23. DECEMBER 2005 kl. 09:57
Den eksklusive klub

Et særligt kendetegn ved Brøndby IF er den loyalitet, som spillere gennem tiden har vist klubben. Og især sammenholdet i klubben beskrives af tidligere trænere og spillere som ganske enestående og har i flere omgange været det, som har båret klubben gennem kriser og hårde tider.

Derfor ser man også spillere, der tager til udlandet fra Brøndby, for senere at vende tilbage til klubben for at afslutte deres aktive karriere, og i flere tilfælde at starte som træner eller andet efter det endelige stop.

Der er dog en gruppe af spillere i Brøndby IF, der har nået noget, som de færreste professionelle spillere opnår i dag, nemlig at kunne repræsentere deres hold i mere end 400 førsteholdskampe. Fem spillere er i den eksklusive klub, hvoraf to stadig er aktive. Følg os her, når vi inviterer inden for og giver en præsentation af de fem medlemmer af Klub 400.

Bjarne Jensen - 556 kampe

Hvis der er nogen, der har været med det meste af vejen, må det uden tvivl være Bjarne Jensen, og med 556 kampe må han betegnes som formand for Klub 400. Bjarne Jensen var med den 25. oktober 1981, da Brøndby IF vandt sit første danske mesterskab. En evig støtte i forsvaret

Bjarne Jensens bedste sæson må ubetinget være 1988, hvor han ikke alene blev valgt til Årets Spiller i Brøndby, men også årets spiller i Danmark. Det krydrede han med en landsholdsdebut og minsandten også et mesterskab til Brøndby IF. Det, Bjarne Jensen dog nok mest vil blive husket for blandt tidligere kolleger, var da han i en træningskamp blev så sur på en linjevogter, at han flåede flaget ud af hånden på ham og slog ham oveni hovedet. Onde tunger påstår at det var bitterhed over at have tabt i kortspil aftenen før, men det må stå hen i det uvisse. Dén og andre anekdoter fra Brøndby IF's korte, men succesrige historie kan læses i jubilæumsbogen "Brøndby IF - fordi de ville!", som udkom på Forlaget Brønden i efteråret 2004.

Kim Vilfort - 470 kampe

Manden, som mange blå-gule fans gerne så Brøndby Stadion opkaldt efter. Europamester, dansk mester og meget andet. Kim Vilfort kom til Brøndby IF fra Frem og har siden haft en fantastisk karriere i Brøndby. Vilfort var med i tiden med de store europæiske kampe, hvor det ene storhold efter det andet blev nedlagt. Den nuværende talentchef kan bryste sig med skalpe som Liverpool, Karlsruhe, Frankfurt og mange andre. I karrieren så man Vilfort her, der og alle vegne, når kampene rasede, men en ting var sikker; det var altid Vilfort der gik forrest.

Sådan var det også i EM-finalen i 1992, hvor Kim Vilfort med sit mål til 2-0 var med til at sikre den danske sejr over favoritterne fra Tyskland. Mål har den tidligere angriber altid haft næse for og er med sine 78 mål i den bedste række den næstmest scorende Brøndbyspiller - kun overgået af den gamle holdkammerat Bent ?Turbo? Christensen

Kim Vilfort fik sin landsholdsdebut i 1987 og blev valgt til Årets Spiller i Brøndby IF i 1991. På trods af en uddannelse som folkeskolelærer var det dog stadig fodbolden, der trak, da Kim Vilfort trak sig tilbage som 35-årig. Efter en kort pause var han tilbage i Brøndby IF, og det er helt sikkert, at han er at finde, når der spilles kamp i Brøndby, om det så er 1. holdet eller talenterne, der på banen.

Mogens Krogh - 464 kampe

Den gamle kæmpe i målet, der overtog da Peter Schmeichel drog til England. Mogens Krogh kom til Brøndby IF fra Ikast, hvor han var med til at tabe pokalfinalen til Brøndby, efter forlænget spilletid. Mest kendt er Mogens Krogh nok for sit mål i Århus, hvor Brøndby IF i 1996 bagude 3-2, var ved at tabe, ikke bare kampen, men også chancen for mesterskabet. Mogens Krogh går i kampens slutfase med frem ved et hjørnespark, og efter noget ping-pong sender Ruben Bagger bolden indover hvor Krogh?en header bolden i mål.

Det uafgjorte resultat afgjorde ikke mesterskabet, men gav AGF dét knæk, og Brøndby IF dét løft, der senere skulle vise sig at være udslagsgivende. Dermed var DM-pokalen tilbage i Brøndby efter flere års fravær.

Mogens Krogh fandt altid de akrobatiske redninger frem, når der var allermest brug for dem, hvilket landstræneren også fik øjnene op for. På trods af at Mogens Kroghs landsholdsdebut var tilbage i 1992, blev det dog ikke til så mange kampe, Peter Schmeichel sad tungt på den post. Årets Spiller i 1999 kunne dermed trække sig tilbage i efteråret 2002, hvor han til den sidste kamp på Brøndby Stadion forlod banen til stående ovationer. Det blev da heller ikke almindelig afsked for målmanden; hele 7-1 sluttede kampen mod Farum.

Per Nielsen - 460 kampe

Holdets anfører siden Mogens Krogh stoppede i 2002 og om nogen, ikonet for en ægte Brøndbyspiller. Per Nielsen har haft sin fodboldopvækst i Brøndby IF, hvor han startede som 5-årig. Per Nielsen må uden tvivl betegnes som en af Danmarks bedste forsvarsspillere med en forudseenhed, der kan tage gejsten fra de fleste angribere.

Den høje forsvarsspiller blev fast mand på ligaholdet i 1995 og har dermed nået at deltage i Champions League og mange Europa Cup- kampe. Over 70 europæiske kampe er det blevet til, hvilket må siges at være meget imponerende for en spiller, der kun har spillet i Danmark. De mange kampe gør samtidig Per Nielsen til den spiller med de fleste europæiske kampe i bagagen i Brøndby.

At den sympatiske spiller er vellidt blandt fans og i klubben, er der ingen tvivl om, og efter at have været den, der sammen med holdkammeraten Dan Anton Johansen i praksis afbrød spillerstrejken i 2004, er hans popularitet nåede enorme højder.

Per Nielsen blev kåret til Årets Spiller i Brøndby i 2003 og har trods landsholdsdebut i 2002 kun spillet 19 landskampe. En ting er dog sikker. Man kan altid stole på, at man i Per Nielsen har en sikker skanse, der har et unikt vinderinstinkt og et stort fighterhjerte. Hvis der er nogen, der går forrest, kan man være sikker på, at det er Per Nielsen.

Per Nielsen 400 kampe

Per Nielsen takker Brøndby Stadion for de første 400 kampe.

Kim Daugaard - 407 kampe

Som det sidste medlem af Klub 400 finder vi en af de mest elegante og alsidige spillere, som har optrådt i Brøndby IF. Som central midtbanespiller har Kim Daugaard været med til mange store kampe og har også krydret disse med nogle fantastiske mål.

Med sit kolde overblik og sin store rutine har Kim Daugaard i mange pressede situationer vist sit værd for Brøndby IF. Derudover har den komplette midtbanespiller et fantastisk spark, hvilket i flere tilfælde har vist sig at være guld værd for Brøndby.

I 2002 blev det således Kim Daugaard, der scorede det afgørende mål på frispark i kampen mod Lyngby. 44 mål er det blevet til, hvoraf de ni har været i Europa Cup?en.

Uden for banen er Kim Daugaard ikke den, der træder mest frem, men lader i stedet fødderne tale på banen. Den alsidige spiller er en perfekt brik for enhver træner, da han kan indtage pladser i både forsvar, midtbane og på fløjen. En kvalitet, der bliver gjort meget brug af på Brøndbyholdet.

Kim Daugaard

Kim Daugaard scorede et smukt mål i årets pokalfinale mod FC Midtjylland.

Bragt i Fodbold i Brøndby nr. 4 2005.