Lær Rangers FC bedre at kende

18.10.2021 11:05

Torsdag står på den igen på det spændende gruppespil i Europa League, når vi møder Rangers FC i Skotland. Deres første kampe i gruppespillet er endt med et 2-0-nederlag over Olympique Lyon, mens deres andet opgør ligeledes endte med et nederlag mod AC Sparta Prag på 1-0.

Dermed ligger vores kommende modstander sidst i gruppen forud for opgøret, mens vi ligger på en tredjeplads med et enkelt point.

Om Rangers FC
Den skotske klub Rangers FC, som i daglig tale kaldes Glasgow Rangers er Skotlands mest succesfulde klub med intet mindre end 55 ligatitler og 116 trofæer i alt. Det seneste af slagsen blev vundet i sidste sæson, da klubben vandt sit første mesterskab i ti år under ledelse af Liverpool-legenden Steven Gerrard.

Rangers FC er endda den klub i verden med flest ’trebles’, hvor man vinder den skotske FA Cup, mesterskabet og Liga-cuppen i en og samme sæson. Det har de gjort hele syv gange.

Klubben har lidt usædvanligt to logoer. Det første logo bruges ofte i mediebilledet, og er det, de fleste kender, som er et rundt logo med en rød løve afmærket på en blå bold. Det andet logo er bogstaverne ’RFC’, som står oveni hinanden, og som er det logo, der er på selve spillertrøjerne.

Og netop spillertrøjerne og dens farver er noget, som aldrig er blevet forandret. Rangers FC har nemlig altid spillet i den blå farve, selvom man siden 2012 har spillet i en mere kongeblå nuance.

Klubben spiller på det legendariske Ibrox Stadium, hvor der er plads til omtrent 50.000 tilskuere, og som ligger ca. 8 km vest for Glasgow.

Konkurs, oprykning og mesterskab
I sæsonen 2010/11 vandt man mesterskabet, og allerede året efter blev Rangers FC erklæret konkurs og tvangsnedrykket til den fjerdebedste række grundet klubbens økonomiske krise, der var resultatet af årevis af overforbrug med en gæld på over 1,2 milliarder kroner.

Derfor blev klubben placeret i landets fjerdebedste række i 2012, men det skulle dog vise sig, at fansenes kærlighed til klubben forblev intakt trods nedrykningen. For da Rangers FC åbnede sæsonen i Third Division med en 5-1-sejr over East Stirling, var det nemlig med lidt over 49.000 tilskuere på lægterne. Og det er den dag i dag stadig verdensrekorden for flest fans til en kamp i den fjerde bedste række.

Men med tre oprykninger på fire år blev klubben sendt tilbage igen i den skotske Premiership i 2016, og der skulle blot gå fem år i Skotlands bedste række, før det forløsende 55. mesterskab så kom i hus. Dermed kulminerede et hårdt årti for den skotske storklub, da man gik ubesejret igennem sæsonen og allerede seks runder før tid kunne fejre at have brudt ti års titeltørke.

Ikke nok med man vandt sit første mesterskab siden konkursen, så forhindrede Rangers FC’s mesterskab i sidste sæson samtidig ærkerivalerne Celtic FC fra at vinde deres tiende mesterskab i streg.

National- og europæisk succes i nyere tid
Klubben har vundet mesterskaber i næsten alle årtier, siden den blev grundlagt, men fra 90’erne og til i dag har Rangers FC vundet 16 mesterskaber, ni FA Cup-titler og 11 Liga Cup-titler.

Det var i særdeleshed op gennem 90’erne og 00’erne, at det blåklædte mandskab for alvor dominerede skotsk fodbold. Inden årtusindeskiftet blev det til hele ni mesterskaber, herunder tre med Brian Laudrup på holdet.

Klubbens seneste mesterskab i sidste sæson sendte også Rangers FC en tur ud og spille europæisk efter mange års fravær. Her mødte de Malmø i Champions League-kvalifikationen, som til stor skuffelse for de skotske mestre blev knækket med 4-2 samlet.

Nederlaget betød, at Rangers FC røg over i den afgørende runde af kvalifikationen til Europa League, hvor de armenske mestre Alashkert blev besejret med 1-0 over to kampe. Skotterne spillede sig videre fra Europa League-gruppespillet og nåede 1/16-finalerne, som dog også blev endestationen, da de samlet tabte med 3-1 til Slavia Prag.

Rangers FC har også haft danske spillere i klubben gennem tiden med navne som Brian Laudrup, Peter Løvenkrands, Erik Bo Andersen, Jesper Christiansen og Jan Bartram som de seneste.