15. JUNI 2009 kl. 14:49
Agger og Randrup på skolebænken

Mange unge drømmer om en karriere som foldboldspiller. De færreste når SAS Ligaen i Danmark og endnu færre en karriere i udlandet, der sikrer dem økonomisk resten af livet. Det giver anledning til valget mellem at uddannelsen eller karrieren. I Brøndby IF har et par unge spillere har valgt begge dele... og dog.

På CBS, Copenhagen Business School, uddanner to af Brøndby IF's talenter sig, når det passer ind kalenderen der er dikteret af kampdagene i SAS Ligaen. Uddannelsen er HA, og spillerne er Anders Randrup og Nikolaj Agger. Fodbold i Brøndby havde sat de to spillere i stævne i Vilfort Lounge en eftermiddag, hvor de måske nok skulle have læst til eksamen.

Bøger under armen

Anders Randrup kom anstigende med et par bøger under armen med spændende emner som erhvervsjura og økonomi. Naivt spurgte denne artikels forfatter, om der blev læst til eksamen, hvorefter den talentfulde forsvarsspiller storsmilende svarede, at årsagen til de medbragte bøger var en efterfølgende fotosession. Dermed var linjen lagt til en snak om videregående uddannelse som en del af karrieren.

Nikolaj Agger:
- Vi er i gang med Almen HA. Det er en fortsættelse af vores handelsskoleuddannelse, hvor vi også gik i klasse sammen. Det er en meget fleksibel uddannelse, hvor vi kan udskyde fag, så det passer bedst muligt for os. Vi havde eksempelvis tre fag her i vinter, hvilket blev for meget. Vi trænede meget, så det var svært at finde overskud til alle tre fag. Vi er tre spillere på en Team Danmark-ordning, hvor vi er tilknyttet en klasse og et forløb, men hvor vi har stor fleksibilitet i forhold til at gennemføre.

Anders Randrup:
- Det er en god ordning. Uddannelsen giver en masse personligt, så det hele ikke bare drejer sig om fodbold. Der er dog ingen tvivl om min prioritering: Det er 110 % fodbold, men jeg synes, at det er interessant at vide, hvordan verden omkring os fungerer, og der giver uddannelsen mig en god baggrund. Interessen for økonomi startede på handelsskolen, så HA er en naturlig fortsættelse. For mig handler det bare ikke om en karriere på området, men en naturlig nysgerrighed og et ønske om at blive klogere.

Disciplin og god mad

At prioriteringen ligger klar hos de to spillere er der ingen tvivl om. På spørgsmålet om, hvordan man får en tilværelse som professionel fodboldspiller til at harmonere med en krævende uddannelse, er svaret klart.

Nikolaj Agger:
- Jeg startede på studiet som følge af mine skader. Jeg var inde i en periode, hvor jeg ikke fik spillet så meget på grund af skader. Jeg brugte studierne til at tænke på noget andet, og jeg må da også indrømme, at jeg i en periode tænkte, at det måske var en idé at sikre mig, hvis jeg ikke kom over skaderne. Der har dog aldrig været tvivl i mit sind om, hvad jeg vil. Uden skader er det kun fodbold det drejer sig om. Det er altså svært at koncentrere sig om erhvervsjura, når man står over for at skulle spille kamp mod FCK om søndagen.

Anders Randrup:
- Det med koncentrationen kan jeg kun være enig i. En uddannelse kræver disciplin, og der har vi nok manglet lidt det sidste stykke tid, griner forsvarsspilleren og fortsætter. Vi er nok ikke mønsterelever, men vi går altså heller ikke efter de høje karakterer. Det er mere et spørgsmål om at tilegne sig viden og få stillet sin nysgerrighed. For mig handler det også om at få stimuleret en anden del af mig. Det at læse rammer noget helt andet end at spille fodbold, og det synes jeg er rart. Det lyder måske underligt, men for mig handler det mest af alt om at få stillet nysgerrigheden.

- Ja-ja, afbryder Nikolaj Agger og fortæller grinende. Det handler også for Anders om at få noget god mad. Vi har en gruppe sammen, hvor også Lyngbys Mark Møller er med, så mødes vi og laver noget god mad, ellers ville vi nok aldrig få Anders med.

Lidt presset må Nikolaj Agger erkende, at det nok er hans kollega, der er den mest fokuserede, når det kommer til stykket. Indblikket i verdenen uden for grønsværen har ikke fået de to spillere til at genoverveje valget som professionelle fodboldspillere - dertil er kærligheden til spillet for stor.

Anders Randrup:
- Der er da også det sociale aspekt, hvor der helt sikkert er mere fest og farver over vores klassekammeraters studier end vores. Det er heller ikke så meget, vi ser til dem. Når der er forelæsninger, træner vi jo typisk, så vi har heller ikke det samme tilhørsforhold til hverken skolen eller klassen, som de andre i vores klasse. Jeg er dog på ingen måde misundelig, jeg har lige det liv, jeg gerne vil have, understreger Anders Randrup. Agger bakker op.

- Jeg er heller ikke på nogen måde misundelig. Som fodboldspiller er man meget privilegeret. Jeg lever af min hobby, og det jeg helst vil bruge min tid på, så jeg skal ikke klage. Når jeg en gang er færdig med fodbolden kunne jeg sagtens forestille mig at arbejde med økonomi, men det er slet ikke noget jeg overhovedet tænker på. Mine ambitioner gælder alene fodbold.

Matchvinder til eksamen

Brøndby IF er traditionelt en klub der sikrer sig, at de unge talenter i klubben får en uddannelse sideløbende med satsningen på fodbolden. Brøndby Gymnasium, som er placeret på Brøndby Stadion, er blot et eksempel, samarbejdet med Ishøj Handelsskole et andet. At alle unge spillere får en ungdomsuddannelse ligger klubben meget på sinde, og at de to unge spillere bringer uddannelsen et skridt videre glæder klubben, som Anders Randrup fortæller:

- Klubben er kun begejstret over, at vi tager uddannelsen. De ser det kun positivt og som en del af vores personlige udvikling. Der har heldigvis heller ikke været nogen uheldige sammenfald mellem skolen og kampe eller lignende, så det er fint. Jeg har det dog også sådan, at det er klubben der betaler min løn; dér ligger min karriere, så Brøndby IF kommer i første række, uden dermed at sige, at jeg ikke respekterer skolen og det arbejde, der skal lægges der. Omvendt er det også meget rart at vise omverdenen, at en fodboldspiller kan være mere end blot en der løber rundt efter en bold dagen lang.

Dermed kunne de to spillere tage bøgerne under armen og for Nikolaj Aggers vedkommende gøre sig klar til aftenens kamp i 2. division Øst. Sæsonens afslutning nærmer sig, ikke kun på banen, men også på studiet, hvor eksamen i erhvervsjura hænger som en tung sky over hovederne på dem, hvilket ikke huer Agger:

- Det værste er, at det her fag er så tørt. Man kan slet ikke tage sig sammen til at læse. Jeg har dog fundet et kursus, man kan tage op til eksamen, der gennemgår det hele på ingen tid. Alt det man kommer op i til eksamen, så mon ikke jeg hopper på det, griner angriberen.