Blog: Om banen på Brøndby Stadion

27.02.2015 14:50

Bloggen er tilbage på brondby.com. I løbet af 2015 vil personer fra Brøndby IF blogge om forskellige aktuelle og relevante emner.

Denne gang har sportsdirektør Per Rud ordet. Emnet er banen på Brøndby Stadion.

"Selvfølgelig skal vi have en bane helt i top"

Der har været sagt og skrevet meget om grønsværen på Brøndby Stadion siden 5-0-sejren over FC Vestsjælland den 19. oktober 2014. Inden kampen faldt der en stor mængde regn, hvilket resulterede i en oversvømmet bane, som i løbet af kampen blev mere og mere medtaget. Sidenhen har den grundet vinteren haft svært ved at "komme sig".

I denne blog vil jeg forsøge at gøre læserne klogere på, hvad udfordringerne med banen på Brøndby Stadion præcist handler om, og hvorfor det ikke bare kan løses med nyt rullegræs.
Banens udfordringer kan nemlig ikke isoleres til kampen mod FC Vestsjælland alene, selv om det var der, græstæppet led alvorlig overlast.

Nej, problemerne med banen går noget længere tilbage. I efteråret fik vi foretaget flere eksterne analyser, der med al tydelighed pegede på, at den er gal med laget under græstæppet. 

Jordlaget mellem selve græsset og drænene nederst er gennem årene blevet komprimeret så meget, at væsken simpelthen ikke kan trænge igennem og ned i drænrørene, hvorfra det ellers skulle ledes væk fra banen. Det betyder, at græsset har korte rødder, svære vækstbetingelser og er sårbart - over for eksempelvis meget regn. 

Flere fans og andre betragtere har undret sig over, hvorfor vi ikke bare lægger nyt rullegræs på banen, lige som det er set i andre klubber. Det vil dog ikke løse de grundlæggende problemer med Brøndby Stadions grønsvær.

På grund af det hårde, komprimerede jordlag under græsset vil rullegræsset med stor sandsynlighed ikke "sætte sig" tilstrækkeligt eller kunne slå tilstrækkeligt dybe rødder. Det betyder, at vi vil have et blot fire centimeters lag græstørv liggende løst oven på det hårde jordlag nedenunder. Og derfor er der stor risiko for, at rullegræsset vil være helt ødelagt efter ganske få kampe. 

Som de fleste er klar over, har vi i Brøndby IF fokus på at agere økonomisk ansvarligt og nå i balance i 2017. Derfor vil det ikke give mening at bruge mange penge på noget, der ikke virker på den lange bane. Rullegræs er for os en dyr løsning, der ikke vil løse det reelle problem.

Der er med andre ord ingen anden vej end at følge den baneplan, som analyser og ekspertbistand fra ind- og udland gennem de sidste fire måneder har resulteret i. 

For det er klart, at Brøndby IF skal have en bane, der er helt i top og indbyder til seværdig fodbold!

Fordi vi skal dybt ned og skifte jordlaget under græsset, så kræver renoveringen dog lang tid. Og lang tids pause (i vækstsæsonen vel at mærke) er ikke noget, vi har ofte i fodboldverdenen. Som det ser ud lige nu, kan den store renovering af banen derfor først lade sig gøre i sommeren 2016, hvor sommerpausen på grund af EM er længere end i år.

Vi har altså tænkt os at holde fast i den lagte baneplan, velvidende at grønsværen i forårets første kampe ikke vil være køn at se på (men dog plan at spille på). Indtil vi kan renovere banen totalt, gør vi selvfølgelig alt, vi kan, for at udbedre og klargøre banen bedst muligt. Heldigvis forventer vi, at banen vil se klart bedre ud i løbet af foråret, når temperaturstigningen sætter gang i væksten.

Blågule hilsner,
Per Rud

De forgangne måneders arbejde med banen har blandt andet bestået i:

November 2014: 700.000 huller blev prikket i banen.
December 2014: 40 tons vulkansk granulat spredes på banen blandt andet ved hjælp fra et halvt hundrede frivillige fans. Det vulkanske materiale suger overskydende væske og gør banen mere tør og spilbar.
Januar-februar: Kraftig eftersåning og gødning.
Januar-februar: Vækstdug på hele grønsværen.
Februar: CO2-telt testet på dele af banen.
December-februar: Vækstfremmende lyskilder på banen.