12. SEPTEMBER 2017 kl. 13:11
Brøndby Idrætsefterskole - mere end bare fodbold

Et indkast fra Brøndby Stadion ligger Brøndby Idrætsefterskole. En efterskole, hvor man får lov til udleve den sport, man brænder allermest for – hvad enten det er fodbold, dans, bordtennis, ishockey eller fitness, som er de linjer, efterskolen tilbyder. En efterskole, der også forbereder de unge mennesker på et liv uden for banen. En efterskole, du kan besøge til Efterskolernes Dag den 24. september. 

Mennesket uden for banen
Siden grundlæggelsen i 2009 har Brøndby Idrætsefterskole huset unge drenge og piger, der alle har det til fælles, at de vil deres sport helt ud til fingerspidserne – uanset om det er på elite- eller breddeplan. Med fire ugentlige morgentræninger får de 118 elever mulighed for at fordybe og udvikle sig i deres linjefag. Skolens hovedfokus er dog ikke på, at fodboldspilleren finder vej til de største klubber i verden, eller at danseren optræder på de helt store scener. Det handler først og fremmest om at danne det hele menneske – noget, der også gavner en som atlet.

- Vi er så meget mere og andet end sporten. Vi prøver at give de unge mennesker en forståelse af dem selv – både i forhold til deres sport og det øvrige liv, fortæller Martin Lund, viceforstander på Brøndby Idrætsefterskole, og fortsætter:

- Vi har meget fokus på at danne det hele menneske, for uanset hvem du er, så lever vi i en verden, der er kompleks. En verden fyldt med mange valg hver eneste dag, hvor det som menneske og idrætsudøver handler om at træffe de rigtige valg, og det kan du kun gøre, hvis du kender dig selv – hvis du kender dine styrker og svagheder.

Men hvordan skaber man det hele menneske? Ifølge Martin Lund spiller blandt andet åbenhed, en stor grad af dialog med eleverne og de fysiske rammer en stor rolle. 

- Vi er en efterskole, der er åben for alle – vi selekterer ikke. Den mangfoldighed, tror jeg, er rigtig vigtig. Du kan kun skabe hele mennesker ved at møde hele og forskellige mennesker, fortæller viceforstanderen.

Martin Lund pointerer i samme ombæring, at det, at eleverne er samlet under ét tag med nem adgang til alle kammeraterne, skaber en tryg base, der er vigtig, hvis man vil danne det hele menneske. Og så er dialog og forventningsafstemning vigtige ingredienser for at skabe de rette forudsætninger for den enkelte elev. 

- I den første weekend de er her, har de eksempelvis en Top Performance-weekend. Her arbejder de med målsætninger – hvad det vil sige at arbejde med mål, hvad personlige mål er, og hvad ydre mål er. Vi arbejder også med motivation, og så introducerer vi eleverne for noget, der hedder persontypologi – altså en forståelse af, hvem man er - for blot at nævne nogle få af de ting, vi arbejder med.

En fornemmelse af sig selv – og ikke kun af indersidespark
Med skolens placering in mente er det ingen overraskelse, at fodboldlinjen er den linje, der tæller flest drenge og piger. Brøndby IF var således initiativtager til at starte efterskolen for otte år siden, og sportsdirektør Troels Bech finder det vigtigt, at skolen ikke kun træner fodboldspillernes færdigheder inden for kridtstregerne – men også deres menneskelige færdigheder. 

- Det, vi håber på at få, når det år eller to år på efterskole er overstået, er nogle mennesker, som har en klar fornemmelse af sig selv. Og ikke kun en fornemmelse af indersidespark, forklarer Troels Bech og tilføjer:

- Så må vi også konstatere, at der er rigtig mange af talenterne i U17-årgangen, som skal igennem et meget smalt nåleøje. Hvis ikke de når det, så er det en god tryghed for alle at vide, at de rent faktisk har dannet sig – og ikke bare uddannet sig. På den måde er alle æg ikke lagt i en meget lille kurv. 

Brøndby Idrætsefterskole holder åbent hus til Efterskolernes Dag den 24. september fra kl. 13-17, hvor interesserede elever og deres forældre kan få en fornemmelse af, hvad det vil sige at gå på efterskole.

Få mere information på www.brondby-ie.dk.