Cypriotisk modstand venter i tredje EL-kval-runde

23.07.2015 22:22

Torsdag aften gik Brøndby IF videre til tredje kvalifikationsrunde til Europa League efter en samlet 1-0-sejr over bulgarske PFC Beroe.

Da AC Omonoia samtidig besejrede polske Jagiellonia Bialystok med sammenlagt 1-0, betyder det, at Brøndby IF i tredje kval-runde skal op mod det stærke, cypriotiske mandskab.

I denne artikel kan du blive lidt klogere på hovedstadsklubben fra Nicosia i den tidligere britiske koloni, Cypern.

Den succesfulde udbryderklub

Athletic Club Omonoia Nicosia, eller AC Omonoia, blev stiftet i 1948 af udbrydere fra klubben APOEL FC. Årsagen til stiftelsen af den nye klub AC Omonoia var politisk uenighed med flertallet af medlemmerne i APOEL FC.

AC Omonoia hører til i Cyperns hovedstad Nicosia. Rent geografisk er øen Cypern placeret i det østlige Middelhav syd for Tyrkiet og vest for Libanons og Syriens kyster.

AC Omonoia har i de 67 år, klubben har eksisteret, vundet det cypriotiske mesterskab 20 gange, pokaltitlen er vundet 14 gange og Super Cuppen 16 gange. De flotte resultater gør klubben til en af de mest succesfulde hold på middelhavsøen gennem tiderne.

Siden det 19. mesterskab i 2003 røg klubben ind i en årrække med svigtende resultater, indtil en ny ledelse kom til i 2008 i skikkelse af bestyrelsesformand og klubpræsident Miltiadis Neophytou, der dog siden er fratrådt. Rent sportsligt blev klubben langsomt bygget op med indkøbene af flere cypriotiske profiler og talenter, og det kulminerede med AC Omonoias 20. og seneste mesterskab i 2009-2010-sæsonen.

Fra 2012 og frem har AC Omonoia været ramt økonomisk grundet finanskrisen og svigtende resultater. I efteråret 2012 iværksatte klubben derfor en omfattende indsamling blandt klubbens fans og støtter, som for en stund stabiliserede klubøkonomien. På trods af den succesfulde indsamling, der i alt gav 35 mio. kroner til den slunkne klubkasse, oplevede AC Omonoia i 2013 deres værste sæson siden 1957, da det med tre forskellige cheftrænere ved roret i løbet af sæsonen blev til en meget skuffende femteplads samt nye, økonomiske kvaler.

Logo med klare, politiske budskaber

AC Omonoias logo er en grøn trekløver omkranset af en cirkel. Hverken trekløveren eller den grønne farve er en tilfældighed, men i stedet to klare, politiske budskaber. Trekløveren er valgt for at signalere klubbens anti-britiske holdning, som ved stiftelsen i 1948 var særlig vigtig, da Cypern på dette tidspunkt var i britisk besiddelse. Den grønne farve er en støtte til det græske ungdoms-kommunistparti, EPON.

AC Omonoia er med andre ord - som det er tilfældet med de fleste andre, cypriotiske klubber - en meget politisk forening, hvor det politiske standpunkt hos medlemmer og fans smelter sammen med klubbens holdninger, værdier og historie.

Stor, europæisk erfaring

Kigger man på UEFA's rangering af de europæiske klubhold, er AC Omonoia det tredjebedst placerede cypriotiske mandskab på en 152. plads (Brøndby IF er pt. placeret som nummer 216). Det er i høj grad en klub og en trup, der er vant til at spille europæisk fodbold, idet man 13 år i træk har deltaget i kvalifikationen til enten Champions League, UEFA Cuppen eller Europa League. 

Sidste sæson var AC Omonoia meget tæt på at nå i EL-gruppespillet, da man – efter at have slået montenegrinske Buducnost Podgorica og makedonske Metalurg Skopje ud – tabte knebent 3-4 til russiske Dinamo Moskva i den afgørende play-off-runde.

Én gang Omonia, altid Omonia

AC Omonoia trænes af den 40-årige Kostas Kaiafas, der i stort set hele sin aktive karriere spillede i netop AC Omonoia (347 kampe fra 1991 til 2009). Som træner har Kaiafas knapt så meget erfaring, idet han inden cheftrænerjobbet i barndomsklubben blot havde været cheftræner en enkelt sæson i en anden cypriotisk klub, Alki Larnaca.

Familien Kaiafas er i øvrigt indbegrebet af AC Omonoia. Cheftræner Kaiafas er nemlig søn af den cypriotiske legende, Sotiris Kaiafas, som også spillede hele sin karriere i AC Omonoia og i 1976 modtog den prestigefyldte topscorerpris ”European Golden Boot” for sine usædvanlig mange mål for klubben. I 1976 lavede Kaiafas senior således hele 39 mål for AC Omonoia, og i løbet af den samlede karriere blev det til vanvittige 261 mål i 388 kampe.

Dele-stadion med rivalen

AC Omonoia spiller deres hjemmekampe på GSP Stadium, som også er Cyperns nationalstadion. Som et lille kuriosum deles GSP Stadium med rivalen APOEL FC.

GSP Stadium har en kapacitet på 22.859 tilskuere og blev indviet i 1999. I den forgangne sæson havde AC Omonoia et gennemsnit på 7.414 tilskuere til klubbens hjemmekampe.

Et kludetæppe af nationaliteter

Kigger man på AC Omonoias trup, finder man et væld af spillere med forskellige nationaliteter. Således har AC Omonoia 15 spillere i truppen, der ikke er cyprioter.

En af de største profiler er den portugisiske veteran og omdrejningspunkt, Nuno Assis, på 37 år, som har stor erfaring fra blandt andet Champions League-kampe med SL Benfica i hjemlandet.

Derudover tæller den cypriotiske trup også kroatiske Ivan Runje, som mange vil huske fra FC Nordsjælland, hvor centerforsvareren nåede at spille 86 kampe.

Rent offensivt har AC Omonoia flere strenge at spille på, men den maltesiske landsholdsspiller og venstrekant André Schembri har i de seneste sæsoner bevist sit værd som målscorer med knapt 40 mål på tre år. AC Omonoia har også i denne sommer erhvervet sig ekstra kraft i angrebet med købet af irske Cillian Sheridan fra rivalen APOEL FC.