"Greko" - professionel fodboldspiller ad omveje

30.09.2015 15:11

For et år siden spillede Christian ”Greko” Jakobsen i den tredjebedste række. Nu er han en del af Brøndby IF’s Superliga-mandskab på medaljejagt. På rekordtid er den 22-årige kantspiller gået fra et liv, hvor studiet tog det meste af tiden, og fodbolden stadig var en fritidsinteresse, til fuldtidsprofessionel i landets mest eksponerede klub.

SE OGSÅ: Månedens ord: Hvorfor hedder han "Greko"?

Allerede inden den opsigtvækkende debut med fire mål i 7-0-sejren over Holbæk i DBU Pokalen havde avisen "Fodbold i Brøndby" sat fokus på "Greko". Nu "genoptrykker" vi historien her på brondby.com.

Du kan i øvrigt læse ældre versioner af "Fodbold i Brøndby" ved at klikke her. De nyeste udgaver følger snarest.

BRAGT I "FODBOLD I BRØNDBY"-AVISEN DEN 13. SEPTEMBER 2015

Christian ”Greko” Jakobsen. Navnet har stadig til gode at give ekko i Fodbolddanmark, og det er nok også et af de navne, som færrest gange står trykt bag på en Brøndby-trøje i den lokale skolegård. Endnu.

For der en god grund til, at den almene, danske fodboldfan endnu ikke har hørt om Brøndby-spilleren Christian ”Greko” Jakobsen. For blot et halvt år siden var fodbold nemlig stadig en fritidsinteresse, og det meste af opmærksomheden var rettet mod bøgerne på Københavns Universitet, hvor han studerede økonomi. 

Men ”Greko” fik plads til begge dele i sin hverdag – om end det måtte presses lidt sammen, når timerne startede kl. 8:00 på Frederiksberg, og Christian måtte gå tidligt for at nå træningen kl. 15:30 i Hvidovre IF fra 2. division. 

- Fodbolden fyldte selvfølgelig ikke så meget i forhold til nu. Det var studiet, der tog det meste af tiden, selv om fodbolden også krævede en del opmærksomhed, da det jo trods alt var 2. division. Da jeg spillede i Hvidovre, var det mest af alt bare en hobby for mig, hvor jeg koncentrerede mig om at være sammen med mine kammerater og have det sjovt, fortæller ”Greko”, der alligevel stod ved en skillevej i forhold til fodbolden.

Fodbolden begyndte nemlig at stjæle mere og mere af ”Grekos” i forvejen knappe tid. Samtidig havde venner og trænere – heriblandt Brøndby-legenden Per Nielsen – i mange år gjort ham opmærksom på det talent, han besad. Og hovedpersonen selv vidste også godt, at det efterhånden var tid til at tage et valg. Skulle talentet indfris, eller burde han droppe den tidskrævende fritidsinteresse og koncentrere sig om studiet?

- Forrige vinter gik jeg meget og overvejede, om jeg skulle stoppe, fordi jeg skulle ud og rejse med nogle af mine venner. Der var jeg nødt til at tage tidligere hjem og starte op med Hvidovre, og der tænkte jeg, om det var det værd. Jeg ville jo gerne ud og prøve nogle af de ting, mine venner rendte og lavede. Så det var også dér, jeg tog valget om at give det et skud og gå 100 % ind i fodbolden. For jeg gad ikke give afkald på en masse ting for ”blot” for at spille i 2. division. 

- Det var også derfor, jeg skiftede til FC Roskilde, selv om jeg havde det rigtig godt i Hvidovre. For ligesom at give mig selv et los bagi. Der var andre, der havde prøvet at give mig det før, men det virker bedst, hvis man selv gør det, fandt jeg ud af. 

”Folk havde grinet ad mig for et år siden”

Med skiftet til FC Roskilde og dermed Danmarks næstbedste række begyndte fodbolden at gå fra at være ”et slags studiejob” til at være på lige fod med studiet på Københavns Universitet. Og selv om ”Greko” stadig syntes, at spillet inden for kridtstregerne var sjovere end at sidde i foredragssalen, var han nødt til at dele sol og vind lige. Og det var også her, at tingene tog fart. 

Christian ”Greko” Jakobsen blev hurtigt et kendt navn i 1. division, hvor han leverede både mål og oplæg på stribe. Men ud over det tekniske aspekt og de flotte statistikker var det også den effektive og lynhurtige tilpasning til et højere tempo, der fik landets talentspejdere til for alvor at spærre øjnene op. Og det var også her, at det gik op for den talentfulde spiller, at der måske lå en fremtid som fodboldspiller.

- Hvis jeg for et år siden havde sagt, at jeg ville spille i Brøndby IF i dag, så havde de nok grinet ad mig. Men i FC Roskilde kom jeg godt fra start og blev fast mand, så der gik ikke mange kampe, før de første klubber begyndte at røre lidt på sig. Og dér blev jeg bevidst om, at flere klubber faktisk havde holdt øje med mig før og noteret sig kvaliteter, som jeg ikke engang selv var klar over. 

- Det var kun det seneste halve år, at jeg rigtig fik øjnene op for, at jeg kunne leve af at spille fodbold. Før var det bare ren og skær interesse og hobby ligesom hos så mange andre unge drenge. 

Besluttede at gå efter guldet

En af de klubber, der rørte på sig, var Brøndby IF. Og selv om Christian ”Greko” var indstillet på at skulle spille Superliga-fodbold efter sommerferien, var han ikke sikker på, om Brøndby IF skulle være hans næste klub. Måske var springet for stort.

- Jeg gik selvfølgelig og overvejede, om jeg skulle tage et mindre skridt til at starte med, hvor muligheden for at gå direkte ind og få fast spilletid måske var større. Men efter at have snakket med trænerteamet og en masse andre i Brøndby, besluttede jeg mig for, at jeg ville ”gå efter guldet”, som man siger, og give den alt, hvad den kunne trække, fortæller ”Greko”.

Siden har han ladet bøgerne på universitetet passe sig selv og fokuseret 100 procent på fodbolden og på at slå igennem i den gule Brøndby-trøje. Og det er ikke noget, man kommer sovende til.

- Brøndby IF er ikke en klub, hvor man kommer ind fra en deltidsklub og slår landsholdsspillere af fra dag ét. Det er noget, der skal arbejdes knaldhårdt på, og det gjorde trænerteamet også meget klart for mig – der er et naturligt spring fra deltidsfodbold til Danmarks største klub, og det betyder også, at jeg skal bygge en masse på. Men jeg har været meget positiv indtil videre. Det eneste minus har været, at min krop ikke har kunnet følge med min vilje, og jeg har fået nogle mindre overbelastningsskader.

Kan give lidt mere af sig selv

Christian ”Greko” Jakobsen har dermed taget skridtet fra 2. division over 1. division til Danmarks bedste fodboldrække, Alka Superligaen, på under et år. En bemærkelsesværdig præstation – og også nogle skridt, der har betydet en helt ny hverdag for den 22-årige kantspiller, som modsat mange af sine holdkammerater ikke har haft professionel fodboldspiller som stålfast mål. Der har ikke været små skridt, ungdomslandshold og en gradvis opbygning af karrieren.

Og når klubben så endda hedder Brøndby IF, er der lige pludselig langt til fritidsbold i Hvidovre, hvor man kommer direkte fra skole.

- Det er især det omkring klubben, der er så meget større – spillet på banen er jo dybest set det samme, hvis man lige ser bort fra det højere tempo, fysikken osv. Jeg skulle lige vænne mig til den øgede opmærksomhed, der jo er her i Brøndby, men det er ikke noget, der har skræmt mig. Det er kun fedt, at der er ekstra pres på, og det gør, at man vil yde mere, når det betyder så meget for en masse mennesker. Det giver ansvar over for dem, og det gør også, at man kan give lidt mere af sig selv. Det er en stor motivation for mig, og det er også det, der gør det ekstra sjovt at spille herude.

- Hele spillertruppen er gode til at have det godt med hinanden, selv om det er et professionelt miljø, og at vi et eller andet sted er konkurrenter. Men vi er samtidig holdkammerater, og alle ved godt, at for at det skal gå godt for én selv, skal det også gå godt for de andre. Så jeg synes ikke, at det har været så svært at tilpasse sig, men det er da anderledes – dog udelukkende i den positive forstand. 

Det er derfor rimeligt at sige, at der er blevet vendt op og ned på Christian ”Greko” Jakobsens liv det seneste års tid. Fodbolden og drømmen om at slå igennem som professionel fodboldspiller har nu fuldt fokus. Og hvem ved – måske er kælenavnet ”Greko” det, der giver det største ekko i Fodbolddanmark næste sommer.

SE OGSÅ: Månedens ord: Hvorfor hedder han "Greko"?


Christian ”Greko” Jakobsen
Født: 27. marts 1993 (22 år gammel)
Højde: 189 cm
Vægt: 85 kg
Position: Kantspiller
Tidligere klubber: Boldklubben Skjold, Hvidovre IF, FC Roskilde