Talenterne gøres klar til Superligaen

23.11.2012 09:50

A+-træner i Brøndby IF, Peder Siggaard, har i samarbejde med sundhedsteamet omkring A-holdet gennem et stykke tid arbejdet på et koncept for screening og udvikling af fysikken hos spillerne på de tre ældste talenthold, U15, U17 og U19.

Formålet med systematisk at kortlægge de unge spilleres fysik ned til mindste detalje er i højere grad at kunne skræddersy talenternes fysiske træningsprogrammer, alt efter hvor de unges styrker og svagheder ligger rent fysisk i forhold til at blive klar til at spille Superligafodbold.

Derudover får U-spillerne, via specialdesignede diagrammer og modeller, en række brugbare værktøjer, som de kan bruge i deres videre udvikling som fodboldspillere. Konceptet blev sidst i forrige uge rullet ud for første gang, hvor U15-truppen var under kærlig behandling af fysioterapeuter og massør fra Superligaholdet.

Stiller høje krav til de unge

De unge talenters fysik screenes ved hjælp af en omfattende række undersøgelser, hvor elementer som styrke, koordination, smidighed og balance indgår.

Inden for hvert af de fysiske områder er der seks øvelser, som talenterne skal igennem i løbet af screeningen. For hver af de seks øvelser talenterne klarer, får de et point. Får du seks point inden for et bestemt område, eksempelvis balance, så betyder det, at du er klar til Superliga, hvad balance angår.

Slutresultatet bliver et indgående kendskab til hver enkel spillers fysik. Samtidig får talenter øjnene op for, at der på nogle områder mangler en hel del arbejde for at være Superligaklar, fortæller A+-træner Peder Siggaard:

- For mange af vores talenter er det svært at vurdere, hvad der kræves rent fysisk for at være i stand til at spille Superliga. Screeningen giver både os og dem et meget nøjagtigt billede af deres fysiske styrker og svagheder, og på baggrund af dette kan vi så videreudvikle spillerne på netop de punkter, hvor de måske halter.

- Jeg oplever, at flere af de helt unge talenter efter de forskellige tests har været jævnt overraskede over, hvad der rent fysisk kræves af dem for, at de skal blive klar til Superligaen. Og det er netop det, der er intentionen med det koncept, vi har udviklet. At talenterne løbende screenes fra en tidlig alder, så vi har snor i deres fysiske udvikling, og at de unge selv er klar over, hvor de skal yde en ekstra indsats. Det er en stor fordel, hvis de tidligt indser, hvor vigtig den fysiske træning er for deres fremtidige karrierer, samt at de lærer at tage ansvar for egen udvikling, slutter Peder Siggaard.

Også U15-træner Søren Weber Juul er begejstret over tiltaget:

- Taktisk, teknisk, mentalt og fysisk arbejder vores U15-spillere allerede efter specifikke mål, som er en del af planen for, at så mange af dem som muligt kan tage næste step op i U17-truppen.

- Resultaterne fra den fysiske screening, der nu er sat i system, vil helt sikkert give drengene en større forståelse for det, der kræves, og derudfra kan de arbejde endnu mere målrettet. Det bliver spændende at følge det videre forløb, og forhåbentligt vil vi også i den nærmeste fremtid kunne opnå en lavere skadesfrekvens hos spillerne, slutter Søren Weber Juul.

Som nævnt ovenfor står U17- og U19-truppen for tur, da også de inden for overskuelig fremtid skal have kortlagt fysikken for bedre og mere specifik fysisk træning.

Screening af fysik

Screening af fysik

Screening af fysik

Screening af fysik

Screening af fysik

Screening af fysik