Bjerregaards blog: Spillerne viste potentialet

Vi spillede en fremragende kamp i går i Herning. Spillerne fik med al tydelighed demonstreret, at det er en trup med et meget stort potentiale. Det er egentlig ikke overraskende, når man ser, hvor mange dygtige spillere vi har i vores trup.

Alligevel kan sæsonen ende med, at vi ikke indfrier ambitionerne og hverken får medaljer eller adgang til Europa Cuppen. Hvis det sker, så vil det være et dårligt år rent sportsligt for vores bedste hold.

Skyld og ansvar

Hvis skyld er det så? Det er der mange, der har en mening om.

Lad mig starte med at sige, at jeg selvfølgelig er en af de hovedansvarlige. For uanset resultatet af de resterende to kampe, så har vi ikke levet op til vore egne eller omgivelsernes forventninger pointmæssigt eller spillemæssigt forud for sæsonen. To sejre kan måske give os adgang til Europa. Men glipper det, så skal "skylden" fordeles - og så er jeg den hovedansvarlige.

Der har selvfølgelig været diskussion om, hvorfor vort hold ikke har fungeret i 2009 og i starten af 2010. Det spørgsmål er jeg blevet stillet flere gange. Jeg har forsøgt at forklare det, men må konstatere, at det oftest er blevet fremstillet som om, jeg vasker hænder og ikke vil vedstå min del af ansvaret.

Jeg har senest forklaret processen med spillerkøb overfor en BT-journalist. Avisen valgte, helt i tråd med den generelle behandling af Brøndby IF, at undlade mine forklaringer i den følgende dags udgave, hvor jeg tillige blev beskyldt for at lyve omkring det. Det er beklageligt, at en enkelt redaktion har valgt så bevidst en negativ kampagne-stil, men lad mig da sige det igen af hensyn til BT og andre, der måtte være i tvivl: Jeg er helt klar over, at en stor del af ansvaret er mit.

Jeg har åbenbart ikke formået at forklare mig tydeligt nok, men der ér en logisk forklaring, og det siger jeg ikke for at skubbe skylden på andre; hverken cheftrænere, direktører, sportschefer, talent-chefer, spillere, fans, journalister eller andre.

Jeg prøver nu, at forklare det igen.

Sådan foregår det

Spillerkøb i Brøndby IF foregår sædvanligvis således:

Ud fra sin vurdering af truppen kommer cheftræneren med ønsker til ændringer. Både spillere der skal væk fra truppen og ønsker til nye spillere. Har vi en sportschef, så vil det typisk være ham diskussionen foregår med først. I mange år havde Emil Bakkendorff den funktion, senere var det Frits Ahlstrøm og i de seneste år har det været Anders Bjerregaard. Sagen forelægges så for den administrerende direktør. I mange år var det Finn Andersen og undertegnede og i de senere år har det været Haraldsson og Buch Andersen. Direktøren ser sammen med sportschefen på økonomien efter drøftelser enten med spilleren eller hans agent.

(I øjeblikket er det lidt anderledes, da jeg af personalemæssige årsager p.t. kommer ind tidligere i forløbet, men det er ikke det normale set up.)

Efter direktørens godkendelse forelægges den samlede pakke for bestyrelsen, der på et møde eller et telefonmøde - under forudsætning af, at det er økonomisk acceptabelt - "nikker" til købet/salget af spilleren.

Sådan har det altid været. Det er almindeligvis en god model, hvis man har kontinuitet i truppen og på cheftrænerposten, men modellen har ulemper, hvis der skal skiftes meget ud i spillerstaben, eller når der er mange trænerskift. Som det fremgår er det ofte træneren, der indleder processen. Men det er vel indlysende, at fire forskellige trænere giver forskellige holdninger som udgangspunkt for sammensætningen af spillertruppen.

Der har altid, også i 80'erne, 90'erne og 00'erne, været foretaget "mindre heldige" spillerkøb. Sådan er det. "Laver man ingen fejl, så laver man for lidt" - det er en tese, jer tror meget på.
Den er ligeså god som denne: "Det er let at være bagklog".

Der har heldigvis også været foretaget rigtigt gode spillerkøb også i de senere år. Faktisk rigtigt mange.  Det har knebet med at få spillerne til at fungere optimalt sammen, men de fleste af vore spillerindkøb det sidste par år har faktisk været rigtigt gode, hvilket spillerne i flot stil understregede onsdag aften i Herning. I den sammenhæng: Stor ros til fansene for en helt suveræn opbakning og indsats på tilskuerpladserne. Vi må have fået flotte fair play karakterer til publikum i dén kamp.

Fokus

Når de sportslige resultater svigter, så fokuseres der på alt det negative. Sådan har det egentlig altid været, men det er selvfølgelig blevet meget mere ekstremt i den medieverden, vi nu lever i. Derfor har nogle journalister og nogle fans travlt med at kritisere. Fejlfortolkninger, misinformationer o. lign. sendes jo eksplosivt rundt i medieuniverset i dag, og det bidrager selvfølgelig til frustrationer og efterfølgende ophidselse.

Det jeg har forsøgt at forklare bl.a. journalisterne er, at når man på kort tid har 4-5 forskellige trænere (af forskellige årsager i øvrigt), så vil der være spillere, som en træner ser som nøglespillere, men som hans efterfølger på posten har en anden vurdering af.

Det er kendsgerninger, der er kendt af alle i fodboldbranchen. Og der er ikke noget galt eller mærkeligt i det. Kig eksempelvis til Bundesligaen eller La Liga. Ny træner betyder: Topspillere kasseres, nye kommer til. Der er ikke nogen kritik af trænerne i det udsagn. Blot en konstatering. Vi har alle vores forskellige meninger om fodboldspillet, taktikken og spillerne. I Danmark er der ikke økonomi som i Bundesligaen. Derfor kan trupper i perioder virke lidt uharmoniske i sammensætningen og med resultatet, at spil og spillere ikke fungerer så godt, som man forventer fra en trup bestående af så dygtige spillere. Det tager længere tid i Danmark at tilpasse en trup end i de store europæiske fodboldlande.

Lad mig understrege, at når jeg forklarer ovennævnte, så er det ikke hverken for at lægge skylden på de skiftende cheftrænere, på direktørerne, der har været klubben, og det er heller ikke for at fjerne ansvaret hverken fra den aftrådte sportschef eller fra mig selv.

Jeg bebrejder INGEN - bortset fra mig selv - at vi i de sidste år ikke har leveret varen sportsligt. Jeg har analyseret situationen, og tror jeg ved, hvad der er forklaringen på de svigtende resultater. Jeg ærgrer mig og bebrejder mig selv for de fejl, jeg ved, jeg selv har begået.

Jeg er sikker på, at de fleste andre involverede har det på nøjagtigt på samme måde med de fejl, de har begået. Vi kan som altid lære af vore fejl, og vi sætter alt ind på at få optimeret tingene, så vi kan komme tilbage til den absolutte top i Superligaen så hurtigt som overhovedet muligt.

Vi må se fremad.

Brøndby tilbage

Det har været en stor glæde at få Henrik og Bjarne tilbage i klubben og i toppen af den sportslige ledelse. Det er folk, der kender klubben og de krav, vi stiller til os selv og vore spillere. Vi har allerede set resultater af det på banen i de seneste kampe. Vi begynder nu at kunne se potentialet i en god spillertrup. I går spillede vi i hvert fald en af sæsonens bedste kampe på en traditionelt vanskelig udebane.

Men for en ordens skyld vil jeg slå fast: Det er ikke en kritik af andre trænere. Det er kun en påpegning af nogle rigtigt gode egenskaber hos Henrik og Bjarne med at få spillernes evner frem. Egenskaber som vi har stor nytte af netop nu.

Det vigtige er at vi kommer videre, at vi får ro til at arbejde, så vi kan komme helt tilbage på toppen allerede i den kommende sæson. I øjeblikket analyserer vi sammen med Henrik Jensen og vores scouts spillertruppen og forstærkningsmulighederne. 

Heldigvis er Brøndby IF en af de klubber i Danmark, der økonomisk står virkelig godt rustet til fremtiden. Stadion er købt, udbygget og faktisk betalt på blot 10 år. Det har været en vigtig målsætning for os i bestyrelsen. Den bankgæld, der er tilbage, svarer til den tilbygning, der blev foretaget i 2005/06, hvor vi byggede en bygning, der huser Brøndby Gymnasium, Fitnesscentret SATS, Michael Laudrup Lounge og faciliteter til Brøndby Kids og vores talentafdeling.

Fremtiden ser lys ud økonomisk, men også med hensyn til talentproduktionen. Det sidste vender jeg tilbage til ved en senere lejlighed. 

Derfor ingen tvivl i mit sind: Vi kommer hurtigt tilbage til den absolutte top i dansk fodbold!

Det klarer vi, uanset hvad enkelte avisredaktioner måtte have af dagsordener. Det kræver hårdt arbejde og hård hud.

Det er hverken for tøsedrenge eller egoister at være med i topledelsen i vores elskede klub.  Hårde tider er og bliver hårde tider. Men det er viljen, sammenholdet og fællesskabet og ikke enkeltpersoner, der har skabt resultaterne i Brøndby IF.

Sådan vil det også være i fremtiden. På gensyn på søndag.

Per Bjerregaard
Bestyrelsesformand

image description
Hjemmebanetrøje 13/15 Barn
FRA 499,- KØB HER
image description
Jubi Hættetrøje Zip Grå
FRA 499,- KØB HER
image description
VSTGN Hue - strik
FRA 149,- KØB HER
image description
T-Shirt - Phiri
FRA 199,- KØB HER
image description
Hjemmebanetrøje 13/15 Barn
FRA 499,- KØB HER
image description
Jubi Hættetrøje Zip Grå
FRA 499,- KØB HER
image description
VSTGN Hue - strik
FRA 149,- KØB HER
image description
T-Shirt - Phiri
FRA 199,- KØB HER