22. APRIL 2017 kl. 08:30
Teemu Pukki - en farlig, men fair finne

Han topper topscorerlisten i både Brøndby IF og Alka Superligaen med 18 mål i det, han kalder sin bedste sæson som professionel fodboldspiller. Der er ingen tvivl. Teemu Pukki nyder den aggressive og direkte spillestil under Alexander Zorniger, og den har i sæsonen hidtil resulteret i 25 scoringer fra den finske landsholdsangriber i alle turneringer.

- Jeg nyder at spille fodbold i det her system. Vi skaber mange chancer, og som angriber er det rart at vide, at misbruger man en chance, så kommer der altid en til, siger den finske angriber.

Målnæsen har altid været der, og bare 17 år gammel skiftede han fra den finske klub KTP til den spanske storklub Sevilla.

- Sevilla så ham spille første gang for Finlands U17-landshold i en EM-kvalifikationskamp mod Frankrig. Der besluttede de sig for at følge ham de næste måneder og så ham spille flere gange, fortæller Bernardo Muela, der har været agent for Teemu Pukki siden skiftet til den spanske storklub.

Sevilla var ligeledes til stede for at se ham spille i sommeren 2007 under en U18-turnering for landshold, hvor han i første kamp scorede to gange og lavede en assist i første halvleg mod USA.

- Der besluttede den daværende tekniske direktør, Victor Orta (der nu er sportsdirektør i Middlesbrough i Premier League, red.), sig for at købe Pukki til Sevilla B. De havde set en naturlig målscorer med masser af fart.

- Sevilla kom og besøgte Teemu og hans familie i Finland, hvor de fortalte om Sevilla som klub og by og fremlagde deres karriereplan for ham. De ville gerne skrive kontrakt fra sommeren 2007, men det endte med først at blive fra januar 2008, fordi Teemu gerne ville spille sæsonen færdig i Finland og tygge lidt på de forskellige tilbud, han havde fået fra forskellige andre klubber, fortæller Muela.

Retur til Finland med mål i støvlerne

I Sevilla nåede Pukki at vinde pokalturneringen med Sevilla U19, hvor de slog FC Barcelona i finalen, og som bare 18-årig fik han debut i La Liga mod Racing Santander og var med i truppen en håndfuld gange.

- Teemu fik derefter en skade på et uheldigt tidspunkt, der holdt ham ude i halvanden måned, og der var der andre af de unge spillere, der greb chancen. Det gjorde det svært, og selv om Teemu nød sin tid i Sevilla og lærte sproget, så skiftede han tilbage til Finland, forklarer Bernardo Muela.

Skiftet var til storklubben HJK Helsinki, hvor han hurtigt kom tilbage på sporet og scorede 13 gange i 25 kampe. Blandt andet tre gange i to kampe mod tyske Schalke 04, der efterfølgende købte ham i den finske klub.

Efter to sæsoner i Schalke 04 gik turen til skotske Celtic, hvor han spillede en enkelt sæson, før turen så gik videre til Brøndby IF, hvor den nu 27-årige Teemu Pukki er i gang med sin tredje sæson.

I bedre fysisk form end nogensinde

Han har scoret i alle klubber, han har været i, men aldrig så mange som i denne sæson, hvor han allerede har rundet 25 scoringer.

- Det har været en rigtig god sæson for Teemu i Brøndby IF. De mange scoringer har givet ham en selvtillid, som vi også nyder godt af på det finske landshold, lyder det fra den finske A-landstræner, Markku Kanerva.

- Men det er ikke kun målene, der er vigtige. Også hans fysiske form er bedre end nogensinde før. Det giver os fordele i landsholdets presspil, for modsat mange andre angribere slipper Teemu ikke sin mand, når han når midterlinjen – han følger dem hele vejen.

Og den finske landstræner er ikke sen til at udpege grunden til den store succes, som Teemu Pukki nyder lige nu.

- Det system, Brøndby IF spiller, skaber en masse chancer. Det nyder en naturlig målscorer som Teemu godt af. På landsholdet bliver der måske ikke skabt lige så mange chancer, men der kommer en anden af Teemus styrker til sin ret.

- For oven i sine evner som afslutter, er Teemu stærk mentalt. Han lader sig ikke slå ud, hvis han misbruger en stor chance. Han ved, at der kommer en chance mere. Den venter han på og udnytter den så, fortæller den finske landstræner til brondby.com.

En fornøjelse at dømme

Uden for banen er Pukki kendt som en stille person, der ikke slår om sig med store armbevægelser, og inden for kridtstregerne er virkeligheden ikke så anderledes endda. Det fortæller tidligere topdommer Kenn Hansen.

- Han er en af den type spillere, der er en fornøjelse at dømme. Han er ikke en af de spillere, der holdt mig vågen om natten. Han er en stille fyr, der virker meget reel. Jeg vil kalde ham en fair spiller. Når han faldt, så var det som regel, fordi han blev skubbet eller bragt ned på anden vis.

- Det var ikke med store fagter og masser af brok, hvis han var uenig i en kendelse. Det var lige lidt med armene ud til siden i et sekund eller to, og det var så det, fortæller Kenn Hansen.

Med syv kampe tilbage i Alka Superligaen og mindst én kamp tilbage i DBU Pokalen er der stadig masser af chancer for, at Teemu Pukki øger sit samlede målantal i denne sæson. Første chance kommer allerede i morgen, når Pukki og co. møder FC Nordsjælland på Right to Dream Park. Der er kickoff kl. 16:00.

Hos Bet25 kan du i skrivende stund få odds 2.40 på, at Teemu Pukki har minimum tre afslutninger inden for rammen mod FC Nordsjælland.

Foto: Getty Images