Blog: Udvikling for de yngste talenter

29.05.2014 08:52

Hvad er opskriften på at bringe et talent fra Brøndby Masterclass til Superligaholdet?

Svaret er hverken kort eller simpelt.

Brøndby IF's talentfilosofi er, at vi med afsæt i den enkelte spillers spidskompetencer arbejder med at udvikle “eneren i kollektivet”, hvor unikke fodboldfaglige færdigheder og en bevidst udviklet “vindermentalitet” bliver kombineret. Det er rammen for det enorme arbejde, der bliver lagt i talentudviklingen.

Rejsen begynder allerede i ungtalentafdelingen (U10-U14), og selv om "opskriften" som sagt ikke er simpel, kan man godt hive nogle aspekter ud.

Det kunne eksempelvis være, at der i ungtalentafdelingen arbejdes med følgende fire fokusområdet:

Spillerens mentale styrke er afgørende for udvikling af de andre områder. Spilleren skal være mentalt parat til at træne meget intensivt og være en del af et udviklingsmiljø, hvor der stilles store krav til den enkelte - blandt mange andre rigtig gode spillere. De mentale aspekter er i sidste ende afgørende for, om spilleren bliver udvalgt som U15-spiller.

Når spilleren befinder sig i U10-U14, har det tekniske niveau enorm betydning. Spillerne skal som minimum have de grundlæggende færdigheder på plads. Det er f.eks. boldkontrol, dribling, et repertoire af finter og gode pasningsevner. Derudover skal spilleren også have god kropskontrol - det vil sige fysiske forudsætninger for løb med bolden og god basiskoordination med og uden bold.

Fysisk skal en spiller være atletisk bygget og udvise fodboldhurtighed - det vil sige bevægelser, som kombinerer spring, sprint, tempo, retningsskift og vendinger. Det er afgørende, at spilleren får udviklet koordination og agility før puberteten.

Hurtighed i tanke og handling er afgørende elementer i den taktiske træning. Det handler om, at spilleren ved hjælp af sine taktiske styrker kan kompensere for andre mangler. Det er vigtigt, at den enkelte spiller har paratheden og indstillingen til at udvikle sig rent taktisk. Taktisk træning er en proces, som bliver gradvist implementeret i træningerne efter niveau.  

Det er Brøndby IF´s holdning, at man gennem opmuntring, humor og ros skaber et sundt miljø for udvikling af individuelle kompetencer. Derfor lægger vi også vægt på at give spillerne løbende evaluering og vejledning i den daglige træning. 

Vi er meget bevidste om, at vores spillere skal træne meget over lang tid for at nå deres absolutte potentiale. Dette er altid med en risiko for, at enkelte spillere kan miste motivationen. Derfor implementeres ”leg” og kreativitet i træningerne, og på den måde sikrer vi både fokus på færdighedsudvikling, funktionel træning og præstation.

Og husk: Viljen til at ville skaber evnen til at kunne!

/Kenneth Brogaard
T+-træner, individuel specifik-træner og leder af ungtalentafdelingen

Bloggen på brondby.com går på skift mellem udvalgte personer i klubben.

Læs også: