Sikkerhedsrapport fra kampene mod FC Nordsjælland og AC Horsens

13.06.2013 11:20

Som et led i Brøndby IF's øgede fokus på sikkerhedsområdet vil sikkerhedschef Mickel Lauritsen efter hver Brøndby-kamp "afrapportere" her på brondby.com.

På den måde kan alle involverede parter samt øvrige interesserede få et indblik i Brøndby IF's sikkerhedsafdelings syn på afviklingen af den netop overståede kamp. Afrapporteringerne vil typisk komme et stykke tid efter den pågældende kamp, da der skal afholdes evalueringsmøder m.m. for at få det fulde overblik over den afviklede kamp.

Denne gang gælder det sæsonens to sidste kampe - hjemme mod FC Nordsjælland og ude mod AC Horsens - der blev spillet henholdsvis den 16. og den 20. maj.

Brøndby IF - FC Nordsjælland, den 16. maj 2013

Kampen blev spillet torsdag den 16. maj 2013 kl. 19:00 på Brøndby Stadion, og 21.186 tilskuere fandt vej til tribunerne - heraf ca. 150 fra FC Nordsjælland.

Der var på forhånd tale om en kamp af nærmest uhørt vigtig betydning for Brøndby IF's overlevelsesmuligheder i Superligaen, så der var et kæmpe pres på spillerne.

Som optakt til kampen havde Brøndby IF opfordret til gult stadion, hvilket gav gratis adgang til alle, der mødte op i gul trøje. Til lejligheden var der produceret T-shirts med specialdesignet tryk (aldrig, aldrig, aldrig gi'r vi op), og der var nedsat pris på hjemmebanetrøjen. I dagene op til kampen kunne man begynde at mærke den meget store interesse, idet der var godt gang i salget fra Brøndby Shoppen, og alle var generelt positive omkring opbakning til kampen.

På selve dagen var der stadig usikkerhed om antallet af tilskuere. Et forsigtigt bud fra klubben selv lå på ca. 15.000. Det blev i den grad gjort til skamme af et næsten fyldt Brøndby Stadion, hvor klubbens mange fans endnu en gang viste sig fra sin bedste side og satte et smukt punktum for forårets hjemmekampe ved omdanne Brøndby til et gult inferno af forventning, larm og glæde.

Mange af klubbens ansatte og frivillige kræfter gav udtryk for, at det var som at se Brøndby IF "i gamle dage", og synet af fans, der ankom iklædt gult, var fantastisk - ikke kun for spillerne, men også for alle andre, der har med klubben at gøre.

FC Nordsjælland havde forespurgt på muligheden for en tifo med flag og bannere i forskellige størrelser samt affyring af luftrør med creperuller. Alt dette skulle foregå ved indløb. Alt forløb som aftalt, og det er altid underholdende for kampen, at udeholdets fans ligeledes bidrager til stemningen.

Som nævnt var størstedelen af Brøndby-fansene klædt i gult, hvilket må have været en skræmmende mur at blive mødt af for modstanderholdet. Ikke kun Sydsiden-tribunen, der leverede en fantastisk stemning, men også resten af stadion bidrog til en helt utrolig stemning, der var konstant under hele kampen.

Der var ingen former for problemer forud for kampen, kun glæde og forventning. Alt foregik i god ro og orden. Dette var i bund og grund kendetegnende for hele kampens afvikling, hvor det var en fornøjelse at være sikkerhedschef.

På trods af en helt utrolig stemning blev der dog benyttet pyrotekniske artikler på Sydsiden. Det er ufatteligt, at man i en sådan kulisse og med en sådan stemning helt misforstået tror, at man bidrager yderligere til stemningen ved at affyre denne slags fyrværkeri.

Det er sådanne ting, der kan være med til at sætte både kampen og klubben i et dårligt lys hos myndighederne, heriblandt DBU. Hvis dette resulterer i en straf, vil det være helt ubeskrivelig ærgerligt. Derfor opfordrer vi igen de pågældende personer til at standse brugen af pyroteknik og lade en stemning som denne forblive et stående bevis på det sammenhold og den glæde, vi alle deler til denne klub.

Så fra det sikkerhedsmæssige synspunkt: Lad den gode stemning vare ved, og lad os sammen fortsætte arbejdet med at styrke dialogen og fortsat finde de rette løsninger, så alle får en god dag på stadion.

AC Horsens - Brøndby IF, den 20. maj 2013

Kampen blev afviklet mandag den 20. maj 2013 kl. 17:00 på Casa Arena i Horsens. Der var 9.487 tilskuere til opgøret, hvoraf ca. 2.500 var fra Brøndby.

Brøndby IF's tilhængere havde fået tildelt et udebaneafsnit, hvor der var plads til 1.400 personer. Disse pladser blev meget hurtigt solgt, hvorfor Brøndby-fansene begyndte at købe billetter til de øvrige afsnit. Dette blev konstateret af AC Horsens, som derfor valgte at lukke for onlinesalget og i stedet kun sælge direkte fra stadion. Det betød, at man skulle møde op personligt for at kunne købe op til seks billetter pr. mand.

Dette var ment som et forsøg på at undgå billetsalg til Brøndby-fans til de øvrige tribuneafsnit, da man fra AC Horsens' side ikke ønskede en sammenblanding af de to holds tilhængere. Dette skete udelukkende ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv.

Det blev imidlertid hurtigt konstateret, at det var en relativ svær opgave at løse, hvorfor forskellige løsningsforslag blev lagt på bordet i et forsøg på at få større samling på Brøndby-fans på Casa Arena. Undertegnede tog turen til Horsens for at se på forholdene og give et bud på eventuelle løsninger. Mødet forløb rigtig fint, og der var god dialog omkring løsninger til en god afvikling af kampen.

Efter nøje overvejelser ønskede AC Horsens dog at benytte den oprindelige plan. Det indebar, at man - så vidt muligt - havde solgt billetter til formodede Brøndby-fans umiddelbart ved siden af udebaneafsnittet. Dette skete i et forsøg på at få samling på Brøndby-tilhængerne. Derudover blev det aftalt, at Brøndby IF's kontrollører skulle assistere ved alle indgange på stadion, så eventuelle personer med karantæne til klubbens kampe kunne blive spottet og i så fald bortvist. Derudover havde Brøndby IF's kontrollører til opgave at assistere AC Horsens' kontrollørkorps på stadion ved udebaneafsnittet, hvilket blev løst rigtig flot.

For at gøre plads til flere Brøndby-fans havde AC Horsens opstillet storskærm, toiletter og øl-/madvogn uden for stadion. Dermed kunne blågule tilhængere uden billet følge med i kampen og stadig føle sig som en del af arrangementet.

Transportmæssigt tog hovedparten af Brøndby-fansene toget til Horsens. Via godt arbejde fra Brøndby IF's fankoordinator og DSB blev der skaffet to tog, der ankom inden for et kort tidsrum i Horsens. Derudover lykkedes det for Brøndby-fansene at få skaffet et værtshus, der kunne fungere som mødested.

Turen fra toget op mod stadion blev ifølge det tilstedeværende politi afviklet uden større hændelser. Der blev dog nævnt en enkelt episode, hvor der blev knust en rude til en lejlighed. Generelt betegnede politiet turen for en overordnet succes.

På stadion var der erklæret "Blå Dag". Det vil sige, at Brøndby-fansene i stor udstrækning mødte op i blå trøjer. Fangruppen Alpha havde fået lavet specielle T-shirts i dagens anledning, og så havde mange folk gravet dybt for at finde gamle Brøndby-trøjer frem fra skabet. Alt sammen bidrog til en rigtig god visuel stemning på tribunerne.

Der blev åbnet til stadion to timer før kickoff i udebaneafsnittet og halvanden time før ved de øvrige afsnit. Alle kom ind til tiden, og der var meget stor spænding at spore i begge lejre. Vokalt leverede det totalt udsolgte udebaneafsnit igen stor opbakning hele kampen igennem, og det var imponerende at være vidne til.

Til storskærmsarrangementet uden for stadion var der angiveligt ca. 1000 fans samlet, og stemningen var festlig, og folk var i generelt godt humør.

I løbet af anden halvleg var situationen ved at eskalere. Brøndby IF fik en spiller udvist, og det gjorde stemningen særdeles trykket. Uden for stadion forsøgte enkelte at storme en indgang, hvilket blev standset af tilstedeværende spottere fra Københavns Vestegns Politi. Inde på stadion var der desværre også mindre episoder, der gav kontrollørerne ekstra arbejde. Samtidig arbejdede personer fra fanmiljøerne ligeledes hårdt for at holde folk på plads, hvilket heldigvis lykkedes. Kort tid efter var der via godt arbejde fra de involverede parter atter ro på både tribunerne og udenfor i storskærmsområdet, hvorefter den gode stemning fortsatte.

Da Brøndby i overtiden havde sikret overlevelse i Superligaen, var stemningen helt i top. Den blev dog beskæmmet af affyring af pyrotekniske artikler, hvilket igen ses som et utrolig ærgerligt indslag, der kan være med til at dreje kampens ellers helt igennem gode afvikling hen på noget skidt. Det ville være utrolig bittert, idet stemningen og afviklingen derudover var gået rigtig godt.

Bortset fra disse ærgerlige indslag forløb kampen på bedste vis. Stor ros til Brøndby-fansene, der sluttede sæsonen af på en helt igennem fantastisk måde med stor opbakning til spillerne, som til sidst kunne slippe tøjlerne og fejre overlevelsen sammen med klubbens tilhængere. Meget stor forløsning - og dejligt at se og mærke denne fantastiske stemning.

Tilbage i Brøndby blev der hurtigt arrangeret en velkomst uden for stadion og i Café 1964, hvor fans og spillere kunne hylde hinanden. Dette var et festligt indslag og en god afslutning på en forårssæson, der har budt på oplevelser i begge ender af følelsesregistret.
 
Rigtig god sommer til alle. Vi ses til efterårssæsonen.

Blågule hilsner,

Mickel Lauritsen
Sikkerhedschef, Brøndby IF

Sydsiden

Flot kulisse på Brøndby Stadion til kampen mod FC Nordsjælland i næstsidste runde. Foto: Arnason.dk.