20. SEPTEMBER 2018 kl. 13:35
Legender om AGF-kampene: Vi sloges om mesterskaberne

Kampene mellem Brøndby IF og AGF hører til blandt klassikerne i dansk fodbold. Det er kampe med masser af intensitet på banen og på tribunerne og er i dansk fodboldhistorie de to klubbers arvefjende-opgør.

I midten og slutningen af 90’erne var Ruben Bagger en fremtrædende figur på Brøndby-holdet, og han har gode minder fra kampene mod AGF – især kampene i Aarhus.

- De havde et rigtig stærkt hold dengang med blandt andet Tøfting, Piechnik og Martin Jørgensen. Vi havde nogle lige kampe og lå og sloges med dem i toppen af rækken, husker angriberen, der selv står noteret for fem scoringer mod AGF.

- Det var altid lidt specielt at møde AGF. I ’96 spillede vi 3-3 derovre i slutningen af sæsonen, hvor Mogens Krogh scorede på hovedstød. Det var med til at sikre os mesterskabet den sæson, og så vandt vi jo mesterskabet derovre i 98’, hvor Søren Colding scorede to gange. Det er vist aldrig sket før eller siden, at han har gjort det, fortæller Ruben Bagger, der nød at spille kampene i Aarhus.

- AGF er jo en traditionsklub, og der var altid god stemning på tribunerne, når vi spillede derovre.

Før den tid var kampene mod AGF måske endnu større, og datidens midtbanekriger, Henrik Jensen, kan godt huske rivaliseringen mellem Brøndby IF og aarhusianerne.

- De var jo et storhold i dansk fodbold, og vi var de nye. Jeg kan huske, at vi vinder 1-0 derovre i slutningen af sæsonen i 1985, hvor vi vinder Brøndby IF’s første danske mesterskab. Den sejr var med til at sikre os titlen, foran blandt andet AGF.

- Aarhus Stadion har altid været et fedt og intenst sted at spille, selv om de stadig har den løbebane omkring banen. De har altid haft en god kerne af fans, der altid støtter dem – i hvert fald på hjemmebane, fortæller Henrik Jensen, der også var med, da opbakningen til Brøndby IF for alvor begyndte at tage fart.

- I slutningen af 80’erne og starten af 90’erne begyndte vi også at få mange fans med til vores udekampe, så det gav en endnu bedre stemning til kampene, og der var selvfølgelig også en masse af den hype, som kampene mod FC København senere overtog.

Fra slutningen af 1990’erne og op til i dag har rivaliseringen med AGF fyldt mindre blandt spillere og yngre fans, men det betyder ikke, at de ikke ligger og ulmer – og Martin Retov ser meget gerne, at den vokser sig stor og stærk igen.

- Jeg har spillet med spillere, der har fortalt om rivaliseringen med AGF, men jeg har aldrig selv følt den for alvor. Der var tiden bare en anden, og FC København var trådt ind i den rolle.

- Men jeg håber da for dansk fodbold, at AGF kan komme med i toppen igen, for der er mange fede ting omkring klubben, der på mange måder minder meget om vores klub. Og så har de en god fanbase, der kan være med til at gøre det til rigtig interessante kampe, lyder det fra Martin Retov.

Assistenttræneren ser i denne sæson et Aarhus-mandskab, der er på vej frem.

- Det ser ud til, at de vil få et bedre år, end de har haft de mange foregående. Det er godt for byen, og det er da fedt for Danmark, at vi har en stor by, hvor det fylder noget, når deres fodboldhold gør det godt.

- AGF er en klub med meget interesse, som der bliver sagt og skrevet meget om. Der er altid stor opmærksomhed omkring dem, og det gør de kampe lidt sjovere, for man ved, at der altid vil være større opmærksomhed på og uden for banen, og for vores fans betyder det rigtig meget at slå AGF. Så det vil vi gøre alt for at sikre på søndag, understreger Retov.

Foto: Getty Images