Frank efter europæisk avancement: Planen lykkedes

07.08.2015 08:59

- Det er nok den vildeste oplevelse, jeg har haft som træner!

Sådan lød ordene fra cheftræner Thomas Frank umiddelbart efter slutfløjtet i gårsdagens kamp mod AC Omonoia. Dagen derpå sætter cheftræneren for de blågule flere ord på avancementet til næste runde, hvor Europa League-playoff venter drengene fra Vestegnen efter 2-2 mod cyprioterne på den svære udebane. På reglen om udebanemål gik Brøndby IF videre efter 0-0 i første kamp på Brøndby Stadion.

- Det er nok en af den sværeste udebaner, vi har spillet på. At vi under de ekstreme forhold går ud og leverer en mandfolkepræstation, som vi gør, og i den grad rejser os efter kampen mod Hobro, det fortjener spillerne et kæmpe skulderklap for. 

- Vi vidste allerede før første kamp mod Omonoia, at det ville blive to tætte kampe. Vi havde chancerne til at score et enkelt mål eller to i det første opgør, men vi sagde også efter kampen, at 0-0 var et godkendt resultat på hjemmebane i Europa. Og ser man på resultaterne fra gårsdagens Europa League-kampe, så ser man hvor tætte de fleste kampe i Europa er blevet, og at alt kan ske i returkampen.

Ikke kønt, men taktisk fortrinligt

I en af de mest dramatiske kampe et dansk klubhold nogensinde har spillet i Europa, var Brøndbys normale offensive spillestil skiftet ud med en mere pragmatisk fodboldfilosofi, og for Thomas Frank var kampen et godt eksempel på, hvordan man er nødt til at justere taktikken for at få resultater i Europa.

- Vi ønsker at dominere kampe og spille offensivt, men udebanekampe i Europa er man nødt til at angribe anderledes. I går lykkedes vi med at stå stærkt i vores defensiv og lukke ned for meget af deres opspil. Vi skulle dog have været bedre til at holde fast i bolden i længere perioder, så vi ikke kom så meget under pres, men vi viste stærk vilje og stod imod. Det så ganske givet ikke kønt ud på TV i aftes, men ud fra et taktisk synspunkt, så spillede vi en fortrinlig kamp. 

- Vi stiller endnu en gang med et ungt hold og dem, der ikke var mænd før, blev det i hvert fald i går. For til trods for to straffepark imod os, afbrydelse af kampen, et rødt kort og Holst på mål, så holdt vi vores aftaler igennem hele kampen, viste aggressivitet og bevarede disciplinen i en intens og buldrende varm heksekedel.

Som dobbeltmålscorer sendte Pukki Brøndby-fans i ekstase under kampen, og Thomas Frank er heller ikke sen til at rose den finske skarpskytte. 

- Pukki har en fantastisk evne til at tage de rigtige løb og presse modstanderen til at lave fejl. Og i går viste han europæisk klasse med sine kliniske afslutninger. Det er kun få angribere, der formår at lægge et pres på modstanderens forsvar, som Pukki gør i løbet af en kamp, og samtidig have overskud til at tage chancen, når den kommer. Det lyder altid nemt, når vi trænere taler om at udnytte de få chancer, man får i sådanne kampe, men Pukki fik det faktisk til at se nemt ud i går. 

Hver procent tæller

Forberedelserne op til kampen nævner Thomas Frank som en af de afgørende faktorer for de blågule. I dagene op til kampen tog man utraditionelle træningsmetoder i brug, hvor flere træningspas foregik i vintertøj med huer, vanter og lange underbukser efterfulgt af ture i saunaen. Under gårsdagens kamp lagde vakse tv-seere måske også mærke til, at spillerne fik håndklæder om sig under de indlagte vandpauser. Disse håndklæder lå under kampen kølet ned i isvand og blev brugt i pauserne til at køle spillerne ned. 

- Vi ved, at kampe i Europa afgøres på marginaler, og hver en ekstra procent vi kan få ud af spillerne, jo større chance giver vi os selv. Derfor planlægger vi hver kamp minutiøst. Det gælder også, hvordan kroppen påvirkes under ekstreme forhold som på Cypern. Den kølende effekt, som håndklæderne havde under kampen og i pausen, kombineret med træningen i vintertøj hjemme på træningsbanen, gav os uden tvivl et par ekstra procenter. Det er svært at sætte et eksakt tal på, hvor meget vores præstation forbedrede sig, men vi kan konstatere to ting: Vi leverede varen fysisk indtil sidste sekund af kampen, og vi er videre til Europa League-playoff. 

Lodtrækning til Europa League-playoff

Med avancementet er Brøndby IF det første danske hold til at slå et cypriotisk mandskab ud i Europa, og lodtrækningen til næste rundes Europa League-playoff finder sted kl. 13:00 i dag, og den kan følges her. Om en kommende modstander i Europa League-playoff siger Thomas Frank:

- Vi er først og fremmest enormt stolte over at avancere til playoff-runden. Selv om mange vil synes, at det kunne være fantastisk, hvis vi mødte et stort hold på Brøndby Stadion, så er der nogle lidt mindre hold, vi nok hellere vil trække, hvor vores muligheder måske er en anelse større. Lige nu glæder vi os dog bare over at vores europæiske rejse fortsætter, og så må vi se senere i dag, hvem vi trækker.

Nu er al fokus på Randers og Superligaen

På lørdag vender spillerne tilbage på træningsbanen, men allerede i dag begynder kampen mod uret med at få spillerne klar til den svære kamp mod Randers. Spillerne har fået fri fredag, da de har fået ordre på at restituere efter en fysisk hård start på sæsonen med ni kampe på 36 dage. Med en trup, som i forvejen har været ramt af skader og sygdom, har de blågule brug for, at spillerne er hurtigt klar til næste kamp.

- Selv om vi har haft en helt og aldeles uacceptabel start på sæsonen i Superligaen, så har truppen bevaret en stærk tro på egne evner. Og til trods for at nogle af vores vigtigste spillere er ramt af skader og sygdom, så er der en stor optimisme og positiv ånd i truppen. Vi har langt hen ad vejen følt, at vi har gjort mange ting rigtige i kampene mod blandt andet AGF og OB, men manglet den sidste kvalitet, samtidig med at vores modstandere har straffet os hårdt på de få chancer, de har haft. 

- Avancementet til Europa League-playoff vil give fornyet energi i truppen, men med endnu flere kampe på programmet i de kommende uger, så vil spillerne naturligvis blive endnu mere fysisk pressede, end de i forvejen er. Vi skal derfor være skarpe til at finde den rette balance af friske ben og klare hoveder blandt spillerne, der er til rådighed. Nu skal vi dog først og fremmest tage vores succes i Europa og bruge den til at stemple ind i Superligaen, og det starter allerede i overmorgen mod Randers.