Brøndby. Kampen blev en målrig affære hvor Brøndby gang på gang måtte se en føring blive udlignet. Kampen endte 3-3; et resultat som Brøndby nok bedst kunne være tilfreds med. AaB havde i store perioder af kampen været dominerende og havde haft flere store chancer.

I ligaen hentede Brøndby IF F.C. København igen med en storsejr over SønderjyskE på Brøndby Stadion og de to hold delte førstepladsen indtil Brøndby på hjemmebane måtte nøjes med uafgjort mod fremadstormende OB, der havde ligget lunt til i svinget på en tredjeplads gennem hele foråret. Brøndby spillede klart bedst, men Kent Nielsen kunne efter kampen konstatere at marginalerne manglede.

De berømte marginaler manglede i den grad også i returopgøret mod AaB i pokalturneringen. Efter at været kommet bagud fik Brøndby udlignet og pressede på for at få det mål, der ville sende holdet i finalen. Målet kom også, men blev efterfølgende ganske uforståeligt for de fleste annulleret af kampens dommer. På trods af flot spil og flere store, meget store, chancer, lykkedes det ikke for Brøndby-holdet at score. Exit fra pokalturneringen var resultatet.

Dermed var det kampen om topplacering i SAS Ligaen, der krævede den fulde fokus. Det så mere og mere ud til at det endelige opgør skulle stå i Parken i tredjesidste runde, hvor de to førerhold endnu en gang skulle tørne sammen. Inden da blev det dog til flere flotte sejre til de blågule:

020509 Vejle - Brøndby IF 1-3
100509 Esbjerg fB - Brøndby IF 1-2
140509 Brøndby IF - Randers FC 3-0

Forrygende rammer

Specielt vigtig var sejren over Randers FC, der ikke bare var noget af det bedste spil Brøndby havde præsteret, men som også bragte Brøndby IF i front i ligaen. Dermed lå det hele til de blågule, der kunne nøjes med uafgjort for at beholde førstepladsen.

Optakten til kampen blev noget nær optimal, hvor Københavns gader som sædvanligt var domineret af farverige Brøndby-fans. Mellem 1.000 og 1.500 Brøndby-fans gik i samlet flok gennem gaderne og modtog spillerne ved Parken. Samtidig kunne Brøndby IF stille i noget nær stærkeste opstilling. Der skulle dog ikke gå mere end nogle minutter efter dommerens første fløjt, før alting gik galt. Efter blot tre minutter kunne Stephan Andersen hente bolden i eget net første gang, efter at et forsvarskiks havde efterladt ham chanceløs. Den centrale forsvarsspiller Remco van der Schaaf flækkede først øjenbrynet, men kæmpede videre indtil en muskelskade tvang ham ud. Thomas Rasmussen blev savet midt over og måtte lade sig udskifte. Morten Duncan Rasmussen vrikkede om og kunne ikke fortsætte, og så var alle udskiftninger brugt op. Samtidig lykkedes det for hjemmeholdet at score yderligere tre mål i den samlede 4-0 sejr.

Et nederlag der gjorde ekstremt ondt på alle på og omkring holdet. Cheftræner Kent Nielsen kunne også blot opsummere:

- Det blev en af de kampe, hvor alt hvad der kunne gå galt, gik galt. Det illustrerer tre skader på 46 minutter vist meget godt. Sådan en kamp har man bare lyst til at glemme. Vi laver for mange fejl og så er det svært at vinde en fodboldkamp. Især med en start som i dag, hvor vi er bagud efter tre minutter. Fejlene ærgrer mig selvfølgelig, for vi var virkelig opsatte på at leverer et godt resultat herinde, og vi ville gå efter sejren.

Glemt blev kampen dog desværre ikke. De afsluttende to kampe mod AGF og FC Midtjylland blev begge tabt, hvilket betød, at Brøndby-holdet måtte se sig overhalet af OB, og på blot tre kampe var guldchancen blevet til bronze. De tre nederlag gav måske et urimeligt sidste indtryk af en sæson, hvor holdene i toppen hentede uhørt mange point, men det sidste indtryk er jo oftest det, der står skarpest i erindringen. Det havde vist sig, at et nederlag efterfølgende var svært at rejse sig efter, noget der desværre skulle gentage sig i 2. halvår af 2009.

Anførerskifte og rockkoncert

Traditionen tro blev sommeren brugt på småjusteringer i truppen. Nye ansigter var i den anledning Paul Jatta, Jan Frederiksen, Mikael Nilsson og så endeligt Jens Stryger Larsen og Daniel Stenderup, der blev rykket op fra U-truppen. Samtidig blev der trukket lod til de indledende runder af kvalifikationen til Europa League; tidligere kendt som UEFA Cup'en. Brøndby IF indgik i anden kval-runde hvor estiske Flora Tallin blev modstanderen.
 
Inden kampen blev der trænet i stor stil, men træningskampenes resultater efterlod en del flere spørgsmål end svar. Det blev til uafgjorte kampe mod hhv. FC Nordsjælland (3-3), FC Groningen (2-2) og nederlag til Armenia Beielefeld (1-0) og sidst endnu et nederlag i Kjeld Rasmussen Cup, hvor PSV Eindhoven vandt med 2-1.
 
Derudover var sommeren ikke gået stille af. For første gang blev der afholdt "Vi Rocker" på plænen bag Brøndby Stadion; et stort koncertarrangement med flere store danske kunstnere på plakaten. Koncerten blev afholdt på en af sommerens varme dage, og de mange fremmødte koncertgængere fik en uforglemmelig oplevelse. Med den succes er det ganske givet ikke sidste gang, vi ser den slags koncerter i Brøndby.
 
Sommeren bød også på et anførerskifte, hvor Stefan Gislason blev afløst af Max von Schlebrügge. Oven på det første halve år var vurderingen fra Kent Nielsen, at det fremtidige setup ville sikre Stefan Gislason en fast plads i startopstillingen, hvorfor valget uden dramatik naturligt faldt på viceanføreren.
 
Endelig oprandt dagen hvor første kamp i Europa League skulle spilles. Kampen blev en noget ensidig forestilling, hvor Brøndby IF lagde et ubarmhjertigt pres på udeholdet, men trods usædvanligt mange chancer lykkedes det aldrig at få bolden i mål. Til gengæld sendte en Tallin-spiller et drømmehug af sted fra noget nær 30 meter - utagelig for Stephan Andersen. Det var også en meget skuffet cheftræner der efter kampen blot kunne konkludere:
 
- Det er den klassiske historie; når man ikke scorer på sine chancer i sine gode perioder, så risikerer man, at modstanderen vender kampen på hovedet.
 
Trods nederlaget var der dog stadig en fast tro på, at Brøndby IF i sidste ende samlet set nok skulle gå videre i turneringen. Dertil var forskellen på de to hold for stor. Kampen blev startskuddet til nogle af de mest dramatiske dage i Brøndby IF's historie.
 
Ny direktør

SAS Ligaen startede op igen med en uafgjort kamp mod medaljebejlerne fra OB, og dagen efter kunne Brøndby IF offentliggøre at samarbejdet mellem Brøndby IF og direktør Hermann Haraldsson blev bragt til ophør, ligesom der også blev udsendt et dementi i forhold til rygterne om, at Brøndby IF skulle have afvist et købstilbud på klubben. Medierne summede med historier om intern uro mellem den daglige ledelse og bestyrelsen, men uanset hvad der skete, så var der ikke behov for den øgede negative opmærksomhed. Om hele sagen samlede bestyrelsesformand Per Bjerregaard op:
 
- I vores tilfælde handler det om nogle ting, der igennem en periode har betydet at ledelsesarbejdet blev besværliggjort, hvilket i sidste ende altså betød, at en enig bestyrelse valgte at opsige samarbejdet. Jeg har sammenlignet det med et ægteskab, hvor begge parter glædes i i starten, men efterhånden finder ud af, at man har giftet sig med den forkerte.
 
- Det betyder ikke, at selskabet ændrer kurs eller mål. For Brøndby IF vil det altid primært handle om sportslig succes, og de planer, der er blevet udstukket, er de planer vi fortsat vil følge. Vi vil endda intensivere jagten på sportslig succes under de forhold, der nu er gældende, hvilket jeg tror vil være til alles glæde i den sidste ende, fortæller Bjerregaard.
 
Returkampen mod Flora Tallin stod for døren, og en sejr var nødvendig for at sikre videre deltagelse i den europæiske turnering. Der var ingen tvivl om, at Brøndby-holdet havde lært meget af nederlaget på Brøndby Stadion. Holdet spillede med stor sikkerhed og disciplin, hvilket i særdeleshed betalte sig. Allerede inden der blev fløjtet til pause, var Brøndby IF foran 3-0, og trods et reducerende mål, var der aldrig tvivl om sejren i opgøret, der endte 4-1 med et mål af Jan Kristiansen i sidste minut.
 
Rutsjeturen var dog ikke overstået - den efterfølgende kamp i ligaen blev tabt i Esbjerg, hvorefter der igen var linet op til europæisk fodbold, hvor polske Legia Warszawa skulle overvindes. Igen havde Brøndby fordelen af hjemmebane i første kamp, men igen skuffede Brøndby ved kun at spille uafgjort. På trods af mange store chancer til Brøndby-holdet var det to straffespark, der skulle give resultatet i en kamp, som ellers mest huskes for de mange polske fodboldtilskuere. De kom til kampen uden at have billet og gav sig i flere tilfælde til at slås med ordensmagten.
 
Inden returkampen viste Brøndby-holdet, at det med at score mål ikke var det store problem ved at besejre FC Midtjylland 3-1, hvorefter det afgørende slag skulle stå. Inden da blev det dog endeligt offentliggjort, at Martin Bernburg ville tiltræde på Vestegnen ved årsskiftet efter at være blevet købt i FC Nordsjælland.
 
Kampen mod Legia startede som en drøm med et mål af Max von Schlebrügge allerede efter 6 minutter. Dog lykkedes det for polakkerne både at udligne og bringe sig foran, inden Schlebrügge med sin anden scoring sikrede Brøndby IF det uafgjorte resultat, der bragte klubben videre på reglen om udebanemål.
 
Dagen efter sejren blev en ny administrerende direktør i Brøndby IF præsenteret. Frank Buch-Andersen var allerede en del af bestyrelsen i Brøndby IF, som han dog i kraft af sit nye job trådte ud af.
 
Det blev dog ikke den pæneste velkomst til den nye direktør, da han på den førstkommende kampdag kunne se et noget træt Brøndby-hold tabe 0-2 til et veldisciplineret AaB. Nederlaget betød, at Brøndby IF kun havde fire point efter de første fire kampe. Runden efter hentede man dog en 3-1-sejr i Randers, hvorefter Hertha Berlin ventede i sidste kval-runde inden gruppespillet i Europa League. Første kamp blev spillet på Brøndby Stadion og endte 2-1. Kampen bød på debut til Martin Bernburg, der var tiltrådt før tid som følge af en byttehandel, der sendte Tobias Mikkelsen til FC Nordsjælland.
 
Exit Europa

Sejren havde givet Brøndby IF fornyet gejst i ligaen, hvor HB Køge fik et Brøndby-hold at føle, der var opsat på at hente de tabte point ind igen. Hele 6-1 blev det til på Brøndby Stadion inden returkampen i Tyskland. Gejsten blev da også opretholdt i størstedelen af tiden i returkampen. Med kun et kvarter tilbage var Brøndby IF foran 1-0, hvilket betød, at tyskerne skulle score tre gange for at gå videre. Det var ikke desto mindre hvad de i sidste ende gjorde, hvilket dermed betød exit Europa for de blågule. Hele 2.500 Brøndby tilhængere måtte skuffede vende snuden mod Danmark igen efter noget af en følelsesmæssig rutsjetur.
 
Der var dog ikke tid til at pleje nedturen før den næste opgave stod for døren. F.C. København bød op til dans i Parken, hvor holdet i foråret kamp tabte guldet i det forsmædelige 4-0-nederlag. Efter en mindre god første halvleg viste Brøndby IF klassen i anden, og kampen endte meget fortjent uafgjort.
 
Efter en god landsholdspause var det tid til blive nostalgiske på Brøndby Stadion. Som mange husker fra fordums tid var kampene mod AGF altid specielle, og der var for første gang i mange år byttet om på rollerne. AGF kom til Vestegnen som tophold, mens Brøndby IF måtte tage til takke med en plads i midterfeltet. Det skulle dog ikke holde hjemmeholdet fra at dominere i en underholdende kamp, som Brøndby til stor glæde for et festklædt Brøndby Stadion vandt 1-0. Med sejren indledte Brøndby IF en periode med at kravle op i feltet, hvor en sejr over SønderjyskE gav endnu flere point på kontoen. Ydermere bragte klubben sig videre i pokalturneringen, hvor Blokhus blev sendt ud.
 
Efterårets komme i slutningen af september blev en brat opvågning for de blågule.  En tur til Silkeborg ødelagde den opbygning holdet havde været igennem efter Hertha-kampen. Hele 4-1 tabte Brøndby i en kamp, hvor holdet nærmest ikke var til stede.
 
Trist ¨sæsonafslutning

Man var dermed tilbage på 5. pladsen i ligaen, hvilket ikke er tilfredsstillende for en klub som Brøndby IF. Placeringen var delvist betinget af at alt for mange mål blev lukket ind. Modsat foråret ville det ikke rigtigt lykkedes at holde modstanderne fra at score. Det samme må siges at være tilfældet i den efterfølgende kamp mod FC Nordsjælland som helt vanvittigt endte 6-3 til Brøndby IF. Dermed var der taget hul på en oktober, der bød på landsholdspause og relativt få kampe, og tilmed en 4. plads.

Resten af måneden bød på op og nedture, men det mest bemærkelsesværdige var dog desværre Brøndbys noget tidlige exit fra landspokalturneringen efter nederlag til Vejle.  
 
Månedens samlede overblik:
 
181009             Brøndby IF - FC Midtjylland 1-1
251009             AaB - Brøndby IF 1-2
281009             Vejle - Brøndby IF 1-0
011109             FC Nordsjælland - Brøndby IF 0-1
 
Sejrene i ligaen fornægtede sig dog ikke, og med sejren over FC Nordsjælland havde Brøndby IF med fire kampe tilbage en fjerdeplads med kun to point op til førerholdet OB. Det var altså tæt i toppen, og de sidste kampe skulle afgøre, hvem der kom til at stå med de bedste kort på hånden ved årsskiftet.
 
Afslutningen af ligaen skulle dog gå hen og blive en af de værste perioder i Brøndby IF's historie, hvor følgende fire nederlag på stribe gav en katastrofal afslutning på efteråret.
 
081109             Brøndby IF - Esbjerg fB 2-4
221109             Brøndby IF - OB 1-3
291109             AGF - Brøndby IF 1-0
061209             Silkeborg IF - Brøndby IF 3-0
 
Til trods for at Brøndby IF kun faldt en plads til en femteplads i tabellen, betød nederlagene dog, at Brøndby IF ved sæsonafslutningen nu havde 11 point op til OB i front. Noget af en opgave at indhente de point for Brøndby IF, hvis ambition altid er at være med i kampen om guldet - hvert år.
 
Efter efterårssæsonen meddelte Brøndby IF's sportschef Anders Bjerregaard, at han valgte at fratræde sin stilling. Det fik administrerende direktør Frank Buch-Andersen til at summere op over efteråret og se ind i det kommende år:

- Vi ligger 11 point efter førstepladsen med 15 kampe tilbage i forårssæsonen. Intet er umuligt, så længe chancen er der. Begynder vores konkurrenter at sætte point til, vil vi naturligvis gå efter topplaceringen. Målsætningen for foråret er dog, at vi skal have medaljer, og vi skal kvalificere os til Europa. Det vil kræve hårdt og fokuseret arbejde af alle, men det er vi klar til. Overordnet set er vores målsætning og ambitioner uændrede: Vi VIL tilbage og have mesterskaber og pokaler. Det vil være det primære mål for den kommende sportschef og sportslige ledelse, og det arbejde er i gang.

- Vi har vinteren, men også foråret til at forberede os til den sæson, der kommer. Der er to transfervinduer at gøre godt med, men der er også andre ting der kan gøres - og vil blive gjort. I denne sæson vil vi være tilfredse med at opfylde den kortsigtede målsætning. På længere sigt vil vi være bedst i Danmark.