8. SEPTEMBER 2006 kl. 09:23
We need to f... get there

For folk, der følger bare lidt med i livet i og omkring Brøndby IF, vil det næppe komme som den store overraskelse, at klubbens nye mand i cheftrænerstolen har ry for at være et yderst behageligt bekendtskab. Fans og medier kommer tættere på, end vi er vant til, og René Meulensteen tager sig gerne tid til en snak om dét, han brænder allermest for: Fodbolden og udviklingen af sporten i en tid, hvor fokus ellers hurtigt meget entydigt rettes mod resultater og kortsigtet succes.

Fodbold i Brøndby satte sig for at finde ud af, hvad der bragte Manchester Uniteds talentchef og reserveholdstræner til Brøndby IF. Og for at finde ud af hvem han egentlig er, denne usædvanligt flinke engelsktalende hollænder. Det skulle dog hurtigt vise sig, at dagsordener og sirligt nedskrevne spørgsmål var overflødige, for Rene Meulensteen er så engageret i det, han laver, at han slet ikke kan lade være med at fortælle løs.

De første par spørgsmål går som planlagt, og Meulensteen indleder med at fortælle om sig selv:

-  Jeg er gift på 13. år, og vi har tre børn, på syv, ni og elleve. Vi er lige flyttet i hus og er ved at falde på plads, det er en dejlig fornemmelse, lægger han ud.

- Familie og venner betyder meget, og når man som vi er væk hjemmefra på 13. år, er det vigtigt at holde forbindelsen til dem derhjemme. Jeg kommer fra en lille by i den sydøstlige del af Holland, der hedder ?Beugen?, og der har vi stadig en masse kontakter.

- Jeg startede selv med at spille fodbold som syv-årig, og jeg flyttede klub nogle gange. Som senior spillede jeg i den bedste semiprofessionelle liga for et rigtig godt hold, der hed ?De Treffers?. Fra den liga kan man ikke rykke op, så jeg skiftede til NEC, hvor jeg samtidig blev ungdomstræner.

- Jeg læste idræt på universitetet og måtte på et tidspunkt vælge, hvad jeg brugte tiden på. Jeg spillede derfor mest på reserveholdet og måtte til sidst vælge at stoppe, da jeg flyttede til Qatar.

Meulensteens første pressemøde.

Meulensteens første pressemøde.

Golf-succes

Hvorfor Qatar?

- Der var en meget kendt hollandsk træner, Will Coerver, der arbejdede for Qatars fodboldforbund, og jeg var ekstremt interesseret i hans træningsmetoder. Jeg ville utroligt gerne arbejde med ham, og jeg lavede faktisk en træningsvideo på 20 minutter om mine egne idéer baseret på hans metoder, erindrer Meulensteen med et skævt grin.

- Jeg sendte det til ham, og han inviterede mig derned med det samme. Jeg var 29 år og startede med at opbygge et program for deres ungdomsspillere under 14 år. Det havde de slet ikke, men vi fik det bygget op, og jeg fik efterhånden ansvaret for de ældre ungdomshold. Jeg arbejdede med ansvaret for diverse landshold i otte år og fik efterhånden et godt navn dernede.

- En dag blev landstræneren fyret, og forbundet ville have træneren fra den største klub, Al Etehad (i dag Al Charaffe). De krævede til gengæld at få mig som træner, og jeg endte med at overtage klubben en måned før Arab Cup.

- Det er den mellemøstlige version af Champions League, hvor de 10 bedste hold fra hele Mellemøsten samt Nordafrika deltager. Turneringen er kæmpestor dernede, og finalerne spilles for fulde huse foran 40.000 til 70.000 tilskuere. Det bliver vist overalt dernede, og trofæet var aldrig blevet vundet af et hold den Arabiske Golf før, men det gjorde vi altså. Det var en ?massive achievement?, som der blev skrevet om i ugevis, husker cheftræneren tilbage med en vis stolthed i stemmen.

- Jeg opnåede at vinde playoffs, hvor finalen blev spillet foran 70.000 tilskuere, pokalturneringen og med Al Sadd i 2001 vandt vi Emir Cup, som også var en meget stor ting. Det var store resultater og en rigtig god tid, og jeg troede faktisk på det tidspunkt, at jeg ville arbejde i Mellemøsten resten af min karriere.

- Jeg havde jo et stort navn dernede, og helt ærligt var der ikke mange, der kendte mig i Europa. Jeg har jo ikke Van Bastens, Koemans eller Cruyffs navn, smiler han.

René første fenerbahce.

René første fenerbahce foran Faxe Tribunen.

Skiftet til United

- På et tidspunkt lagde jeg mig dog ud med sheiken i min klub. Man måtte dengang kun have tre udlandsprofessionelle på hvert hold, og jeg ville af med to af dem, for de var simpelthen ikke gode nok. Han havde bestemt sig for, at de skulle blive, og så var der ikke så meget at gøre. Folk troede jeg var gal, for lønningerne er jo voldsomme dernede, men jeg kunne bare ikke gå på kompromis med de ting, jeg arbejdede for, og så måtte vi skilles.

- I tiden mellem de to klubber jeg arbejdede for, kom Manchester United på banen. Jeg var til konference med FA i England, og de ville meget gerne mødes. Jeg tog selvfølgelig til mødet, men var rimeligt afklaret med, at der ikke ville ske noget.

- Den slags sker jo tit i fodboldbranchen, men de har siden fortalt mig, at de havde fulgt mig noget tid, men i Manchester sker tingene ikke bare med et fingerknips. Derfor var det først, efter jeg stoppede i Al Sadd, det endelige skifte kom i stand, og det var helt fantastisk.

- United var en enorm udfordring og samtidig en kæmpe anerkendelse af mit arbejde, fortæller cheftræneren ivrigt, og her knækker planlægningen fuldstændigt.

Meulensteen coacher Daugaard.

Meulensteen coacher Daugaard.

Temposkift

Meulensteen peger på den ene væg, rejser sig op og begynder ivrigt og meget medlevende at  fortælle om sine metoder, mens han går over til væggen, hvor han har hængt sine plancher op. Plancher, der beskriver træningsmetoderne, filosofien bag, de elementer, der skal til for at skabe en top-spiller, mentalt, fysisk, teknisk og taktisk, samt en kortlægning af hvordan man basalt set vinder en fodboldkamp.

Et forsøg på at fortælle ham, at det muligvis bliver lidt for kompliceret til en relativt kort avis-artikel bliver fejet af bordet.

- Du skal da ikke fortælle konkurrenterne om metoderne alligevel, men det er slet ikke så kompliceret, når jeg lige forklarer, kommer det hurtigt, og den næste halve time går med at fortælle om de grundlæggende tankerne bag træningsmetoderne, og spændende er det faktisk.

- Kort fortalt handler det om at arbejde med de basale færdigheder, med taktisk forståelse, fysikken og det mentale. Teoretisk har den bedste spiller i verden fuld værdi i alle felter, og du kan derudfra kortlægge enhver spiller og finde ud af, hvad han mangler for at komme skridtet videre.

- I kampsituationerne handler 75 procent om det mentale, men der er en masse andre områder, man kan arbejde konkret med i spillets faser, og dem gennemgår vi med spillerne, skridt for skridt. De får i høj grad selv lov til, at finde svarene, og vi arbejder i første omgang med alle de fælles ting, de skal bygge op som hold.

- Derefter tager vi dem ud i større workshops, og jeg kan fx bede forsvarsgruppen deltage en eftermiddag, hvor vi arbejder med dem, både teoretisk og praktisk. Så tager vi dem ud i mindre grupper efter behov, og til sidst går vi ind i den enkelte spiller, mere dybt end vi er nu. Det er en proces, og vi er kun lige startet.

- Det er vigtigt, at alle forstår holdets og deres egne opgaver, og at de kan håndtere de principper, vi arbejder ud fra. Det betyder, at vi kan være meget konkrete i omklædningsrummet, når ting skal ændres, og det giver os i sidste ende mere tid til hver enkelt spiller, om nødvendigt, forklarer cheftræneren.

Vandbad på Brøndby Stadion.

Vandbad på Brøndby Stadion.

Teknik og teknologi

Meulensteen får lige indskudt noget der ligner en ønskeseddel:

- I den forbindelse forstår jeg ikke, at man arbejder med en taktiktavle fra år 1900 i alverdens fodboldklubber. Folk, der sidder bag skærmen med en øl og ser fodbold, får alle de vigtige situationer gengivet to sekunder efter de sker - gerne fra flere vinkler og i slow. Alt imens vi, der har indflydelse på kampen, står i omklædningsrummet med en magnettavle og en tush og prøver at forklare, hvad der skal ændres.

- Det må da være muligt, at give os nogle bedre faciliteter, så vi kan arbejde endnu mere koncist med de ting der skal ændres. Pausen kan være kort nok i forvejen, kommenterer han, og fortsætter forklaringen om træningsmetoderne:

- Jeg er en proces-træner. Det betyder, at vi arbejder med alle de ting, der i sidste ende giver os resultaterne, og i sidste ende betyder, at vi er underholdende. Man kan ikke stille en spiller som mål, at i dag skal han vinde. Det kan han jo sjældent selv afgøre, og han skal ikke fokusere på resultat og stilling undervejs, men på sin egen performance, og sin indflydelse på medspillerne. De skal sgu vise excitement, og lade det smitte af på medspillerne.

- Den enkelte skal være bevidst om, hvad hans identitet er som spiller, hvad hans opgaver er på banen, og give ham værktøjer til at løse disse opgaver. Resultatet skulle så gerne være at kampen vindes, og helst på en måde, folk kan lide at se. Resultatet af en kamp er lig resultatet af de enkelte spilleres indsats.

- Mine spillere skal være inspirerede og excited (begejstrede, red.), og det bliver man, hvis man kan lide at lave det, man gør, og hvis man har succes med det. I Brøndby skal vi vinde titler, det ved alle, men igen; det kan man ikke sætte som mål for den individuelle spiller. Det er det overordnede mål for holdet, og det opnår de, hvis de løser deres individuelle opgaver.

Glade miner til træningen.

Glade miner til træningen.

Mentaltræneren

Hvordan sikrer man sig, at en spiller forstår opgaven?

- Det er præcis det, vi arbejder med nu og vil fortsætte med at arbejde med i efteråret. Der er intet hold, der vinder et mesterskab i juli, og intet hold, der vinder et mesterskab med 11 spillere. Alle har en opgave, og alle bærer et ansvar for, at holdet når målet.

- Mental styrke er at rejse sig efter en skuffelse. En dårlig tackling eller en tabt kamp. Jeg bruger ofte Roger Federer som eksempel: Skift over midt i en kamp, han spiller, og du kan aldrig se på ham, om han har matchbold, eller om han er bagud 4-1. Til gengæld kan du se på ham, at han elsker det når han har vundet. Mental styrke, balance og begejstring, det er hvad det handler om, simplificerer træneren, så skribenten kan få det vigtigste med.

Udviklingen

Hvordan har udviklingen så været, siden du tiltrådte?

- Man kan se på det i to faser. På træningsbanen har det været VERY good! Vi har arbejdet meget med det mentale, og spillerne har virkelig reageret positivt. Den indbyrdes forståelse bliver bedre, og der er i det hele taget en positiv ånd, der gør det lettere at arbejde med det spillemæssige.

- Resultatmæssigt har det været rimeligt. Vi har endnu ikke tabt, og vi har vendt nogle kampe til sejre, efter at have været bagud. Det er god mental styrke, og præcis noget af det, vi har arbejdet meget med. Spillemæssigt har vi ikke vist nok, men i perioder har vi været der, hvor vi gerne skulle være i 90 minutter af gangen.

Hvor er det?

- Vi vil dominere og have initiativet. Vi vil have bolden, og derfor skal vi være gode i defensiven, så vi kan komme frem til det, der er sjovt. Alle snakker om, hvor god en offensiv Brasilien har, men se deres defensiv. De arbejder stenhårdt, for at det kan lade sig gøre at spille offensivt, og det er også min filosofi. Det tror jeg, spillerne kan lide, og der er en fænomenal atmosfære herude. Jeg kan mærke, at spillerne er sultne efter at vise de er de bedste, forklarer manden med plancherne.

På spørgsmålet om, hvad der skal til, før denne sult også resulterer i pokaler, hiver Meulensteen sin erfaring frem.

- Jeg kommer fra en top professionel organisation og ved godt hvad forskellen på en ?pro? og en top professionel fodboldspiller er. Det er livsstil og attitude. Det er små ting, der kan justeres, hvis man virkelig vil være blandt de bedste, men det koster. Lønnen er også derefter, men man skal leve som pro, og ikke bare spille professionel fodbold om søndagen, kommer det kontant.

 - Arbejdet er ikke slut når træningen er overstået, og det skal de vide, men det er en udvikling, der godt kan tage tid for enkelte. Det er også i orden, hvis de arbejder efter det fælles mål, understreger han.

Endnu en fenerbahce.

Endnu en fenerbahce.

Vi SKAL nå det

Du kommer fra én af de allerstørste klubber, hvor langt er Brøndby fra det niveau, og kan vi overhovedet have ambitioner om, at nærme os toppen?

- Brøndby kan nå virkelig langt. Mente jeg ikke det helt seriøst, ville jeg ikke tage jobbet som træner her! Det er en dygtig organisation med et fantastisk ?set of young players?. Talentudviklingen er kendt af alle i fodboldverdenen, og som sådan er klubben et rigtig godt springbræt.

- Brøndby har et fantastisk renommé rundt omkring; et renommé, man skal være virkelig stolt af. Vi skal bare også huske på, at hver gang vi udvikler og sælger en spiller, bliver det svært at komme tilbage på niveau, for så skal der bygges op igen.

- Vi skal have en klar strategi, for hvad vi vil. Vil vi vokse? Kan vi beholde spillerne lidt længere? Vi skal i endnu højere grad have en profil, der betyder, at spillerne vil hertil, for at spille de store kampe. Det er ikke et spørgsmål, om vi kan komme på et niveau, hvor vi kan kvalificere os til Champions League hvert femte år - we need to fucking get there. Hvert år!

Det sidste bliver understreget af en knyttet næve i bordet, og det er tydeligt, at Meulensteen ikke er kommet til Brøndby IF for at blive nummer to på noget niveau.

- Vi skal sgu have ambitioner om at kvalificere os hvert år, og med ambitioner kommer behov for investeringer. Det handler ikke kun om penge, langtfra, men vi skal gøre det rigtige, og vi skal GØRE det. Vi skal udbygge profilen, så spillerne vil hertil, både talenterne og dem, der allerede har skabt sig et navn.

- Udadtil skal alle se en genkendelig spillestil, et energisk og dynamisk hold, der vil vinde, og de skal se fansene støtte holdet med den enorme styrke, jeg allerede har oplevet det et par gange.

Fans, ansvar og mesterskaber

- Man skal ikke tage fejl: Fansenes rolle er enormt vigtig i den udvikling, vi er i gang med. Ikke bare som støtte i kampene, hvor de er fantastiske, men også som klubbens ansigt udadtil. Tro mig, det er noget spillere taler om, og det er noget, der tiltrækker. De VIL sgu være her, når de oplever, hvordan støtten er, og især i modgang lægges der mærke til, hvad der sker på lægterne.

- Det skal folk også være klar over, når de står derude. Den enkeltes rolle er ikke kun i spillertruppen, det er alle, der føler sig som en del af det her, der kan gøre den positive forskel, opfordrer træneren, der om nogen kender de mentale mekanismer i fodboldens verden.

Peder Siggaard stikker nu hovedet ind, for Rene Meulensteen har talt sig så varm, at der stadig står en halv A4-side med ubesvarede spørgsmål på Fodbold i Brøndby-blokken, og træningen er vist allerede forsinket.

Et sidste spørgsmål når det dog at blive til:

Mesterskabet -  det kan vi vel godt tro på, selvom det ikke er spillernes mål i sig selv?

- Ha ha, jeg går aldrig efter andet, og det er der heller ingen spillere, der gør. Mesterskaber er et resultat af den enkeltes indsats på og uden for banen, og med det, jeg har oplevet indtil videre, kan jeg kun være positivt indstillet. Men vi skal alle arbejde videre med det vi kan påvirke. Vi skal kende vores opgaver og fokusere på vores performance. Til sommer falder dommen, smiler han og skynder sig ud på træningsbanen, hvor spillerne tripper for at komme i gang.

Der er masser af materiale til næste udgave af Fodbold i Brøndby, men spørgsmålet er, om det overhovedet kan betale sig, at skrive en dagsorden. Rene Meulensteen er en mand, der ved, hvad han vil, og han efterlever selv sit krav til omgivelserne: Vis begejstring og engagement og giv, hvad du har i dig. Man kan slet ikke lade være med, at gå fra sådan et møde med et smil på læben og en enorm tro på fremtiden.

Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 3 2006