23. MARTS 2020 kl. 14:00
Sådan kom ’Jump’ til Brøndby Stadion

Der er næppe et sted i det ganske land, hvor Brøndby IF ikke er det første, der dukker op på nethinden, hvis Van Halens ’Jump’ strømmer ud af højtalerne.

’Jump’ er en institution på Brøndby Stadion. En del af enhver Brøndby-fans historie.

Men hvordan blev det egentlig sådan? Det fortæller Emil Bakkendorff, der gennem mange år var bl.a. sikkerhedschef i klubben.

- Vi skal tilbage til 1989, hvor vi skulle møde Marseille. Det var Gert Raasdal og mig, der dengang tog af sted til lodtrækninger til europæiske kampe, og kort efter vi havde trukket Marseille, tog vi derned for at kigge på hoteller, se spillestedet, holde møder med klubben og så videre.

- Da vi var nede og besøge Marseille spillede de hjemmekamp dagen efter, og de gav os billetter, så vi kunne komme ind og se kampen. Jeg kan ikke huske, hvem de spillede mod, men inden kampen spillede de en masse høj musik, og der var masser af lys, husker Emil Bakkendorff.

Han sad noget overrasket på tribunen sammen med Gert Raasdal og prøvede at tage de mange indtryk ind.

- Omkring tre minutter inden kampstart gik modstanderholdet på banen alene. Bagefter blev der helt stille. Musikken og lysene på stadion slukkede. 30 sekunder før Marseille så kom på banen, bragede der musik ud af højtalerne, og al lyset blev tændt på én gang. Musikken var voldsom høj, og man blev helt blændet af lyset.

- Det havde en stor effekt på os. Det havde det også på modstanderen, for Marseille kom ret hurtigt foran, og som jeg husker det, vandt de også kampen ret sikkert. Gert kiggede på mig på tribunen efter kampstart og sagde, ”Det her skal vi da have med hjem!”

Van Halens ’Jump’ havde allerede plantet sig i de to herrer, selv om det skulle tage noget tid inden Brøndby IF og ’Jump’ blev knyttet sammen.

Emil og Gert tog idéen med hjem til ledelsen, men den faldt ikke i lige god jord alle steder i klubben.

- Der var modstand fra de ældre i klubben. Vi holdt nogle møder med dem og præsenterede idéen, men de var ikke med på at spille musik ved indløb. Sådan gjorde man ikke til fodbold dengang. Vi var vedholdene og fik i 1991 overbevist dem om, at holdene skulle løbe på banen hver for sig. Det var til en hjemmekamp mod Lyngby BK.

- Bestyrelsen gik dog ikke med til at spille ’Jump’, men vi fik grønt lys til at spille ’Gladiatorenes March’. Dommerne og Lyngby var med på, at det skulle ske. Men da Gert og jeg sad oppe i speakerboksen - det gjorde vi altid dengang - fik vi gejlet hinanden mere og mere op. Og lige før spillerne gik på banen, sagde jeg til Gert ”Gør det nu bare, hvad er det værste, der kan ske? De kan fyre mig, men det gør de ikke, så gør det nu bare.”

Som sagt så gjort, og der blev vækket et par fodboldfans og fodboldspillere den lørdag på Brøndby Stadion.

- Det var jo aftalt med dommerne og modstanderne, at vi spillede ’Gladiatorenes March,’ så de fik et kæmpe chok, da ’Jump’ bragede ud af højtalerne. Der var mange på tribunen, der skævede op til os i speakerboksen, men efter lidt tid kunne vi godt se, at de tog det til sig og syntes, det var fedt.

- Vi fik en skideballe efter kampen, men så begyndte der at komme en masse positive tilbagemeldinger. Pressen syntes også, det var en fed ting, så det endte med at blive en fast ting på Brøndby Stadion. Det var med til at udvikle fankulturen, og sportsligt havde det også en værdi, for det blev pludselig også en opgave for trænerne herhjemme at skulle forberede spillerne til at komme sig over det første pres, som ’Jump’ og indløbet på Brøndby Stadion endte med at blive, fortæller Emil Bakkendorff.

En af de pressefolk, der var til stede på Brøndby Stadion, da ’Jump’ blev spillet for første gang, var landsholdsfotografen Per Kjærbye. Han blev blæst bagover af flere grunde, da han der pludselig kom rock ud af stadionhøjtalerne.

- Man havde jo ikke oplevet noget lignede på danske fodboldstadioner før, så jeg synes, det var rigtig fedt. Samtidig var jeg stor fan af Van Halen, og ’Jump’ var et af mine yndlingsnumre, så det var en overraskende og fed oplevelse, fortæller Kjærbye.

Kampen endte i øvrigt med en sejr på 1-0 over Lyngby BK. Målet blev scoret efter 11. minutter af Claus Nielsen.

Foto: Getty Images