Getty Images

Lær AC Sparta Prag bedre at kende

13.09.2021 14:47

Torsdag åbner vi vores Europa League-gruppespil, når vi hjemme på Brøndby Stadion tager imod tjekkiske AC Sparta Prag.

Vi har i denne artikel lavet en lille historisk gennemgang af klubben, så du har et bedre indblik i vores europæiske modstander.

Om AC Sparta Prag
AC Sparta Prag blev stiftet tilbage i 1893 af de tre brødre Václav, Bohumil og Rudolf Rudl. Klubben er den mest vindende i tjekkisk fodbold med 36 nationale ligatitler og 27 pokaltitler. Af disse mesterskaber er 24 af dem tjekkoslovakiske, mens de seneste ti er tjekkiske.

Da klubben blev grundlagt, hed den Athletic Club Královske Vinorhady, men allerede året efter kom navnet ’Sparta’ ind. Siden 1991 har klubbens officielle navn dog været AC Sparta Prag, og siden grundlæggelsen i 1893 har den blå, gule og røde farve været symbol på klubbens farver. Blå symboliserer Sparta/Europa, mens den gule og røde farve repræsenterer byen Prag. Selve navnet ’Sparta’ stammer fra oldtidens Grækenland og er symbolet på kampgejst og mod.

AC Sparta Prag spiller til dagligt på Generali Arena, som ligger i den nordlige del af hovedstaden. Her er der plads til lidt over 20.000 tilskuere og er således også hjemmebane for Tjekkiets landshold. Klubben har ligeledes i mange år været centrum for de spillere, der også udgjorde det tjekkiske landshold, selvom de bedste tjekkere i dag spiller udenfor landets grænser.

Klubben har gennem de sidste 30 år haft flere store navne i folden som Petr Cech, Pavel Nedved og Tomas Rosicky.

 

Klubbens nationale og internationale præstationer
Sparta Prag har de seneste 20 år blandet sig i den absolutte top af den bedste tjekkiske række og vandt deres seneste mesterskab tilbage i sæsonen 2013/2014. Klubben havde sin storhedstid tilbage i 90’erne og 00’erne, hvor de vandt hele 11 mesterskaber på 20 år.

Udover de mange titler i den hjemlige liga har AC Sparta Prag også haft succes på den europæiske scene i de senere år, hvor man tilbage i 2016 vandt 12 kampe i streg og kom hele vejen til kvartfinalen i Europa League. Kvartfinalen blev dog også blev endestationen for tjekkerne, som i løbet af turneringen havde slået hold som Krasnodar og S.S. Lazio på deres vej.

Faktisk har klubben spillet europæiske kampe hvert år siden 1997, og i sidste sæson deltog de ligeledes i Europa League, men kom ikke videre fra gruppespillet. Ikke desto mindre vandt tjekkerne to sejre over Celtic, men de seks point rakte ikke til mere. I denne sæson er klubben kommet godt fra land i den hjemlige liga, hvor de har høstet hele 16 point i syv kampe og ligger lige under topholdet Viktoria Plzen, som man tabte til i weekenden.

Du kan finde billetter til kampen her.