30. SEPTEMBER 2017 kl. 15:20
Zorniger om udskiftninger, fans og klar kommunikation

I morgen gælder det SønderjyskE i 11. runde af Alka Superligaen, når sønderjyderne besøger Brøndby Stadion kl. 16:00. Der er mange ting, trænerteamet vender og drejer frem mod en kamp, og morgendagens opgør er ingen undtagelse.

- Der er mange ting, vi tænker over inden en kamp - ”Hvad gør vi, hvis det her sker?” Situationen kan naturligvis ændre sig hurtigt i løbet af en kamp, og det reagerer vi på, forklarer Alexander Zorniger, der i samme ombæring kommer ind på, hvilke tanker han gør sig, inden han foretager en udskiftning:

- Vi gambler ikke bare med indskiftningerne. Det handler om at vide præcis, hvad der kan ske, når man bringer spilleren på banen. Eksempelvis når man skifter en hurtig angriber ind, skal der være en grund til det. Det kunne være tomme rum eller et langsomt forsvar.

Noget andet, Coach forholder sig til inden og under en kamp, er fansenes opbakning, og hvilken betydning den har for spillerne. 

- Jeg kan ikke mindes en kamp, hvor de stoppede med at støtte os under kampen. De har været sure efter kampene – eksempelvis som i Odense (i sidste sæson, red.) – og det har de ret til at være. Men det er lige præcis, hvad jeg forventer – især fra vores fans – at de støtter os over 90 minutter. 

- Når fansene stopper med at støtte os, har det indflydelse på nogle spilleres præstation på banen, så det er utrolig vigtigt, at opbakningen hele tiden er på et højt niveau, fortæller Zorniger, der kan glæde sig over, at tilskuertallet på hjemmebane i indeværende sæson er steget med 7,3 procent sammenlignet med hele sidste sæson.

En tredje vigtig ingrediens, der skal få tingene til at gå op i en højere enhed, er klar kommunikation fra både Zorniger selv og spillerne – uanset alder.

- Jeg er meget stor tilhænger af at tale klart med hinanden. Så kan der komme en kommentar fra modparten, men så er det også overstået. Så jeg er stor fan af, at man tager ansvar på banen, og jeg er ligeglad, om man er 18, 19 eller 24 år. Tag ansvar på banen. Det er det vigtigste, og hvad end, der skal til for at vinde kampe, er fint med mig, så længe det er inden for reglerne, pointerer den tyske cheftræner, der indrømmer, at nogle spillere skal vænne sig til hans kontante mandskabsledelse.

- Jeg lyver aldrig overfor spillerne i pausen. Det er den måde, vi skal udvikle et forhold til hinanden på. Vi har nye spillere og nogle af dem har måske haft en træner, der har været meget forsigtig, og jeg er måske ikke den bedste træner i verden i forhold til at behandle dem på dén måde. Men jeg er en træner, der er i stand til at få spillernes følelser frem på banen, for nogle gange er de ikke selv i stand til det. 

Hver spiller kræver sin egen tilgang, understreger Zorniger, og derfor bliver der også brugt meget tid på at finde den helt rette måde at motivere den enkelte spiller på.

- Hvis jeg provokerer en spiller et par gange, og han ikke reagerer på det, så prøver jeg en anden metode. Det er det samme som at være en kok, der skal lave mad. Man skal prøve sig frem. Nogle gange er der for meget salt og andre gange for meget peber. Så er det mit job at analysere, hvordan de reagerer på den måde, de bliver behandlet, slutter han.

Du kan hos Betfair få odds 3.60 på at Brøndby IF vinder begge halvlege mod SønderjyskE. Kampen sparkes i gang kl. 16:00, og du kan stadig nå at sikre dig en plads til opgøret.

Foto: Getty Images