Bjerregaards blog: Så, nu gælder det igen...

Bjerregaards blog: Så, nu gælder det igen...

Om et par dage starter sæsonen for alvor for Brøndby IF's vedkommende. På torsdag tager vi imod FC Vaduz fra Liechtenstein i anden runde af kvalifikationen til Europa League.

En kamp, der bliver vanskeligere, end de fleste tror, men over to kampe bør vi dog være et stærkere hold. Tre dage senere starter Superligaen så med en udekamp i Randers.

Er vi så klar?

Træningskampene har faktisk givet anledning til bekymringer. Dels har spillet kun glimtvist fungeret, chanceproduktionen har været beskeden, og derfor har resultaterne været skuffende. Værre er det, at en del af vores spillere har været skadede. Bernburg, Agger og Jatta, som vi havde regnet med ville være klar, har ikke kunnet deltage fuldt i træningen.

Så der har været bekymrede, rynkede bryn. Men den sidste træningskamp i Kjeld Rasmussen Cup mod Djurgården var opmuntrende. En fin sejr på 4-1 efter en god præstation fra langt de fleste af de spillere, der var på banen. Heldigvis var såvel Agger som Bernburg på banen i 2.halvleg.

Selvsving i medierne

For godt en uge siden kunne jeg læse i medierne, at Kim Vilfort og jeg havde været i Amsterdam for at se en kamp mellem Ajax 1 og Ajax 2. Et videoklip blev bragt af flere medier som dokumentation. Jeg har set klippet. Det kunne måske godt ligne os - men alligevel ikke.

Hverken Kim eller jeg var i Amsterdam den pågældende dag. Kim var på ferie med familien i Benin i Afrika, og jeg var til bisættelse med min kære svigermor, der døde efter længere tids sygdom. Medierne gejlede hinanden op. Fans'ne blev også påvirkede og tilsvarende efterfølgende frustrerede over, at Rasmus Lindgren måske alligevel ikke var på vej til Brøndby, da han indtil videre vil spille sin chance i Ajax.

Man må spørge sig selv: Er det gået fuldstændig af mode at kunne stå inde for det, man skriver? Det havde jo været ganske let at få oplyst af Kim eller jeg over telefonen, at vi ikke havde været i Amsterdam. Men, nej. Ingen opringning inden man skrev historien.

Det er et tiltagende problem, at helt eller delvist forkerte historier bringes til torvs og fører til efterfølgende frustrationer hos klubbernes fans, når det viser sig, at sandheden var anderledes. Et andet eksempel: "Brøndby opgiver Superligaguldet", hed det sig for nogle dage siden.

Jeg er blevet fortalt af en journalist, at det førte diverse Brøndby-fanfora helt op i det røde felt. Det førte igen til, at pressen kørte på over hele linjen med ovennævnte overskrift. Vi blev angiveligt beskyldt for svingende, modstridende udmeldinger og manglende ambitioner på klubbens vegne.

Men hvad var der så i historien?

Jo, der var det, at vores realistiske cheftræner Henrik Jensen og undertegnede udtalte til Tipsbladet, at vi ikke mente, at vores trup p.t. var stærk nok til at kunne sige: Vi vinder guldet. Blandt andet fordi nogle af vores gode spillere døjer med skader, og andre er på vej tilbage efter skader (Bernburg, Agger, Jatta, Randrup, Thomas R. osv.).

Men det er bestemt ikke det samme som at sige, at vi opgiver guldet. Tværtimod.

Det er en erkendelse af, at vi vurderer, at der p.t. tilsyneladende er et par klubber, der er lidt stærkere med hensyn til spillerstab end os. Så vi må formodentlig forstærke truppen, hvis vi skal vinde årets danske mesterskab.

Fans

Vi har nogle meget engagerede, positive fans. Det er fantastisk godt. Et utroligt aktiv for Brøndby IF. Et aktiv, der ikke findes bedre i Danmark. Vi skylder en stor tak for en fantastisk opbakning kamp efter kamp.

Men vi har selvfølgelig også, som de fleste andre klubber, nogle få engagerede fans, der er tilbøjelige til at vælge det negative synspunkt. Sådan er det. Brøndby IF er helt sikkert en klub på godt og ondt - mest godt heldigvis -, men det er sandelig også en pænt stor virksomhed med vores adm. direktør Ole Palmå som en moderne, dygtig leder af virksomheden og en række dygtige, engagerede medarbejdere i kulissen.

Nå, men spændende er det, at de ovenfor omtalte få engagerede fans ved lige nøjagtigt, "hvad der er galt" i Brøndby IF. De ved lige nøjagtigt, hvad der skal gøres i en klub som Brøndby IF, så vi vinder mesterskabet, får indfriet vores målsætninger osv. Tænk en gang, hvis man kunne få disse fans aktiveret på en positiv måde til gavn for Brøndby IF. Engagementet er der uden tvivl. Unge friske mennesker, der tilsyneladende elsker vores klub, Brøndby IF.

Kunne vi dog bare få dem ud af anonymitetens debatunivers og i stedet få dem med i arbejdet i Brøndby IF, f.eks. som trænere eller som ledere, som deltagere i arbejdsgrupper el.lign. Det ville være et virkeligt godt aktiv for klubben.
 
De pågældende vil dog nok blive lidt overraskede over, at det ikke er så nemt og ligetil, som man skulle tro. Virkeligheden i Brøndby IF er heldigvis/desværre lidt anderledes end den, der undertiden beskrives i Cyberspace.

Men nye gode kræfter vil altid være velkomne i Brøndby IF. En klog mand sagde engang: "Vil du kritisere, så må du også være klar til selv at tage ansvar og yde en indsats." Så lad os håbe, at vi snart kan tage mod nye, gode folk. Vi er over 600 frivillige i Brøndby IF, men der er som nævnt altid plads til flere.

Der er masser af spændende udfordringer forude for Brøndby IF, og glæden ved at være en del af klubben, når det går godt (og det er både i amatørafdelingen og i det børsnoterede fodboldselskab), er jo helt fantastisk. Det varer ikke længe, før tingene "svinger" på Brøndby-manér igen.

Transfermarkedet

En af de klubber i verden, jeg beundrer mest, er FC Barcelona. Deres motto "mes que un club" siger alt: "mere end en klub". Talentudvikling og fodbold i verdensklasse. Ansvarlighed overfor samfundet og menneskene i klubben. Først og fremmest en klub, men også en dygtigt ledet virksomhed.

Det kom lidt som et chok, at FC Barcelona nu også er kommet i økonomiske problemer. Det understreger, hvor galt det står til rent økonomisk i europæisk fodbold. Den økonomiske doping i fodbolden har været overalt. Nu kommer så UEFA's "Financial Fair Play", der betyder, at der skal sadles om i langt de fleste klubber i langt de fleste lande. Heldigvis er vi ikke i den situation i Brøndby IF.

Ja, men så har det har vel ikke noget med os at gøre? Jo, det har det alligevel! De sidste 3-5 år har europæisk fodbold været præget af overdreven økonomisk optimisme. Spillerlønninger og "Sign on's" har været for store i forhold til de indtægter, der er i klubberne. Resultatet ser vi overalt i Europa. Store underskud næsten lige meget, hvor man kigger hen.

Det betyder, at en række spillere, hvis kontrakter er udløbet, bliver arbejdsløse eller får tilbudt en meget lavere løn. De spillere, der er i kontrakt, er klar over, at den nuværende løn får de ikke en gang til, så de ønsker ikke at blive købt af en anden klub, for de vil ikke kunne få samme økonomi i den næste klub. De håber, at markedet retter sig og bliver, hvor de er. Derved bliver markedet fyldt med transferfrie spillere, men de spillere, man gerne vil skrive kontrakt med, de klamrer sig måske til deres nuværende lukrative kontrakt. Nogle af klubberne er særdeles interesserede i at sælge. Specielt de klubber, der har såkaldte "sign off's" - altså betaling af et stort beløb til en spiller, der fuldfører sin kontrakt. Men sådan en spiller vil ofte hellere, i det nuværende marked, lade sin kontrakt løbe ud. Der findes selvfølgelig spillere som Iniesta, Xavi, Müller, Messi, Rooney, Ronaldo o.lign., der ikke rammes af markedssituationen, men mange bliver ramt.

Så markedet er anderledes for klubber som Brøndby IF. Mange spillere til rådighed, men der er desværre også spillere, der gerne vil vente med at skifte klub. Så vi bliver påvirket i Brøndby IF, selvom vi har rimeligt styr på økonomien.

Vi har været efter spillere, der gerne ville til Brøndby IF, men som havde en stor sign off, som de lige ville have med. Andre gange har spillerens agent sagt direkte, at den løn spilleren havde, vidste han godt, han ikke kunne få fremadrettet, så det var bedre for os og spilleren at vente til kontraktudløb. Det har vi jo ikke altid tid til at vente på. Men nogen gange bevarer vi da roen og overblikket og ser lidt mere langsigtet økonomisk på mulighederne og venter...

Tror vi på det i den kommende sæson?

Ja, det gør vi. Der er en rigtig god stemning i spillertruppen. Spillerne arbejder koncentreret på træningsbanen. Vi har rigtig mange gode spillere. Men en trup kan selvfølgelig altid blive bedre. Trænerne arbejder målrettet, både kort- og langsigtet, i et fint samarbejde (også med vores talenttrænere), og samarbejdet mellem spillere og trænerstab er rigtig godt.

Er truppen så helt klar til sæsonen? Nej, det tror jeg ikke. Vi kan meget vel komme til at se, at 2-3 spillere forlader truppen, og at et par nye spillere kommer til. Det er selvfølgelig ikke optimalt, når turneringen er i gang, men VM 2010 og markedssituationen gør, at transfermarkedet åbner sig lidt senere i år. I øvrigt er det svært at sige præcist, hvad der vil ske jf. mine betragtninger ovenfor.

Men vi tror på det, og vi vil alle arbejde knaldhårdt for, at Brøndby IF får succes i både de hjemlige turneringer og i Europa - og vi ved vel alle sammen, hvad succes er i en klub som Brøndby IF?

Jeg vil gerne ønske alle Brøndby-fans en god sæson og på forhånd sige jer tak for den enorme støtte, som jeg er sikker på, at I fans vil give til spillerne og trænerne for vores favoritklub: Brøndby IF. Jeres støtte betyder utroligt meget for spillerne både hjemme og ude. Lad os håbe, at Brøndby Stadion igen kan blive et (næsten) uindtageligt fort for udeholdet.

Per Bjerregaard

image description
Hjemmebanetrøje 13/15 Barn
FRA 499,- KØB HER
image description
Jubi Hættetrøje Zip Grå
FRA 499,- KØB HER
image description
VSTGN Hue - strik
FRA 149,- KØB HER
image description
T-Shirt - Phiri
FRA 199,- KØB HER
image description
Hjemmebanetrøje 13/15 Barn
FRA 499,- KØB HER
image description
Jubi Hættetrøje Zip Grå
FRA 499,- KØB HER
image description
VSTGN Hue - strik
FRA 149,- KØB HER
image description
T-Shirt - Phiri
FRA 199,- KØB HER