Sikkerhedsrapport fra kampene mod Silkeborg og OB

17.05.2013 12:55

Som et led i Brøndby IF's øgede fokus på sikkerhedsområdet vil sikkerhedschef Mickel Lauritsen som tidligere nævnt efter hver Brøndby-kamp "afrapportere" her på brondby.com.

På den måde kan alle involverede parter samt øvrige interesserede få et indblik i Brøndby IF's sikkerhedsafdelings syn på afviklingen af den netop overståede kamp. Afrapporteringerne vil typisk komme et stykke tid efter den pågældende kamp, da der skal afholdes evalueringsmøder med mere for at få det fulde overblik over den afviklede kamp.

Denne gang gælder det kampene mod Silkeborg IF og OB, der blev spillet henholdsvis den 21. og 28. april.

Brøndby IF - Silkeborg, den 21. april 2013

Kampen spillet på Brøndby Stadion søndag den 21. april kl. 17. Der var her tale om den første kamp, hvor det var tilladt for tilskuerne at være til stede på stadion efter afviklingen af to hjemmekampe uden tilskuere.

Det var en kamp af særdeles stor vigtighed for begge mandskaber, hvorfor der stod meget på spil. Kampen blev på dagen overværet af 12.011 tilskuere, hvoraf ca. 150 fra Silkeborg ankom til Brøndby Stadion i egne biler og i bus.

Til denne kamp var der lagt større vægt på den nære tilstedeværelse af kontrollører, placeret ved fansene rundt omkring på stadion, i et forsøg på at optimere afviklingen af kampen rent sikkerhedsmæssigt og servicemæssigt, så alle kunne få en optimal oplevelse ud af deres besøg på Brøndby Stadion.

Der var forud for kampen god stemning, der blev krydret af liveband, der spillede nede foran Sydsiden, hvilket var med til at give en god optakt til kampen. Ellers forløb optakten stille og fredeligt, og tilskuerne indfandt sig på stadion i god tid til kampstart.

Under kampen var der spændt, men god stemning på stadion, der i dagens anledning blev krydret med et indslag fra den sydvestlige hjørnetribune, hvor der til dagens kamp ligeledes blev sunget godt med. Det var - sammen med stemningen på Sydsiden - med til at hæve lydniveauet, hvilket gav en god rygstøtte til spillerne på banen.

I starten af 1. halvleg blev stemningen på Sydsiden dog desværre beskæmmet af endnu et indslag med affyring af pyroteknik, hvilket er et klart brud på ordensreglementet på stadion og på alle måder må påtales som værende uacceptabel opførsel. Hændelserne undersøges, og hvis det ud fra udsagn og optagelser er muligt, vil vi søge at identificere de involverede personer og finde en passende sanktion ud fra det.

Det skal siges, at der fra de øvrige tilskuere var stor utilfredshed med affyringen af pyroteknik, og det gav uro på Sydsiden. Vi skal indstille til, at folk ikke tager loven i deres egne hænder, og klubben tager naturligvis skarpt afstand fra uro på tilskuerpladserne. Men samtidig er der forståeligt nok mange frustrationer over den lille skare af fans, der sætter sig selv over klubben. Det ville være en utrolig bet for alle, hvis de fans, der altid har leveret store oplevelser for alle på stadion, skal være medvirkende til, at klubben tildeles yderligere straffe i form af kampe uden tilskuere og i værste fald pointfradrag.

Resten af kampen forløb positivt med sang og støtte til holdet på banen.

OB - Brøndby IF, den 28. april 2013

Kampen blev spillet søndag den 28. april på TRE-FOR Park i Odense. Der var (igen) tale om en kamp af meget stor betydning for Brøndby IF.

Til denne kamp var der forud for dagen afholdt en række møder mellem de to klubber, der skulle være med til at sikre den bedst mulige afvikling af kampen.

Odense Boldklub havde op til kampen foretaget en lang række foranstaltninger, der skulle være medvirkende til, at sikkerheden omkring udebaneafsnittet blev forhøjet. Der var til kampen opsat hegn foran udeholdets tribune, der skulle sikre, at ingen kunne løbe på banen.

Samtidig var der opsat et capotårn til lejligheden. Dette capotårn blev desværre mod forventning ikke godkendt af de lokale myndigheder, hvorfor det ikke var på plads til kampen.

Derudover havde Brøndby IF's fankoordinator sammen med Brøndby Tifo haft en god dialog med OB's sikkerhedschef omkring fanartikler/tifo til kampen.

Brøndby IF's udebaneafsnit var så godt som udsolgt, og det var endnu engang vanvittig flot at se, hvordan der blev bakket op omkring klubben og holdet. Trods situationen i og omkring klubben her i foråret, så har klubbens fans trofast mødt op til hver kamp og støttet holdet med en fantastisk kulisse. Denne kamp var ingen undtagelse, og der var en storslået stemning på udebaneafsnittet. 

Dog bliver vi nødt til at fremhæve, at der under kampen igen blev tændt pyroteknik på tribunen, hvilket på ingen måde er acceptabelt. Vi indstiller til, at man kigger indad og fortsætter de gode takter og forbedringer, der har vist sig i løbet af foråret - og stopper brugen af pyroteknik.

Dertil skal det bemærkes, at man fra fansenes side, og til trods for aftale med OB, brød flere indgåede aftaler på tribunen. Dette er ikke acceptabel opførsel, og det nytter ikke noget, at man bryder aftalerne, fordi man fra tribunen selv mener at have den rigtige løsning. Det gør det langt sværere for fansene selv at blive taget seriøst og indgå aftaler i fremtiden.

Selv om grundene ikke altid er åbenlyse, så er det på ingen måde chikane, at der opstilles nogle krav omkring et afsnit. Kravene stilles efter nøje overvejelse af den sikkerhedsansvarlige, der ser på de scenarier, der kan udspille sig, og hvordan man i tilfælde af en nødsituation kan få alle folk væk fra stedet, uden at de kommer noget til. Derfor
opfordrer vi til, at man efterkommer de aftaler, som man selv har været med til at lave.

Ved Brøndbys anden scoring kort før tid kom Brøndby IF's kontrollørkorps på overarbejde, idet euforien fra spillerne og fansene var stor. Det gjorde, at kontrollørerne måtte knokle for at holde sammen på det opsatte hegn og holde ro på situationen. Dette kunne efterfølgende ses på hegnet, der trods hård medfart stadig blev stående.

Efter kampen var der sejrsfest foran udebaneafsnittet, hvor stemningen var på sit højdepunkt, og spillerene fortjent kunne modtage deres hyldest foran en alt i alt farverig og entusiastisk udebanesektion, der kunne høres i alle ender af stadion, hvilket var en fornøjelse at være vidne til.

En tak til spillerne for resultatet, kontrollørerne for deres arbejde og de medrejsende fans for deres støtte. Lad os fremadrettet fortsætte de gode takter og støtte holdet på en måde, der gør os alle stolte og viser Danmark, hvorfor ingen kommer i nærheden af den stemning, der kan skabes på vores fanafsnit.

Blågule hilsner,

Mickel Lauritsen
Sikkerhedschef, Brøndby IF