25. MAJ 2012 kl. 09:00
Auri evaluerer foråret

Brøndby IF lagde ud med at hente 13 point af 15 mulige i de fem første forårsrunder, men endte efter en pointfattig afslutning som nummer ni i Superliga-tabellen.

Efter sæsonens sidste kamp tog brondby.com en snak med cheftræner Auri Skarbalius om holdets forår.

Det blev en pointmæssig god start på 2012. Hvordan forklarer du de efterfølgende svingende resultater?

- Selv om vi lagde positivt ud, har vi hele tiden sagt: "Lad os nu se, hvordan vi bekæmper den modgang, vi får". Vi må indrømme, at vi ikke har formået at blive et hold, som kommer tilbage efter modgang - og det ærgrer mig mest. Jeg ser mig selv som den mest ansvarlige, for jeg har ikke været dygtig nok til at holde spillerne fast på aftalerne på banen. Her kan jeg mærke, at det går galt. At jeg ikke formår at holde spillerne skarpe på det punkt.

- Samtidig kan jeg mærke, at spillerne får denne her "åh nej"-fornemmelse, når de oplever modgang. Vi har fokuseret meget på, at vi skal blive i stand til at 'cutte' det af og komme videre, men alligevel tynger det dem mere, end jeg havde håbet.

- Vi taber til FC Midtjylland, men rejser os med en 3-2-sejr imod Silkeborg. Dernæst spiller vi en lige kamp i Aalborg, hvor vi taber 1-0, og der kan man mærke, at det rammer dem. Det rammer deres selvtillid. Vi formår ikke at gøre de simple ting.

Hvilken indflydelse har det fået på holdets udvikling?

- Forskellen på top- og bundhold er den selvtillid, hvor man tror på 'stolpe ind'. Derfor ærgrer det mentale mig allermest. At vi stille og roligt bevæger os over i et område, hvor vi ikke tror på tingene. Når det sker, bliver man bange og lukker sig inde i sin egen verden i kampene. Basen forsvinder stille og roligt. Vi mister simpelthen noget kontinuitet efter de fem første kampe.

- Det er ikke nemt at spille i Brøndby rent mentalt. Forventningerne har altid været store. Hvis man ikke vinder kampe, så er det bare fiasko i manges øjne, og det kan være svært at blive konfronteret med hele tiden. Vores fokus skal derfor være på det mentale - at vi skal være bedre til at rejse os. Rejse os i hverdagen, rejse os fra halvleg til halvleg, rejse os fra kamp til kamp. Jeg skal som den første være bedre til at tage spillerne med på den rejse. Vi kan glæde os over, at vi fik en god start på foråret, som gjorde, at vi slap for en nervepirrende slutning, men nu skal vi blive bedre til at rejse os hurtigt. Det kommer jeg til at forlange.

- Hvis man kigger på statistikken, så er der en overvægt af kampe, hvor vi har flest afslutninger og flest indlæg. I 10 kampe har vi mest boldbesiddelse. Tallene siger, at der er mange punkter, hvor vi er bedre. Det gælder også nærkampe og andenbolde, men i afgørende situationer ser det skidt ud. Det ser fint ud, hvis man kigger på statistikker, men det er tydeligt, at kvaliteten stadig ikke er god nok. Det skal vi arbejde med.

Hvordan kommer man videre herfra?

- Med en ny træner kommer også nye input, og det tager noget tid at vænne sig til som spiller. Man bliver udfordret i de perioder, hvor tingene ikke lykkes, og så skal man finde tilbage igen. Der er mange mekanismer i opbygningen af et fodboldhold. FC Nordsjælland er et godt eksempel, for de har også været igennem en lang rejse. De tog en beslutning om, hvordan det skulle hænge sammen, og gav det tid. Ros til dem. Derfor er det også vigtigt, at vi ikke flakker til højre og venstre. Jeg er fuldstændig fortrøstningsfuld, og jeg ryster ikke på hånden. Jeg har fuld tro på tingene.

- Internt er vi helt afklarede med, hvordan vi vil gøre det, og vi har hele tiden sagt, at der vil komme perioder med modgang, og at vi skal lære at bekæmpe det. Samtidig skal vi passe på, at forventningerne ikke er højere end det, vi kan leve op til. Det skal vi huske, for vi har påbegyndt en rejse.

- Tabellen lyver aldrig. Vi slutter, som vi fortjener, og næste år skal vi så vise, at vi er bedre. Det er positivt, at vi beviste i begyndelsen af foråret, at det kan lade sig gøre at få point og vinde kampe. Fremover skal vi måske indstille os på, at det ikke bliver poleret spil. Det bliver ikke sådan, at vi spiller helstøbte kampe. Vi skal acceptere, at vi er i gang med en proces, hvor vi kommer til at svinge lidt. Men vi har bevist, at vi kan vinde kampe.

- Jeg kan mærke, at holdet står sammen. At holdånden er der. Vi har været en hård tur igennem, men der er ingen, der smider håndklædet i ringen. Alle glæder sig faktisk til en frisk start og muligheden for at vise bedre takter. Husk: "Det, man ikke dør af, gør én stærkere", og vi har overlevet.

AS

Cheftræner Auri Skarbalius og assistent Bent Christensen Arensøe er klar til at tage fat på udfordringerne efter sommerpausen. Foto: Arnason.dk.